Ahojte, chcem sa spytat ci ste nieco poculi a materskej pre slobodnu matku.
Pocula som ze ma narok poberat matersku o 3 mesiace dlhsie, len neviem ci to este plati.
Dakujem
Ano este to plati no nik na urade ti to nepovie,ja som bola slobodna matka a odbilu ma slovami,ze ci slobodna,ci vydata ziadne vyhody,takze ako ti bude koncit musis si zajst na urad a piziadat o nu ,ze chces si ju predlzit.
no viem že na úrade ti podpíšu papier že s partnerom nebývate spolu. t.j. on má inde trvalé bydlisko ako u teba...
Nejde o slobodnu matku, ale osamelu. Znamena to, zi zijes sama v domacnosti bez otca dietata. A nie je to 3 mesiace dlhsie, ale 3 tyzdne. Vydata ci slobodna zijuca s otcom dietata pobera materske 34 tyzdnov, osamela 37 tyzdnov. Osamelost dokazujes bud umrtnym listom manzela, dokladlom o rozvode a nevydate cestnym prehlasenim, kde prehlasis, ze nezijes s otcom v jednej domacnosti. Trvaly pobyt je nepodstatny, podstatna je jedna domacnost nech je to kdekolvek.....v poslednej dobe to socialka dost kontroluje.
nie, už to neplatí, kedže veľa mamičiek je "slobodných" Teraz platí V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov.
Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov.
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
Nie je to o 3 mesiace ale o tri týždne (34 vs. 37 týždňov) a nie je to pre slobodné matky ale pre osamelých rodičov. Slobodná je každá, ktorá nie je vydatá, osamelý rodič znamená, že to môže byť aj muž a takýto rodič musí žiť s dieťaťom sám, nie s partnerom / partnerkou, u rodičov alebo niekde, kde sa delí o náklady s ďalšou osobou / osobami.
asi sa to dosť zneužívalo, keď to už začali kontrolovať.... 10 rokov dozadu sa to nekontrolovalo, na OU podpísala matrikárka papiere a bolo OK...
@deti95060810 kontrolovalo. Syn je rocnik 2000 a ex dostal predvolanie kde podpisom potvrdzoval, ze spolu nezijeme. Konkretne islo o pobocku v Dubnici n/V.
ano mala by byt dlhsia len neviem presne o kolko