Materská pri dvojičkách - obaja rodičia súčasne

veronika2194
1. máj 2022

Ahojte ,

Chcela,by som sa spýtať zo skúsenosti rodicov dvojičiek ako to je z vybavovaním materskej ,ak chceme využiť možnosť ísť obaja na materskú ?

Viem ,že sa mi skráti nárok zo 43T na 34T - čo som sa docitala na Google a taktiež aj to ,že môže manžel nastúpiť na MD az 6 týždňov po narodení deti .

Poprosím vás o radu čo všetko musim vybaviť pri podaní o MD ja a čo potom manžel ?

Ja som momentálne na rizikovej PN , stále zamestnaná u toho istého zamestnávateľa 4 a pol roka .

Manžel stále zamestnaný aj stále pracuje u toho istého zamestnávateľa 4 a pol roka cca .

Ďakujem ,

martinkatinka
1. máj 2022

To sa neda, ze ty s jednym z dvojciat a muz s druhym

klarissa25
1. máj 2022

To sa nedá

veronika2194
autor
1. máj 2022

@martinkatinka dá sa to od roku 2019 myslím , čítala som to aj na stránke SOC poisťovne a poznam zo stránky dvojčiat ženy ,ktoré to využili . Matka poberá materskú na 1 z dvojčat a manzel na 2 z dvojcat . Akurát sa mi to skrati zo 43T na 34T .

https://www.socpoist.sk/aktuality-aj-pri-dvojic...

martinkatinka
1. máj 2022

@veronika2194 waw, to je fakt novinka

deana1
1. máj 2022

@veronika2194 určite sa to dá, aktuálne tak mam známych. asi by som sa pýtala priamo v soc poisťovní co ti treba. pri MD s jedným dieťaťom ju vypíše gynekolog a matka ju dá zamestnávateľovi, do soc poisťovne ju posiela väčšinou zamestnávateľ, to je už na konkrétnom zamestnávateľovi.

veronika2194
autor
1. máj 2022

@deana1 rozumiem a teda na schválenie sa čaká či u matky u či u otca 60 dni od podania žiadosti ?

mogaa
1. máj 2022

@veronika2194 nie nemáš pravdu, nedá sa to.....

heln
1. máj 2022

@mogaa preco pises, ze sa to neda, ked na stranke socialnej poistovne je ze sa to da?
len ma to zaujima.

klarissa25
1. máj 2022

Tak sa ospravedlňujem toto je novinka aj pre mňa

lilinka88
1. máj 2022

@mogaa ozaj je to možné 🙈

mogaa
1. máj 2022

@heln len tam bude problém že otec môže ísť až po 6týždni, reálne si teda neviem predstaviť to nastavenie že mamička keďže bude mať dvojičky dostane rozhodnutie na 43týždňov a potom jej to budú skracovať na 34týždňov....

lilinka88
1. máj 2022

@veronika2194 je jedno či matka, či otec, na rozhodnutie o akejkoľvek dávke sociálneho zabezpečenia je lehota na rozhodnutie 60 dní
Ty vybavujes svoju materskú štandardne - gynekológ ti dá tlačivo, vypíšeš si svoje údaje, odovzdás do zamestnania a zamestnávateľ zasiela do SP. V prípade,že manžel nastúpi na MD s druhym dieťaťom, ty nemáš nárok na dlhšiu materskú,ale iba klasickú 34 týždňov. Najskôr 6 týždňov po pôrode môže ísť na MD otec, ten si na pobočke SP vyžiada žiadosť, vypíše svoje údaje, potvrdí zamestnávateľ a otec sám zanesie do SP. Je dobré aj priložiť potvrdenie z úradu práce,že nepoberaš RP.

lilinka88
1. máj 2022

@mogaa ona nedostane rozhodnutie na 43 týždňov. Rozhodnutia sú všeobecne, bude mať priznané materské.

veronika2194
autor
1. máj 2022

@lilinka88 ďakujem pekne ,tak som si to aj myslela , že mi príde rozhodnutie o schválení MD a nie o dĺžke jej trvania . Následne po narodení deti musim nahlásiť Rodné čísla do SP respektíve kópie rodných listov , ak sa nemýlim ? Ja sa ich potom spýtam v SP ešte na to všetko určite .

veronika2194
autor
1. máj 2022

@mogaa ja si nemyslím , že to je problém , nakoľko pri schvaľovaní na SP nemôžu vedieť este , že čakám dvojičky a taktiež ak sa nemýlim neuvádza sa nič take ani v žiadosti a rieši sa to až pri odovzdaní rodných listov alebo teda nahlasovani rodných čísiel . Ak sa nemýlim , to je len môj predpoklad .

lilinka88
2. máj 2022

@veronika2194 áno, zo žiadosti sa nevie či ide o viac detí, takže až dotiahnutie deti z RFO sa zistí,že má byť materská dlhšia. Čo sa týka materského, pokiaľ nie si cudzinka a deti sa narodia na SR, tak netreba nosiť rodné listy ani nič nahlasovať

veronika2194
autor
2. máj 2022

@lilinka88 super ďakujem pekne 😊 a to potvrdenie ,že nepoberám RP z úradu prace si mám vybaviť radšej,aj ked budú vidieť ,že poberám materskú bude to treba ?

nikoleta1234
2. máj 2022

@veronika2194 mam dvojičky, no my sme túto možnosť nevyužili. Co teraz banujeme. Takže dá sa to. Na FB je skupina "mame doma dvojičky 🙂" tam to bežne mamky riešia, skúste sa tam opýtať.

veronika2194
autor
2. máj 2022

@nikoleta1234 ďakujem 😊

ivanakaka
15. júl 2023

@veronika2194 je to vyhodnejsie? Dostanete viac penazi ci koli comu tak? Nelepsie ze najprv ty s dvomi a potom manzel? Ja tak uvazujem…Dakujem Ti

ivanakaka
15. júl 2023

@lilinka88 koli comu sa to vyplati tak, nelepsie ze matka na dve deti MD a potom nastupi cerpa otec? dik