Ahojte absolutne sa nevyznam tak to berte kusok s rezervou...chcem sa opytat skusenejsich- tento mesiac som nastupila na MD s druhým dieťatkom ktoré sa má narodiť o cca mesiac. Mám staršie dieťa ktoré má 2,5r. manžel by chcel isť s ňou na materskú do tých 3rokov, no keďže mu tam vychádza len dakych 30€ tak sa chcem spýtať, či je to brané ako pri žene, že rozdiel do tej minimálnej materskej doplatí UPSVAR alebo bude vyplácaných len tých 30€ našla som tento článok, dávam nižšie...ďakujem
"Minimálna výška materského nie je zákonom o sociálnom poistení určená. Avšak platí, že v prípade, ak výška materského nedosahuje ani sumu rodičovského príspevku (v roku 2023 je rodičovský príspevok vo výške 412,60 €), tak príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny doplatí osobe, ktorá žiada o materské rozdiel medzi výškou vypočítanej materskej a sumou rodičovského príspevku.
Predstavme si napríklad situáciu, kedy žena, ktorá žiada o materské síce spĺňa zákonom stanovené podmienky pre poskytnutie materského, ale Sociálna poisťovňa jej vypočíta denný vymeriavací základ vo výške 12 €. Materské v jej prípade by bolo v mesiaci, ktorý má 31 dní vo výške 279 € (75 % z 12 € = 9 € x 31 dní), tým pádom takáto žena dostane materské od Sociálnej poisťovne vo výške 279 € a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny jej do výšky rodičovského príspevku vyplatí rozdiel, a to vo výške 133,60 €."
@petra7797 na mesiac mu vychádza 30€ ..ďakujem pekne za odpoveď.
a prosím to treba od UPSVAR žiadať až keď sa vyjadria aká by bola výška materskej a či je teda schválená ( mala by byť)? lebo zatial ešte neprišlo rozhodnutie tak neviem ako postupovať. ďakujem
Fuha tak toto netuším vôbec skus sa informovať na upsvar
Ano treba poziadat o rodicovsky.doplatia mu rozdiel.plati to iste ako pri zene
ďakujem obom 🙂
Ahojte tak dnes prišlo vyjadrenie z upsvaru ze je to mužove doplatenie zamietnuté nakoľko obaja poberame materskú (ja na mesačne babo 1600€) muž na staršiu (2,5r) ma 30€/mesiac...ze vraj nema narok
..je to normálny postup??
Ahoj, prepac ja som si nevsimla ze si napisala ze aj ty poberas materske, v tomto pripade je to tak ok ze to zamietli . Keby mal cisto len on matersku tak doplatia ale ked ze obaja mate matersku tak nie
@moni106 ahoj, aha ďakujem. tak uz rozumiem...pekný deň
Tých 30€ mu vychádza na deň? To ma za mesiac keď ma 30 dní =900€ materska to nebudú doplácať iba v prípade ak by mu vychádzala materska do výšky 30€ za mesiac ak áno tak mu doplatia UPSVAR