Materská poberaná zo Slovenska a život v Čechách

kaithlin
8. mar 2016

Ahojte mamicky a buduce mamicky 🙂 Natrafila som na niekolko tem, ktore sa tykaju problematiky poberania materskej a rodicovskeho prispevku v zahranici, ale nikde som nenasla uplne vsetko, kedze mam strasne vela otazok. Preto som vytvorila aj tuto diskusiu tak dufam, ze mi niekto poradi. Mam manzela ktory je Cech (s trvalim pobytom v CR), zijeme zatial obaja na SR (obaja pracujeme v SR). Pred porodom sa chceme odstahovat do CR, kde mam aj rodit. A tak vznika vela otazok. Ked sa maly narodi a chcela by som ho poistit v CR aj mu vybavit doktorov v CR (kde chceme zit dlhodobo), musim tam mat ja prechodny pobyt? Ak by sa mi synceka podarilo poistit v CR, nebudem mat problem s poberanim materskej ci rodicovskeho prispevku v SR? Citala som totis, ze aj ked budem rodit v CR tak maly bude mat slovenske obcianstvo, tak neviem ako s tymi poistovnami a doktormi... Bola by som velmi rada keby sa niekto nasiel, kto uz riesil alebo bude riesit nieco podobne. Dakujem moc za kazdu odpoved 🙂

loginexistuje
8. mar 2016

@kaithlin na materske ak mas narok to nema vplyv. Problém budes mat s porodnym, RP a pridavkami.

Aj keby si dala malemu trvaly pobyt na SK tak miesto jeho obvykleho pobytu bude v Cechach.

kaithlin
autor
8. mar 2016

viem ze sa berie pri vyplacani porodneho a RP do uvahy aj bydlisko (tj. kde sa budeme zdrziavat), ale na druhej strane som pracovala viac nez 3 roky na SR ( a mam zmluvu na dobu neurcitu) a moj manzel tiez tak 2 roky na SR, to sa vobec neberie do uvahy? a ak by mi tieto pridavky odmietli vyplatit zo SR, je tam vobec sanca dostat nieco s CR? uuuf, uz teraz mam obavy s tych vybavovaciek.... 😒

bajana
9. mar 2016

@kaithlin dieťa, ktoré sa vám narodi, bude mať slovenské aj české občianstvo a TP bude mať v bydlisku otca (keďže on je Cech s TP v CR), tvoje bydlisko nehra úlohu. S poistem v CR pre dieťa by nemal byť problém, bude aj Čech. Poistena budes aj ty vdaka manzelovi. Čo sa týka peňazí, tak pôrodné zo Slovenska asi nedostaneš a v CR je skôr pre soc.slabších, materskú budeš mať zo Slovenska ale RP už podľa mňa z CR ( čo by si mala aj lepšie, keďže suma je cca rovnaká ale navyše si v CR môžeš zvoliť dlzku a výšku poberania)...ale ohľadom tých posledných vecí by som sa radšej informovala priamo na úradoch...a tie papierovacky nie sú až také hrozné 😉

