Prosím vedeli by ste mi vysvetliť či sa materská pre absolventky týka aj študentiek čo skončia len s Bc. Alebo nie? Či je možne dostať materskú aj keby som nepokračovala na magistra. Pretože ja som sa pýtala pani Bc. Lenky Halásovej ale moc som nepochopila. Nižšie posielam screenshot.
Vopred ďakujem za odpovede.
preco nechces najprv dostudovat ale hned za zaujimas o materske? :(...
boze moj zeny na co studujete potom.
veď to celkom logicky napísala. Mne z toho vychádza, že nárok na materské majú osoby, ktoré majú nemocenské poistenie 270 dní za posledné 2 roky. Ak si študentka denného štúdia, štát za teba platil len zdravotné poistenie, nie nemocenské, ak teda popri štúdiu nemáš riadny pracovný pomer.
@bublinka1426 a tvoja rada a odpoveď je.....? Oničom.
musíš mať odpracovaných 270 dní v priebehu posledných dvoch rokov.
@martul a akú chceš mat tu radu ? Ako je fér ze ona skončí 3 roky štúdia pôjde hneď na materskú kde dostane automaticky tehotensky príspevok, materskú a vyšší rodicak ako my obyčajne ktoré ktoré robia xy rokov dávajú do štátu odvody aby si raz mohli dovoliť ísť na materskú..
@bublinka1426 a co ta potom..???. Kedy chce otehotniet, kedy dorobit skolu...tu je LEN jej vec
A ten nový zákon od roku 2024 sa teda týka len absolventiek stredných škôl s maturitou a absolventiek vysokých škôl II.stupňa? Absolventiek vysokých škôl I.stupňa sa to teda netýka?
Ja som otehotnela počas štúdia, dostávala som tehotenské štipendium (200€) a potom som prešla na nižší rodičovský príspevok. Ale neviem ako to funguje teraz 🙂.
tak ci tak tam treba mat splnene to nemocenske/byt v OL, to splnate?
Ja som to pochopila, že len Bc. nestačí. A hlavne ty hlavne ako student nemas nemocenske poistenie. To ti tam ona píše, že musíš ho mať AKTÍVNE (napr. dobrovolne poistenie) a za predpokladu, že ho budeš mať aktívne, tak sa ti do tých 270 dní ráta aj štúdium. Tu si pozri bod 4
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...
@veronikaszabova pisem ze to je skoda. jasne ze jej vec, zmena zakona otvorila študentkám co najmenej potrebujeme. byt hned po vystudovani doma 3 roky nie je terno. zase aj ty chapes preco asi.
@bublinka1426 Lebo otehotnieť po 30tke kvôli štúdiu a kariére je terno, že. A potom tu plakať ako to nejde.
Ona si v budúcnosti tú materskú "odvedie", nebojte sa dámy.
@nila0622 po 3otke? preco? preco po 30tke nechapem
@bublinka1426 A kedy? Do 25-26 štúdium, hľadanie práce a aspoň rok pracovať. Tak v 27? 28? Keď to nevyjde na prvýkrát? 😅 Ale tak myslím, že na to sa nepýtala. Niekto chce mať deti skôr, niekto neskôr, niekto vôbec, niekto chce študovať a niekto nie.. Nebudem ukazovať na tie, čo rodia v 14,15.. alebo iné, čo ani strednú školu neukončia 🙂 Autorka je vysokoškolsky vzdelaná, dospelá žena, tak prečo by nemohla v +-23 rokoch riešiť dieťa a materskú. V 26 môže ísť kľudne robiť.
To je blbé, že studuješ VŠ a toto si nepochopila. Študuj ďalej, možno sa štúdiom na teba nalepí aj čítanie s porozumením.
Skús si radšej zavolať normálne na call centrum sociálnej poisťovne, lebo je dosť divné, žeby stredoškoláčka s maturitou mala nárok a ty s Bc nie. Veď niektoré odbory majú iba Bc (myslím, že ošetrovateľ, zdravotná sestra a podobné)
@nila0622 vysoká škola ti je na nič, ak sa neuchytis, nemáš prax
@nila0622 ..mas VS?
a vies co to znamena dostuovat a vlastne bakalar je hovno v kazdom smere, pardon
ostat tehotna, 3-6rokov byt doma. prosim ta ta zena si daco pamata?
@zmrzlinka2021 aj s praxou vela x na nic. zavisi co studuje
@bublinka1426 Úprava textu ti ide. Nemusím ti nič zo svojho súkromia vysvetľovať v príspevku, ktorý nie je o mne. Ale hej predstav si, mám 2. stupeň VŠ, prax, aj dieťa a aj si pamätám, čo som študovala. Ako tu už bolo napísané, sú odbory, kde je iba bakalárske štúdium, resp. ti stačí. A myslím, že všetci vieme, že dnes ide skôr o to čo vieš urobiť prakticky, nie teoreticky. Viac ti odpovedať nebudem, keďže táto téma je o tom, či má alebo nemá autorka nárok.
@nila0622 obhajoba stale len bla bla bla
@bublinka1426 no väčšina z nich skončí za pár supov v administratívne, zvyšok vo fabrike, ale pravdaže chlap musí zarábať aspoň tri litre 😂
@zmrzlinka2021 tak je to skoda hlavne prichadzame o kvalitne mozgy
otazka znie, ci naozaj kazdy dostudovany stoji za zmienku.......................
lebo Bc,naozaj nie je nic.
a ani Mgr vela x nic neznamena
titul ziska aj prazdna hlava co sa daco nabifli
co ta nauci je prax....a vyuzitie vedomosti.