Materská po podpore. Ako sa bude počítať?

matya77
3. nov 2011

Ahojte, viem že je tu veľa diskusií na tému materská, ale nenašla som nikde rovnaký prípad ako som ja. Do konca roka som zamestnaná vo firme, kde som odpracovala 4 roky. Bohužiaľ naša pobočka končí, firma ako taká asi bude pokračovať ďalej, takže od januára sa hlásim na ÚP a podporu. Som v 6 týždni, termín pôrodu v júni, dovtedy by som teda mala vybrať podporu. A teraz moja otázka? Bude sa mi materská vypočítavať z platu, a má na to nejaký vplyv čerpanie podpory počas tehotenstva? Vopred ďakujem za všetky odpovede

sisaha
4. nov 2011

@matya77 nie som si celkom ista, ale aj ked pobocka konci, ty si tehotna a teda by ta nemali zo zakona prepustit, tak si to skus este niekde overit... Mozes nastupit na PN az do konca tehotenstva...

gapa
4. nov 2011

@matya77
ak sa ruší alebo sťahuje pobočka, ktorú máš ako jedinú uvedenú v prac.zmluve ako miesto výkonu práce, tak aj napriek tomu, že by si oznámila podla Zákonníka práce tehotenstvo (písomne a s lekárskym potvrdením), tak by si mohla dostať výpoved podla § 63 ods.1 písm. a). Na tento dôvod výpovede neexistuje ochranná doba ani pre tehotné.

čo sa týka nároku na materské:
ak išlo o dlhodobý prac.pomer, ktorý trval 4roky, tak ak skončí 31.12.2011 a ty nastúpiš na md do 8 mesiacov od ukončenia nem.poistenia zamestnanca, tak ti vznikne nárok na materské v tzv. ochrnnej lehote po ukončení nem.poistenia a to presne 6týž. pred očakáv. termínom pôrodu, čo ti napíše lekár do žiadosti o materké (teda nie skôr, aj keby si bola predtým pn). Materské sa ti bude rátať z vym.základu v r.2010 (lebo sa berie, akoby si na md nastupovala v posledný den trvania prac.pomeru). Ešte pozor, ochrnná lehota prestane plynúť, ak by ti PO ukončení nem.poistenia vzniklo nové nem.poistenie. Potom by už nárok vznikol len z toho nového nem.poistenia, tak na to treba dať pozor. Ak ti ale vznikne nem.poistenie ešte počas trvania prac.pomeru, tak to nevadí, no či to má význam, záleží od výšky vym.základu v zamestnaní.

ak by ti prac.pomer skončil 1.1.2012, tak by sa materské rátalo z vym.základu v r.2011 (to ak by to bolo výhodnejšie a dalo by sa so zamestnávatelom dohodnúť, čo možno bude a možno ani nebude možné).

od ukončenia nem.poistenia ti už nebude trvať žiadne poistenie zamestnanca (ani dôch., nem., v nezam. ..), len zdr. poistenie z dôvodu evidovania na up. Preto po pôrode nezabudni do 45dní si podať prilášku na soc.poistovnu, aby si bola dôch.poistená štátom.

Treba si vybaviť zdr. poistovnu po evidvoaní na up (myslím bude treba zápočtový list+rozhod.o zaevid. na up) a nástupe na md (vyradenie z evid + rozhod. zo sp o priznaní materksého, príp. rodný list dieťaťa??), teda v tvojom prípade ked začneš poberať podporu/resp. porodíš (lebo teraz vyradujú z evid. nezamestnaných dnom pôrodu, nezaujíma ich, či poberáš materské)... ale to si zisti priamo vo svojej zp, nemajú rovnaké postupy.

Samozrejme toto všetko platí podla teraz účinných zákonov. Niečo sa do tvojho nástupu na md, príp. po pôrode môže zmeniť.

matya77
autor
7. nov 2011

@sisaha tiež som rozmýšľala nad PN, ale neviem akú dlhodobú diagnózu by som si vymyslela, a hlavne ktorý doktor by sa mi pod to podpísal. Rizikové tehotenstvo nepripadá do úvahy, to by som musela ísť ležať do nemocnice, dnes si na to úrady dávajú pozor, lebo ženy to vraj dosť zneužívali.