zitova
9. mar 2016

Ahoj. Riesila som to pred rokom a je to takto. 1. Matersku dostanes normalne zo SR. To je bez debaty.
2. Ked sa dieta narodi v CR, otec bez problemov zaregistruje dieta v ZP na seba a dieta bude mat ceske ZP. Ty nemusis mat prechodny pobyt. Len by si mala porodit v CR, aby ste mali hned cesky RL. Otazka je, ako to bude mat otec s jeho ZP? Bude v case porodu on poisteny uz v CR? Ak nie, zistuj v konkretnej poistovni, ci to ide. Doplnujem este bod 6 🙂
3. S ceskym RL vybavite slovensky RL. Moze to trvat az 3 mesiace, takze rieste to cim skor.
4. Rodicovsky prispevok, porodne, pridavky na deti.. vyplaca ich krajina v ktorej mate bydlisko (kde sa zdrziavate), cize CR. Rodicovsky vybavis teda v CR po materskej.
5. Porodne a pridavky su davky, ktore sa v CR odvijaju od predchadzajuceho prijmu rodiny. Malokto ma taky maly prijem. Ale urcite o ne poziadajte. Dostanete zamietave rozhodnutie z CR a kedze existuje nariadenie EU o dorovnavani takychto davok, ty ako slovenka poziadas na SK o prispevok pri narodeni dietata a pridavky. Pozor, na to potrebujes dolozit ten slovensky RL a zamietave rozhodnutia ceskych uradov a lehota na SK je 6 mesiacov od porodu do podania ziadosti o tieto davky.
6. Dieta by malo mat trvaly pobyt po matke, aleto to zo zakona neplati, ak sa narodi v zahranici. Treba ho niekde prihlasit. Vo vasom pripade najlepsie v CR. A to podla mna suvisi aj so ZP dietata. Bude to predsa obcan CR s TP v CR, tak ho musia zo zakona zdravotne poistit v CR aj keby manzel ZP v CR nemal. Zistujte v konkretnej poistovni. Mozem odporucit zpmv 211.
7. Dieta bude mat obcianstvo CR aj SR.
8. Pocas poberania materskej, od datumu kedy nebudes zamestnana, tak si poziadas SK socialnu poistovnu o dobrovolne dochodkove poistenie. Kedze RP budes poberat z CR, treba sa ku dnu skoncenia poberania materskej z tohto dochodkoveho poistenia odhlasit. Tento bod sa ta tyka, ak akykolvek pocet dni pocas materskej nebudes zamestnana. Nech ti neujdu dni na dochodkove.

Ak som daco napisala nezrozumitelne, pytaj sa 🙂

kaithlin
autor
9. mar 2016

Jaaaj, vy ste zlate baby. Normalne mi odlahlo, ako to tak citam 🙂 Sice to bude dost vybavovaciek, ale aspon uz viem ako na to 🙂
K bodu cislo 2. mala by som rodit v CR a manzel ma normalnu cesku ZP, na SR pracuje a ma vybaveny ten formular Exxx neviem ake cislo 😀 takze to by malo byt v pohode.
K bodu cislo 7. to CR obcianstvo bude mat dieta automaticky, ci sa to musi tiez vybavit? Kedze by malo dve obciansta, nemal by byt teda problem s cestovanim do SR vsak?
K bodu cislo 8. to dobrovolne dochodkove poistenie sa ziada vzdy ked sa nastupuje na matersku (ci iba v pripade ze budem byvat v CR)? Pocas rodicovskej dovolenky netreba vybavit teda nic? Ako to myslis, ze nebudem zamestnana? Ja mam na SR pracu na dobu neurcitu, tak mi ju nemozu zrusit nie?

dakujem moc vsetkym 🙂

zitova
9. mar 2016

@kaithlin obcianstvo sa dedi, cize automaticky. Ak sa ti bude chciet, mozes vybavit oba pasy :D ale medzi cr a sr mozes teoreticky cestovat aj bez. Ale my predsa len pas mame, nikdy nevies na koho natrafis a chodime aj inam.

Pokial ti pracovny pomer trva, tak pocas materskej sa nemusis na ziadne dochodkove prihlasovat. A pokial budes poberat rodicak z CR, tak tiez nie. Zistovala som si to a v pripade rodicaku z CR podliehas ich socialnemu zabezpeceniu, t.j. u nich si na dochodkove akoby prihlasena automaticky a u nas sa ani prihlasit nemozes kedze podliehas cr.

zitova
9. mar 2016

@kaithlin este upozornuj dopredu v porodnici, aky bude mat dieta trvaly pobyt aj zdravotnu poistovnu, lebo ti inak automaticky do zdravotneho preukazu dietata napisu tvoj TP a zdravotku kod zahranicia.. nicomu to sice nevadi ale budes mat doskrkanu knizku :D