Materská počas nezamestnanosti

6. mar 2022

Ahojte, pracujem na tpp uz skoro 3 roky. Chcem dat vypoved, a hladat nie surnym tempom novu pracu. Ak by som ale pocas vypovednej lehoty alebo pocas davky z nezamestnanosti otehotnela. Mam narok na matersku kedze som odpracovala dostatocne? Alebo nie?

ikonica
6. mar 2022

Ak by si otehotnela pocas vypovednej lehoty, tak mas narok na md v ochrannej lehote .. ak otehotnies az pocas evidencie na up, tak nemas narok... Jedine, ze obnovis poistenie= najdes si novu pracu alebo budes platit dobrovolne poistenie....

autor
6. mar 2022

@ikonica a dobrovolne poi sa plati 80€? Ze? A stale budem dostavat davku v bezamestnanosti ak budem platit dobrovolné?

autor
6. mar 2022

Viem ze sa daju najst tieot info aj na webe, ale hladala som a velmi to tam popisanie nie je. Tak radsej sa opytam tu 🙂 co mate skusenosti

ukulela
6. mar 2022

Nie, 80e je zdravotka. Socialne odvody su vyssie.

ukulela
6. mar 2022

Minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO od 1. januára 2022 bude 187,78 eura. Pre DPO, ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, bude vo výške 199,11 eura.... teba sa tyka dobrovolne poistenie.

autor
6. mar 2022

@ukulela aha takze by som musela platit aj zdravotne aj socialne odvodY…

autor
6. mar 2022

@ukulela rovnake poistenie ma aj osoba ked ma ZTP?

autor
6. mar 2022

A posledna otazka. Staci si to zacat platit az ked zistim ze som tehotna alebo musim neobmedzene. Kedze nevieme kedy sa podari?

katulienocka999
6. mar 2022

Dobrovoľne poistenie je tých 187,78 ktoré by si si platila ak by si bola nezamestnana a tak otehotnela a chcela materskú, ale pri tej sume rátaj, ze materská bude minimálna.. Ak by si chcela vyššiu tak samozrejme sa da platiť aj viac 😊 ja byt tebou ak plánujem babo tak v tej praci ostanem nejak nasilu, aby som mala nárok na materskú a potom sla na pn ak by sa dalo?

autor
6. mar 2022

@katulienocka999 nedari sa otehotniet …

ukulela
6. mar 2022

Kym si evidovana na up, tak zdravorku ti plati stat. Poistenie taci obnovit, ked uz budes tehotna. Ale budes mat matersku z minima, ked bud3s platit min odvody. Treba sa tu poradit s babami, su tu vacsie macherky.... aj co sa tyka tehotenskeho.

hana1906
6. mar 2022

Neviem koľko zarábaš ak 600e tak sa ti neoplatí veľmi byť v práci myslím...rodicak je 300e cca
Materská je 60%z platu?
Ako dlho sa ti nedarí otehotnieť?
Chceš asi chodiť na vyšetrenia ci?

lilinka88
6. mar 2022

@hana1906 materská je 75% z vymeriavacieho základu

katulienocka999
6. mar 2022

Jasne, tak niekedy sa nie vždy hneď podarí, my sme sa snažili 3/4 roka kym sa podarilo.. Kedze ja som bola nezamestnana a vôbec ze nevychadzala materská tak som si platila 3 mesiace minimálne odvody co sa daju a ked sme zistili, ze bude babo sli sme na vyssiu hodnotu podla finančných možností, iba tak pre info 😊 tak ked ste na tom finančne dobre a fakt chceš nutne dat výpoveď tak si potom iba sleduj, ze ked otehotnies, aby si splnala tých 270 dni do nastupu na materskú za posledné 2 roky.. Ak nebudes spĺňať tak si zvysne dni, mesiace budeš platiť, aby si mala narok.. Ale to uz neviem kolko by ti vychadzalo, ze co sa berie ako hlavne, ci ešte sa to bude počítať zo zamestnania alebo uz z dobrovoľného 🤷‍♀️ to by ti poradili skúsenejšie v tomto.. Držím palce, aby co najskôr zasvietili 2 paličky 🧡😊

nelly3
6. mar 2022

@katulienocka999 podla toho co pise, tak pracuje tri roky n TPP takze tu podmienku 270 dni za posledne dva roky ma splnenu.

autor
6. mar 2022

@hana1906 no zarabam skoro 3x tolko. Cize to by bola skoda nemat lepsiu matersku. Tak idem hladat pracu inu…. Aj tak ale mam pocit ze tehotna v blizkej dobe nebudem. Proste neverim ze sa podari,,, ale ste zlate vsetky.

katulienocka999
6. mar 2022

@nelly3 teraz ano ale zial nemusí sa podariť mat male počas vypovednej, potom by si musela doplácať nejaké dni.. Ale ak by sa podarilo, co dufam, ze ano tak by spadala do ochrannej lehoty co by bolo super, lebo by mala nárok na materskú zo mzdy a aj vyšši rodicak a ešte aj tu novu davku tehotenske 😊

autor
6. mar 2022

@katulienocka999 jeej to znie super haha… to by bol sveta zit!! 🙂)))

beatakyt
10. mar 2022

Ahojte moja mala ide mat 3 roky a z prace má chcú prepustiť a snažíme sa o ďalšie babo a chcem sa opýtať manžel je zamestnaný v zahraničí na trvalý pracovný pomer tak neviem myslite že mi bude ten stať platiť materskú alebo nebudem mat žiadnu ? 🙂 dakuejm

autor
11. mar 2022

@beatakyt no pisali tu baby ze ak budes vo vypovednej a otehotnies tak sa to pocita ako v ochrannej lehote a vtedy by mala byt aj materska. A nenechaj sa vyhodit bez odstupneho 🙂 to je moja rada

autor
11. mar 2022

Jaj ale ty si asi na rodicovskej ze? To je zase asi inac. To neviem, snad niekto poradi.

autor
11. mar 2022

Ja som zistila ze sa neoplati dat vypoved teda… tak budem pracovat kym neotehotniem 😂😂😂 nechcem minimalnu matersku…