Materská pre absolventky

18. máj 2023

Ahojte, myslite že teraz keď schválili materskú dávku pre absolventky tak ju budú vyplácať aj spätne? Dcérka ma momentálne 6m ja som 3 mesiace po štátniciach Mgr porodila čiže žiadna materská len rodičovský..novela ma platiť od 1.1.2024 vtedy bude mať dcérka 14 mesiacov čiže stále budem na rodičovskej. Môžem na tzv absolventskú materskú nastúpiť aj vtedy ako napr môže otec hocikedy počas 3 rokov či žena môže iba počas prvých 6m ? Ďakujem

sajmonka_1216
18. máj 2023

nečítala som o tom ešte, ale logicky mi to nevychádza... už teraz nie si na MD a od januára ju chceš poberať? ved to už bude mať dcéra viac ako rok.. to by potom asi každý tak chcel
napr. tehotenské tiež začalo platiť až od apríla 2021 myslím... a nikomu sa spätne nevyplácal, ked už dieťa bolo na svete... tie ženy mali bohužiaľ smolu

autor
18. máj 2023

@sajmonka_1216 teraz som si to pospajala že musím mať 270 dni takze ani by to nevychádzalo… mala som len také malé svetielko nádeje že čo ak, každé euro je dobré..ale ďakujem, mate pravdu 😊

sajmonka_1216
18. máj 2023

„Tam nie je podmienka odpracovania si deväť mesiacov, 270 dní ako na Slovensku, ale v momente ako úspešne absolvujú štúdium a zamestnajú sa, majú právo na materskú, čo jednak motivuje mladé ženy dokončiť štúdium, keď otehotnejú a jednak motivuje ich to k tomu, aby boli ekonomicky činné,“ ozrejmila poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (SaS).
toto som akurát našla na nete..
čiže to poistenie by sa rátalo aj počas štúdia, ale žena sa musí zamestnať zrejme...ale aj keby to tak bolo... nemyslím si, žeby to vyplácali spätne

draik
18. máj 2023

Materské je prednostná dávka, u ženy sa posudzuje splnenie podmienok v čase okolo pôrodu.