matya77
autor
7. nov 2011

@gapa fúha, to bola vyčerpávajúca odpoveď, ale priznám sa že som zmätená ešte viac 😀 Tak idem po poradí.
1). Si si istá, že materská by sa mi počítala z vymeriavacieho základu v r.2010? Veď všade sa píše že je to za predchádzajúci kalendárny rok, čo mi pri termíne pôrodu v júni 2012 vychádza na rok 2011?
2).S tou výpoveďou je to isté, akurát je možnosť dohodnúť sa so šéfom žeby mi PP skončil v januári ak by mi to viac pomohlo, jemu je to v podstate jedno ale je ústretový dá sa s ním dohodnúť, Ale v čom by to pre mňa bolo výhodnejšie mať takýto termín ukončenia PP?
3).Ako si myslela to že ochranná lehota prestane plynúť ak by mi po skončení nem.poistenia vzniklo nové? Je to môj prípad, že po skončení PP nastúpim na úrad práce a tým mi zanikne ochranná lehota? A teda by sa mi materská počítala z nejakej smiešnej podpory namiesto môjho platu čo som brala 4 roky? Lebo stále mi to vychádza takto: Do konca roka 2011 končím v práci, od januára 2012 nastúpim na ÚP, pol roka vyčerpám podporu na ktorú mám nárok, a potom prejdem plynule na materskú. A toto ma najviac trápi, že tá materská sa bude počítať z môjho platu alebo z tej podpory? Ešte raz díky

gapa
7. nov 2011

@matya77
1. ak sa pracovníčky nepomýlia (aj to sa stáva), tak rok2010, teda ak ide o ten istý prac.pomer. Lebo ako som už písala, ak by ti prac.pomer trval, tak sa ráta z prech.kal. roku ku dnu nástupu na md. Ak si uplatnuješ nárok v ochr. lehote, tak sa berie predch.kal. rok ku dnu skončenia prac.pomeru vid Zákon o soc.poistení
§ 54 cca ods.8

(8) Ak nárok na nemocenskú dávku vznikol v ochrannej lehote, rozhodujúce obdobie
na zistenie denného vymeriavacieho základu sa zisuje ku du zániku nemocenského
poistenia.

Ale aby si to mala od kompetentných. Napíš si na poradnu soc.poistone (na ich stránkach, v časti KLIENTI A POISTNé, podponuke PORADNA, naroluj úplne dole a zadaj otázku s tvojou mail. adresu)
Uved začiatok tohto prac.poemru, kedy máš pravdep.termín pôrodu, že budeš evidvaná na up a predpokaldáš, že nové zamestnanie ťažko nájdeš. A z ktorého obd. sa ti bude rátať materské, ak by pp skončil 31.12.2011 a ak v januári napr. dnom 1.1.2012.
Budeš to mať aj na papieri.

2) zmenilo by sa ti rohod.obodbie pre výpočet materského. Ty sama musíš vedieť kedy si mala lepšiu mzdu v danom pp, či v r.2010 alebo 2011, ak je to to isté, tak nemá z tohto dôvodu význam prac.pomer predlžovať.

3) Nem. poistenie vznikne len vznikom prac.pomeru (nie dohody) alebo dobrovolným nem.poistením (by si musela dať prihlášku, ale to nie je výhodné, len za istých skutočností, no nie ak si mala vysoký vz) alebo ešte je aj povinné nem.poistenie szčo, ale to by si musela už byť szčo, resp. mať prerušenú živnosť. Tym zže sa zaeviduješ na up, ti nevzniká žiadne nem.poistenie, tj. plynie ochr. lehota po ukončení NP zamestnanca. Z podpory sa v žiadnom prípade materské neráta, lebo ide o dávku sociálneho poistenia, z ktorej sa nem.poistenie neplatí.

máš kedykolvek nárok aj na nemcoenské alebo ošetrovné, ale počas poberania nemocenského alebo ošetrovného nemôžeš poberať aj podporu, tj. neviem, čo je v tvojom prípade vyššie, aj ked 50% zo zostatku nevyčerpanej podpry si môžeš pri ukončení evidovania vyžiadať vyplatiť (podla terajšieho zákona, ak poberáš podporu aspon 3mesiace). Poberanie nem.dávok treba oznámiť aj na odd. odkial poberáš podporu, aby ti pozastavili vyplácanie (u nich velmi prepojenie nefunguje), samozjrejme kopiu pn na upsvar do 3dní a originál na sp pobočku tvojho zamestnávatela.

matya77
autor
7. nov 2011

@gapa perfektné, ďakujem veľmi pekne...takže mi z toho stále vychádza, že pokojne môžem ukončiť PP ku koncu roku 2011, lebo plat som mala rovnaký aj minulý rok, a nastúpiť na ÚP a brať podporu a potom pekne plynule prejsť na materskú. ešte raz díky

sisaha
7. nov 2011

@matya77 ak pojdes lekarovi a povies ze chces PN, lebo ti hrozi vyhadzov, tak ti najde hocijaku diagnozu..Staci, ked povies, ze ti je na odpadnutie a mota sa ti hlava a pri dlhsom stati mas bolesti v podbrusku...Doktor ta vypise..