Materská pre otca

11. júl 2023

Ahojte absolutne sa nevyznam tak to berte kusok s rezervou...chcem sa opytat skusenejsich- tento mesiac som nastupila na MD s druhým dieťatkom ktoré sa má narodiť o cca mesiac. Mám staršie dieťa ktoré má 2,5r. manžel by chcel isť s ňou na materskú do tých 3rokov, no keďže mu tam vychádza len dakych 30€ tak sa chcem spýtať, či je to brané ako pri žene, že rozdiel do tej minimálnej materskej doplatí UPSVAR alebo bude vyplácaných len tých 30€ našla som tento článok, dávam nižšie...ďakujem

"Minimálna výška materského nie je zákonom o sociálnom poistení určená. Avšak platí, že v prípade, ak výška materského nedosahuje ani sumu rodičovského príspevku (v roku 2023 je rodičovský príspevok vo výške 412,60 €), tak príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny doplatí osobe, ktorá žiada o materské rozdiel medzi výškou vypočítanej materskej a sumou rodičovského príspevku.

Predstavme si napríklad situáciu, kedy žena, ktorá žiada o materské síce spĺňa zákonom stanovené podmienky pre poskytnutie materského, ale Sociálna poisťovňa jej vypočíta denný vymeriavací základ vo výške 12 €. Materské v jej prípade by bolo v mesiaci, ktorý má 31 dní vo výške 279 € (75 % z 12 € = 9 € x 31 dní), tým pádom takáto žena dostane materské od Sociálnej poisťovne vo výške 279 € a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny jej do výšky rodičovského príspevku vyplatí rozdiel, a to vo výške 133,60 €."

petra7797
11. júl 2023

Tých 30€ mu vychádza na deň? To ma za mesiac keď ma 30 dní =900€ materska to nebudú doplácať iba v prípade ak by mu vychádzala materska do výšky 30€ za mesiac ak áno tak mu doplatia UPSVAR

autor
11. júl 2023

@petra7797 na mesiac mu vychádza 30€ ..ďakujem pekne za odpoveď.

autor
11. júl 2023

a prosím to treba od UPSVAR žiadať až keď sa vyjadria aká by bola výška materskej a či je teda schválená ( mala by byť)? lebo zatial ešte neprišlo rozhodnutie tak neviem ako postupovať. ďakujem

petra7797
11. júl 2023

Fuha tak toto netuším vôbec skus sa informovať na upsvar

moni106
11. júl 2023

Ano treba poziadat o rodicovsky.doplatia mu rozdiel.plati to iste ako pri zene

autor
11. júl 2023

ďakujem obom 🙂

dodka258
1. aug 2023

@moni106 ahoj, prosím ťa to je nejaké tlačivo na to alebo to mam napísať? V akom znení prosím? Ďakujem🙂

moni106
2. aug 2023

@dodka258 ano treba vyplnit ziadost o rodicovsky prispevok a zaslat im to, najdes to aj na stranke upsvar 🙂

dodka258
2. aug 2023

@moni106 aj na ten doplatok keďže mužovi vychádza materská nejak 430e, tak aj tam treba vypísať žiadosť o Rodičak ? Alebo len napísať vlastnými slovami žiadosť o doplatok do rodičaku. Ďakujem

moni106
2. aug 2023

@dodka258 treba ziadost o rodicak tak ci tak a oni uz automaticky doplati rozdiel na zaklade toho

autor
13. sep 2023

Ahojte tak dnes prišlo vyjadrenie z upsvaru ze je to mužove doplatenie zamietnuté nakoľko obaja poberame materskú (ja na mesačne babo 1600€) muž na staršiu (2,5r) ma 30€/mesiac...ze vraj nema narok
..je to normálny postup??

autor
13. sep 2023
autor
13. sep 2023
moni106
14. sep 2023

Ahoj, prepac ja som si nevsimla ze si napisala ze aj ty poberas materske, v tomto pripade je to tak ok ze to zamietli . Keby mal cisto len on matersku tak doplatia ale ked ze obaja mate matersku tak nie

autor
14. sep 2023

@moni106 ahoj, aha ďakujem. tak uz rozumiem...pekný deň