Materská po maródke a nové zamestnanie

gabiii22
16. máj 2017

Prosím viete mi poradiť? Zamestnaná som od 1.4.2014, takže spĺňam podmienku 270 dní (ráta sa tam aj PN? bola som najprv na PN 4 mesiace a teraz som už 9 mes.PN od 08/2016). Keďže plánujeme tehotenstvo, tak nástup na materskú bude až v bud. roku 2018, čiže sa mi bude materská počítať z tohto roku 2017. Takže musím odpracovať aspon 3 mesiace a budem mať nárok na materskú? Ak by som dala výpoveď v práci a išla by som hneď na podporu na 2 mesiace (preruší sa mi tým podmienka 270 dní?) a potom by som nastupila do noveho zamestnania, tak koľko by som musela odpracovať, aby som mala narok na materskú, ak otehotniem počas podpory? Na novú PN mám nárok až po 26 týždňoch odpracovania v novej práci? alebo sa tam ráta (do tých 26 týždňov) aj doba kedy by som bola na podpore? Alebo bude lepšie neísť na podporu ale platiť si dobrovoľné poistenie? Keďže plánujeme tehotenstvo, tak nástup na materskú bude až v bud. roku 2018, čiže sa mi bude materská počítať z tohto roku 2017. Takže musím odpracovať aspon 3 mesiace a budem mať nárok na materskú?
Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne 😀 veľa otázok, viem, preto Vám budem vďačná za vaše rady.
Ďakujem

majusqa77
16. máj 2017

ku dnu porodu treba mat 270 dni nemocenskeho poistenia. je jedno, ci je to PN a v akej praci. proste treba byt poistena.
druha podmienka je - bud mat aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej lehote (pre tehotne 8 mesiacov).
26tyzdnov poistenia plati pre DNP
(mimochodom moces strasne vela veci dokopy)

gabiii22
autor
16. máj 2017

ďakujem za odpoveď, ale moc som to nepochopila ako je to teda v mojom prípade, ak by som išla na podporu, či sa mi bude mať z čoho vypočítať materská, keďže tento rok som bola zatiaľ len na PN.
Musím sa zamestnať aspoň na 3 mesiace, aby vznikol nárok na materskú?
Keď budem musieť byť na rizikovom, tak môžem ísť skôr na PN ako po odpracovaní 26 týždňoch?? aj keď vyčerpám 52 týždňov PN? (08/2016-08/2017 ?)

majusqa77
16. máj 2017

@gabiii22 ziadne 3 mesiace, ziadnych 26 tyzdnov. Musis splnit tie 2 podmienky, co som ti napisala vyssie

majusqa77
16. máj 2017

teda k materskej. A pn - ano, tam ides podla podmienok pre pn

gabiii22
autor
16. máj 2017

A z čoho sa mi potom vyráta materská ked by som ukončila PN v auguste a isla na podporu (6mes.) a potom na materskú (bud.rok)??? 🙈😀ak by som teda nemusela 3mes.odrobit...

carrot_apple
17. máj 2017

@gabiii22 veľa vecí píšeš, zamotala som sa...keby si ukončila PN v auguste (ale neviem ako dlho by si bola na PN-povedzme ze 30 dní) a išla žiadať o dávku v nezamestnanosti tak musíš splniť, že za posledné 3 roky musíš byť poistená v nezamestnanosti 730 dní, tých 30 dní čo si bola PN asi niesi poistená v nezamestnanosti... zisti si, či si poistená v nezamestnanosti ak si PN zo zamestnania lebo z Dobrovoľného Nemocenského Ppoistenia si ale to si môžu platiť iba nezamestnaní ľudia....

evittam
17. máj 2017

@gabiii22 Správne ti napisala
@majusqa77 .
A moces dokopy moc veci.