Ahojte, v máji mi konci rodičovská keďže syn dovŕši 3 roky. Som znovu tehotná termín pôrodu v septembri. Čo robiť? Budem mat nárok na materskú? Alebo nie preto že rodicak konci v máji? Čo robiť dá sa to nejako ešte vyriešiť aby som tu materskú dostala? 🙂
Ďakujem za všetky rady
@alenah31 PP naďalej trva 😊 ďakujem ti za odpoved 😊
@karin233452 tak potom super, po ukončení 13tt si treba dať potvrdiť žiadosť o tehotenské a poslať na SP + po ukončení RD buď budete až do nástupu na MD čerpať dovolenku (ak nejakú máte) alebo chvíľku normálne odpracujete alebo aspoň deň odpracujete a zvyšok až do nástupu na MD budete PN (tým jedným dňom si aktivujete NP - aby Vám počas PN vyplácali nemocenské).
@karin233452 presne kľudne dajte jeden deň dovolenky a potom PN aj ja som tak teraz a mám aj PN z môjho platu vyratanu aj tehotenské
Nesmie ti prestat trvat PP, cize v ziadnom pripade nie vypoved. Musis nastupit do roboty pripadne cerpat dovolenku ci PN. Musis pokryt ca necele 3 mesiace
@basska_b áno plánujem si zobrať pár dni dovolenky v 12 tt a hneď v prvý deň oznámiť tehotenstvo aby som bola chránená keďže na moju pozíciu už zamestnali inú kocku pre mna už neni miesto takze by sa ma isto chceli hneď zbaviť 😁
@alenah31 ďakujem za vysvetlenie presne takto to spravím teda 😊
@karin233452 hej hneď oznam tehotenstvo aby si nemala výpoveď ..lebo musí trváť pracovný pomer.
@alenah31 no zistila som že uz nemám žiadnu dovolenku lebo ako mi skončila materská som si ju vyčerpala a za rodicak sa vraj dovolenka neráta… tak ideálne riešenie je asi čo najskôr oznámiť tehotenstvo a dohodnúť sa so šéfom že pôjdem do prace na 1 deň a potom pn?
@karin233452 hej keď sa dá dohodnúť určite áno len teda tehotenstvo oznam písomne a daj si to potvrdiť na personálnom ..ale myslím že aj keby si išla hneď na PN bez toho jedného dňa aj tak by to vznikol nárok na tehotenské aj PN a rátalo by sa ti to ako mne z pravdepodobného vymeriavacieho základu. Aj keď mám 1 deň dovolenky ...lebo pn sa ráta za minulý rok a to si bola na rodičovskej dovolenke.
@karin233452 Urcite oznam tehotenstvo a potom si zisti, ako je to s tou ochrannou lehotou... toto nemam presne nastudovane. Mozno aj keby si dostala vypoved, bola by si v ochrannej lehote
@basska_b Áno prinajhoršom bude v ochrannej lehote a na materskú nastúpi z nej a bude mat nárok aj na tehotenské 😊 a do pôrodu by mohla poberať aj podporu v nezamestnanosti. Ja som to tak mala keďže som výpoveď dostala úplne na začiatku tehotenstva keď som ešte nevedela že som tehotná 😊
ste super ďakujem moc za rady 😊
@karin233452 a PP trvá? Pokiaľ áno - budeš mať nárok aj na tehotenské aj na následné materské. Ak nepracuješ - záleží kedy ti skončil PP + buď sa zamestnať alebo si platiť dobrovoľne balík poistenia do SP.