Ahojte, chcem sa spýtať ktorá ma skúsenosť s takouto situáciou. Som pred KET, po PN 1/2 týždne v praci by som chcela dať výpoveď(som v skúšobnej dobe) a dať sa na úrad prace a poberať 6mesiacov podporu v nezamestnanosti na ktorú mám nárok.
Moja otázka je že či budem mať nárok normálne na materskú po tej 6mesacnej podpore? Či tam nevznikne nejaká medzera, či budem skladať do tej 8mesacnej ochrannej doby aj keď otehotnie ešte pred tým jak podám výpoveď.
Na PN keď nebude treba nechcela by som ísť.
Zamestnala som sa ako čašníčka ale keďže sú tam aj interne problémy a je to aj náročné fyzické tak chcela by som to takto vyriešiť. Bola by som rada keby ste mi poradili. Ďakujem 🙂
@mogaa super ďakujem ži za skvelú správu. Ešte ma zaujíma že 6mesiacov budem čerpať podporu, píšem v 6tom mesiaci trebárs, ale materskú budem môcť čerpať max 8tyzdnov pred pôrodom, tak že ako sa vykríkne ten 7. Mesiac? Ze či sú budem musieť platiť dobrovoľne poistenie v nezamestnanosti alebo čo? Rozumieme si??😄lbo neviem či som to pochopiteľne napísala
@mogaa lebo ja som našla na najmaterska.SK
Od 1.6.2022 ochranná lehota sa dá využiť a po skončení zamestnania, avšak žena musí otehotnieť do 180dni od skončenia akéhokoľvek nemocenského poistenia a bude sa na ňu sťahovať 8mes. ochranná lehota.
Ja chcem ísť na PN ako tehotná, potom ukončiť pomer v skúšobnej dobe, začať poberať podporu. Tak ja teraz neviem ja som už z toho mimo 😃
@sasi0206 a si tehotná a otehotnela si v PP - tak ano si v ohrsnnej lehote...takže ak máš splnenú podmienku 270dní nem.poistenia tak budeš v ochrannej lehote.....a kludne môžeš čerpať podporu a užívať si tehotenstvo