Materská pre vdovu

okatrenka
6. máj 2018

Dobry den, chcem sa opytat o radu. V decembri 7.6.2017 mi zomrel manzel, ja som original matersku poberala presne do 6.12.2017,tych 34tyzdnov.Az dnes pri citani imtermetu som sa dozvedela, ze vlastne ako vdova som osamela matka a osamele matky maju narok na predlzene vyplatenie materskej a teda 37tyzdnov. Myslite, ze mam narok na jej spatne vyplatenie? Da sa to spatne vyplatit, a teda ziadat o vyplatenie? A dalsia otazocka, mam ako vdova na rodicovskom pripspevku natid na nejaku hmotnu pom ci financnu pomoc od statu?

katka2602
6. máj 2018

Ak poberas rodičovský, tak podla nášho štátu máš príjem a teda nie si odkázaná na hmotnú núdzu. Tak mi to bolo povedané, ale skúsiť môžeš. Ale ak si vdova, tak by si mala poberať vdovský dôchodok a sirotský na dieťa (teda ak manžel normálne pracoval) a ak to poberaš tak už vôbec nemáš nárok na žiadnu pomoc od štátu.

evittam
6. máj 2018

@okatrenka Tak ako pise
@katka2602 .
Čo sa tyka spatneho vyplatenia tych 3tyzdnov MD, skus sa spytat na SP ale pochybujem,ze sa to da.

adula12
6. máj 2018

spatne vyplatit uz sa to zrejme neda. mas narok na poberanie vdovskeho a sirotskeho "dochodku", na hmotnu nudzu tym padom narok nemas.

kikulienkadd
6. máj 2018

Zájdi do sociálnej poisťovne,zober doklady o rodicaku,manželovi a pod. Oni by ti mali vedieť poradiť,na čo máš nárok,lebo ak ti priznajú vdovský a sirotsky pre dieťa,je to dávka vyplácaná zo sociálnej poisťovne. Držím palce a dodatočne úprimnú sústrasť k strate manžela...

rachel36a
6. máj 2018

So spätnym doplatenim neviem, ale narok na davky v hmotnej nudzi nemas...dostavas rodicak a pridavky a tym padom prekracujes hranicu hmotnej nudze...keby ti aj nieco dali tak po priznani vdovskeho a sirotskeho by si to musela vratit