Ahojte stale som na pn a poberam aj tehotenský prispevok. 6 februara mi začína materska citam ze mi v ambulancii gynekologa daju papier na poberanie materskej a mam ho odniesť na socialnu poisťovňu.
Co ale v pripade ak sa s manzelom rozhodneme ze poberat matersku bude on nie ja je podnikatel a moze pracovat a zaroven aj poberat materskú. Mate niekto skusenosti ze nepoberate vy materskú ale vas manzel?
Ďakujem
@joannita cize ja ked mam nastup na matersku 6 februara tak nastupim normalne a potom moze manzel? Cize ja si mam matersku zrusit alebo ako? Po akom čase?
Ptednostna davka je tvoja materská. Po jej skonceni moze ist na RD otec dietata a dostane matersku ak splna podmienky naroku.
Najskor ides Ty na cca 8 mesiacov a potom Ti skonci vyplacanie materskej, Socialna poistovna Ti presne vypocita kedy. A tym dnom moze nastupit manzel
@gabriela_obzerova ďakujem za info
@accountant2022
@gabriela_obzerova V pohode si to vypocita aj sama.😉
@accountant2022 tak vsetko si vie sama, ale vidite, ze sa zatial vobec nevyzna. Ak si dobre pamatam, tak jej domov pride rozhodnutie zo SP odkedy ma narok na MD, denny VZ a takisto aj den ukoncenia, takze ani googlit netreba 😄
@gabriela_obzerova Neviem o tom, ze by v rozhodnutí bol deň ukoncenia. A je to fakt velmi lahka matematika-staci kalkulacka - den začatia plus 238dni a ma koniec.
Manzel poberal matrrsle bol oslobodeny od platenia zdravotnych a socialnych odvodov a za tych 8 mesiacov nevykazoval prijem.materske mu vyrarali podla zaplatenych odvodov za.predosly rok
@saxana000 Len ta opravím. Nie podľa zaplatenych odvodov ale podla VZ, z ktoreho platil odvody. A ano ak nemal ziadny prijem nic neplatil. Ak by mal tak mu minimalne ZP douctuje odvody. Co sa niekedy neoplatí neplatit radšej mesačne.
@saxana000 A materske u muza je cca 6mesiacov nie 8 (26tyzdnov)
@accountant2022 ano tak pardon .. uz to bolo davno
@accountant2022 urcite je, ja som mala uvedene. Osamela matka ma o 3 tyzdne dlhsiu matersku. Takisto dlhsiu ma matka s dvojickami, takze 3 rozne dlzky su u zien…
Prva musis ist na matersku ty a az potom manzel. Kedze je podnikatel, schvalia mu ju bez problemov.