Ahojte žienky. Chcem sa opýtať, či mám nárok na materskú, keď som pracovala ako učiteľka 1 školský rok ( t. j. 10 mesiacov). Teraz sú prázdniny a som znova na úrade práce, tak neviem. Teraz už keď som tehotná, tak znova nenastupujem. Neplatila som si žiadne dobrovaľné nemocenské.
ahojte,
ja by som sa tiez priklonila k tej gapinej poslednej moznosti, isto by ti to vyslo lepsie ako z "ucitelskeho platu" (samozrejme nechcem nikoho urazit)
Gapa, ako pise, robila 10 mesiacov (to je cca 300 dni) mozno by bola este moznost hodit sa na PN do zaciatku materskej...nesplna v tomto pripade podmienku 270 dni v priebehu 2 rokov pred materskou, tj. narok na matersku by mala?
leuk,
to som písala v predposlednom odseku, aby išla na PN, teda treba najneskôr 31.12.09. Bude mať nárok na nemocenské a ak bude trvať poberanie nem.dávky k nástupu na MD, tak by teoreticky mal byť nárok aj na materské. Teoreticky preto, lebo o žiadnom prípade, po ukončení OL som nečítala, že nárok uznali. Preto som písala, že nezaručujem. Ak jej PP trval pred skončením cca 300dní, bez prerušenia nem.poistenia, tak jednu podmienku (aspon 270dní NP v posledných dvoch rokoch pred pôrodom) má splnenú.
Baby vedeli by ste aj mne poradit??Skolu som prerusia pred dvomi rokmi tiez som si nic neplatila, na upsvr som od 22.2.2009 a pravdepod. temin mam 22.2.2010...mam narok na matersku??lebo to co ste pisali vyssie vobec nerozumiem
vefi,
ak si ešte nerobila na prac.pomer, tak nárok na materké nebudeš mať. Len na rodič.príspevok od mesiaca narodenia dieťaťa.
No ja som po skole robila 10 mesiacov v školstve. Teraz cez prazdniny som nezamestnaná a už asi ma ani tehotnú nezoberu. Mám potom nárok na materskú, ked teraz momentalne nepracujem?
ak si v čase ukončenia tohto pP nebola tehotná, tak nárok nebude. Ak by si sa zamestnala aspon na 2dni, tak možno, no to by si musela napísať dátumy zač. a konca PP, či sú v období dvoch rokov pred pôrodom, t.j.cca od marca (možno febr.)2008
No ja som po ukončení pracovneho pomeru bola v 7 týždni, ale ešte som nebola vtedy na prehliadke. Tak mam teraz nárok na materskú?
selyma,
ak stihneš nastúpiť na MD (6týžd.pred pravd.termínom pôrodu) do 6mesiacov od ukončenia PP, tak áno.
Inak možno v prípade, ak bude trvať nárok na nemocenské k nástupu na MD, no to nemám konkrétnu skúsenosť.
uved presný dátum ukonč.PP a dátum pravd.termínu pôrodu.
Ak ukonč.PP 30.6.09, kedy si bola už v cca 7-8týž, tak je to akurát tak na draka. Tomu som sa aj ja chcela vyhnúť. Tvoja ochranná lehota je 6mesiacov od ukočenia PP/NP) t.j. do 31.12.09.
Pri PTP 18.2.2010 je 6týžd. pred PTP 7.1.09 (kedy vzniká nárok na matersé v ochrannej lehote, teda predpokladám nedá sa 8týžd. pred PTP ).
Snád jedine v prípade, ak by si pred nástupom na Md išla na PN, aby PN trvala k nástupu na MD. No aj tak to nezaručujem. Je tu taký prípad aj myslím baba s nickom mitinka.
Istejší by bol nový PP s vysokým VZ na 1kalend.den trvania PP. Stačí aj napr. na 2dni.