Materská počas nezamestnanosti. Poradíte?

lele7
14. dec 2014

Ahojte, vedeli by ste mi, prosím, pomôcť? Pracujem od 1.1.2012. K 31.12.2014 končím PP z organizačných dôvodov. Snažíme sa o bábätko, ale zatiaľ nečakáme a zatiaľ nemám ani nájdenú prácu. Dúfala som, že stihnem otehotnieť ešte v pracovnom pomere, aby sa na mňa vzťahovala ochranná lehota, pretože by mi potom vychádzala aj pekná materská. Bohužiaľ sa ale zatiaľ nepodarilo. Mám popri práci aj živnosť. Myslíš, že sa mi oplatí nechať si živnosť a od januára si platiť dobrovoľne poistenie (aj keď zo živnosti nič moc nezarobím, tak 100 eur mesačne) alebo sa zamestnať v nejakej firme aj keď len za pár korún a ak otehotniem v skúšobnej dobe tak odísť, aby mi materskú vypočítali z predošlého zamestnania? Ďakujem za všetky rady!

gapa
14. dec 2014

mala si si radšej založiť tému a nie otázku, na tú môže každý dať len 1príspevok
Ak v roku 2014 si platila poistenie aspon 90kalend.dní, tak ak sa zamestnáš v roku 2015, napr. ked budeš tehotná alebo skôr a nebude trvať tvoje nové nem..poistenie u iného zamestnávatela 90kalend. dní s platením (napr. dni pn, očr ...) a nástup na md bude v roku 2015, tak sa materské vyráta z vym.základu roku 2014.
Ale dá sa príp. aj cez dobrov.poistenie, ale to je drahšie alebo sa dá prihlásiť do 8tt. a nástup na md až po 26týž. od prihlásenia, no najneskôr 6týž. pred očkávaným termínom pôrodu, predtým môžeš byť na pn z minima, na ktorú môžeš ísť pár dní po prihlásení.