Dobry den, chcem sa opytat o radu. V decembri 7.6.2017 mi zomrel manzel, ja som original matersku poberala presne do 6.12.2017,tych 34tyzdnov.Az dnes pri citani imtermetu som sa dozvedela, ze vlastne ako vdova som osamela matka a osamele matky maju narok na predlzene vyplatenie materskej a teda 37tyzdnov. Myslite, ze mam narok na jej spatne vyplatenie? Da sa to spatne vyplatit, a teda ziadat o vyplatenie? A dalsia otazocka, mam ako vdova na rodicovskom pripspevku natid na nejaku hmotnu pom ci financnu pomoc od statu?
spatne vyplatit uz sa to zrejme neda. mas narok na poberanie vdovskeho a sirotskeho "dochodku", na hmotnu nudzu tym padom narok nemas.
Zájdi do sociálnej poisťovne,zober doklady o rodicaku,manželovi a pod. Oni by ti mali vedieť poradiť,na čo máš nárok,lebo ak ti priznajú vdovský a sirotsky pre dieťa,je to dávka vyplácaná zo sociálnej poisťovne. Držím palce a dodatočne úprimnú sústrasť k strate manžela...
So spätnym doplatenim neviem, ale narok na davky v hmotnej nudzi nemas...dostavas rodicak a pridavky a tym padom prekracujes hranicu hmotnej nudze...keby ti aj nieco dali tak po priznani vdovskeho a sirotskeho by si to musela vratit
Ak poberas rodičovský, tak podla nášho štátu máš príjem a teda nie si odkázaná na hmotnú núdzu. Tak mi to bolo povedané, ale skúsiť môžeš. Ale ak si vdova, tak by si mala poberať vdovský dôchodok a sirotský na dieťa (teda ak manžel normálne pracoval) a ak to poberaš tak už vôbec nemáš nárok na žiadnu pomoc od štátu.