Materská pri reťazovom pôrode - podmienky

ivka21
29. sep 2020

Žienky chcem sa spýtať ako je to s materskou pri retazovom pôrode? Niekde som čítala že stačí robiť u zamestnávateľa 1 deň za to dostať zaplatené a bude sa počítať z toho mate s tým skúsenosti. Samozrejme 270 dní pred prvým pôrodom mam od robene.

jullietka
29. sep 2020

@ivka21 pri retazovom uz nemusis nic robit,ziadne na 1 den nastupit ani nic podobne. To co si citala je uz stare,plati novy zakon ze pri retazovom porode uz nemozes mat nizsiu matersku ako si mala predtym,a ked si mala prvy krat matersku tak ju budes mat aj pri druhom pri retazovom.

lienocka2808
29. sep 2020

@jullietka ano mas pravdu, avsak ak sa zmenili podmienky v praci, napriklad jej pocas materskej valorizovali plat alebo tak, tak sa jej oplati na jeden den vratit do prace a materske sa je vyrata z toho. Ale to treba dohodnut so mzdarkou. Dokonca este jeden trik na zvysenie materskej, vratit sa do prace papierovo iba na jeden den pocas sviatku, a materska sa bude vyratavat z tohto zakladu. Je to troska pracne, ale vysledok by mal stat za to 🙂

lienka9
29. sep 2020

@jullietka baby pripnem sa ,prosim o pomoc.mne vychadza retazovy porod.momentalne robim u rovnakeho zamestnavatela ale len na dodatok na 70%,tj mam nizsi plat.bude sa mi materska vyratavat z tohto platu alebo je nejaka sanca ze z toho pred 1vou materskou.dakujem za radu

lienocka2808
29. sep 2020

@lienka9 a bola si medzi materskymi v praci aspon jeden den, alebo si mala medzi materskymi dovolenku? Ak nie, tak budes mat rovnaku matersku ako tu prvu.

jullietka
29. sep 2020

@lienocka2808 tak takto dopodrobna to az neviem ako sa to da este zlepsit. Ja viem ze sa materska vypocitava z predpokladaneho platu za kalendarny mesiac( mam termin o 3 tyzdne,pytala som sa mzdarky) a teda ak by bol nizsi tak musia dorovnat a ked vyssi tak to je len plus 🙂

lienka9
29. sep 2020

@lienocka2808 no praveze som robila od 8mych mesiacov..uz rok a pol robim a tesne predtym ako som sa mala vratit do roboty mi vyjde dalsia materska.

ivka21
autor
30. sep 2020

ja som nerobila preto by som chcela aspon na ten jeden den nastupit. a ešte mam v podstate čas kedže rodit budem na bud. rok. a to treba sa odhlasit z rodičovského na ten 1 den či ako to je presne? a môžem byt na tu istu zmluvu?