Ahojte ,
Chcela,by som sa spýtať zo skúsenosti rodicov dvojičiek ako to je z vybavovaním materskej ,ak chceme využiť možnosť ísť obaja na materskú ?
Viem ,že sa mi skráti nárok zo 43T na 34T - čo som sa docitala na Google a taktiež aj to ,že môže manžel nastúpiť na MD az 6 týždňov po narodení deti .
Poprosím vás o radu čo všetko musim vybaviť pri podaní o MD ja a čo potom manžel ?
Ja som momentálne na rizikovej PN , stále zamestnaná u toho istého zamestnávateľa 4 a pol roka .
Manžel stále zamestnaný aj stále pracuje u toho istého zamestnávateľa 4 a pol roka cca .
Ďakujem ,
To sa nedá
@martinkatinka dá sa to od roku 2019 myslím , čítala som to aj na stránke SOC poisťovne a poznam zo stránky dvojčiat ženy ,ktoré to využili . Matka poberá materskú na 1 z dvojčat a manzel na 2 z dvojcat . Akurát sa mi to skrati zo 43T na 34T .
@veronika2194 waw, to je fakt novinka
@veronika2194 určite sa to dá, aktuálne tak mam známych. asi by som sa pýtala priamo v soc poisťovní co ti treba. pri MD s jedným dieťaťom ju vypíše gynekolog a matka ju dá zamestnávateľovi, do soc poisťovne ju posiela väčšinou zamestnávateľ, to je už na konkrétnom zamestnávateľovi.
@deana1 rozumiem a teda na schválenie sa čaká či u matky u či u otca 60 dni od podania žiadosti ?
@veronika2194 nie nemáš pravdu, nedá sa to.....
Tak sa ospravedlňujem toto je novinka aj pre mňa
@veronika2194 je jedno či matka, či otec, na rozhodnutie o akejkoľvek dávke sociálneho zabezpečenia je lehota na rozhodnutie 60 dní
Ty vybavujes svoju materskú štandardne - gynekológ ti dá tlačivo, vypíšeš si svoje údaje, odovzdás do zamestnania a zamestnávateľ zasiela do SP. V prípade,že manžel nastúpi na MD s druhym dieťaťom, ty nemáš nárok na dlhšiu materskú,ale iba klasickú 34 týždňov. Najskôr 6 týždňov po pôrode môže ísť na MD otec, ten si na pobočke SP vyžiada žiadosť, vypíše svoje údaje, potvrdí zamestnávateľ a otec sám zanesie do SP. Je dobré aj priložiť potvrdenie z úradu práce,že nepoberaš RP.
@lilinka88 ďakujem pekne ,tak som si to aj myslela , že mi príde rozhodnutie o schválení MD a nie o dĺžke jej trvania . Následne po narodení deti musim nahlásiť Rodné čísla do SP respektíve kópie rodných listov , ak sa nemýlim ? Ja sa ich potom spýtam v SP ešte na to všetko určite .
@mogaa ja si nemyslím , že to je problém , nakoľko pri schvaľovaní na SP nemôžu vedieť este , že čakám dvojičky a taktiež ak sa nemýlim neuvádza sa nič take ani v žiadosti a rieši sa to až pri odovzdaní rodných listov alebo teda nahlasovani rodných čísiel . Ak sa nemýlim , to je len môj predpoklad .
@veronika2194 áno, zo žiadosti sa nevie či ide o viac detí, takže až dotiahnutie deti z RFO sa zistí,že má byť materská dlhšia. Čo sa týka materského, pokiaľ nie si cudzinka a deti sa narodia na SR, tak netreba nosiť rodné listy ani nič nahlasovať
@lilinka88 super ďakujem pekne 😊 a to potvrdenie ,že nepoberám RP z úradu prace si mám vybaviť radšej,aj ked budú vidieť ,že poberám materskú bude to treba ?
@veronika2194 mam dvojičky, no my sme túto možnosť nevyužili. Co teraz banujeme. Takže dá sa to. Na FB je skupina "mame doma dvojičky 🙂" tam to bežne mamky riešia, skúste sa tam opýtať.
@nikoleta1234 ďakujem 😊
@veronika2194 je to vyhodnejsie? Dostanete viac penazi ci koli comu tak? Nelepsie ze najprv ty s dvomi a potom manzel? Ja tak uvazujem…Dakujem Ti
To sa neda, ze ty s jednym z dvojciat a muz s druhym