Ahojte,
Prosim poradte. Momentalne som na rodicovskej dovolenke - poberam rodicovsky prispevok. Syn bude mat v novembri 2014 3 roky. Metersku som nebrala lebo pred porodom som nebola poistena na Slovensku. Syn sa narodil na Slovensku a od vtedy som poistena a plati za mna stat. Akurat som otehotnela a mala by som rodit vo february 2015. Bude nadalej za mna platit zdravotnu stat po tom ako bude mat syn 3 roky? Viete ci budem mat narok na matersku? Nemam na Slovensku odpracovane roky. Vychadza materska zo zdravotnej poistky? Keby som sa musela zamestnat, kolko mesiacov by mi stacilo alebo je to uz neskoro?
Dakujem
Marika
@fiona92 Nárok na materskú nemáš. Materská nevychádza zo zdravotného poistenia, ale zo sociálneho (konkrétne z nemocenského). Poistencom štátu si pre účely zdravotného poistenia. Štát za teba môže platiť aj dôchodkové poistenie, ale nie automaticky, musíš sa v Sociálnej poisťovni naň prihlásiť.
Aby si mala nárok na materskú, musela by si byť 270 dní pred pôrodom nemocensky poistená (nie v zdravotnej poisťovni, ale v Sociálnej poisťovni). A to už nestihneš, ak si už tehotná.
Dakujem, uz som sa informovala aj na socialke a ano povedali, ze narok nemam ani uz nestiham iba na rodicovsky prispevok.
Dakujem
@fiona92 ked syn dosiahne tri roky,štát bude za teba platiť LEN v prípade,ak sa prihlásiš na ÚPSVaR,alebo si dáš predlženú RD,či už platenú zo zdr. dôvodov dieťaťa,alebo neplatenú.Nárok na materské mať nebudeš,to sa vypláca len ak pracuješ,alebo si sama platíš dobrovoľné nemocenské.je to minimálne 270 dní pred pôrodom,čo je vlastne 9 mesiacov,takže to určite nestihneš.