Materská po korone

patulieenka
23. jún 2020

Ahoj baby, ja mam taku otazku ohladne materskej. Zamestnanie som menila po novom roku. Prve dva mesiace odrobene super cele,vsetko bolo aj na vyplatnej paske. Az kym prisla tato korona :( marec este do polky odrobeny potom som sla pn do polky aprila. Teda Cca mesiac som bola teda pn kvoli zatvorenej prevadzke. Potom som pn ukoncila, a dostavala som ten prispevok od statu. Za tu polku aprila a marec. Potom som este koncom maja nastupila na par dni do roboty ale doktor ma nasledne vypisal na rizikove od zaciatku juna. Teda moja otazka znie z coho sa mi bude ratat materska?

bbebe
23. jún 2020

Z minuleho roku

patulieenka
autor
23. jún 2020

@bbebe na socialke mi vraveli ze z noveho zamestnania kedze budem mat odrobenych viac ako 90 dni.

veronikaszabova
23. jún 2020

@patulieenka musi byt minimalne 90 dni bez PN a OČR.

patulieenka
autor
23. jún 2020

@veronikaszabova tak teraz neviem, ked sa nepracovalo v aprili a skoro cely maj,ale bola som normalne zamestnana tak to sa rata normalne nie?

veronikaszabova
23. jún 2020

@patulieenka popros @evittam o radu.

draik
23. jún 2020

@patulieenka
Čítajte poriadne, poistenie musí trvať aspoň 90 dní, a to bez PN a OČR. Stačí si spočítať.

pibza
23. jún 2020

Prosím Vás ja sa pripojím s trošku podobnou otázkou? Ja si ako študentka platím dobrovoľné poistenie. Pýtala som sa na úrade, že ak by som si navýšila keď som tehu to poistenie tak že či mi to ovplyvní materskú a zadreli, že nie. Ale keď teraz čítam toto a tu píšete, že 90 dní, to sú 3 mesiace. To znamená, že keď si na 3 mesiace navýšim tak by mi to mali už vypočítavať aj z toho, nie??? Ja totiž fakt nechápem prečo by mi to nemalo ovplyvniť. Ale teta na úrade ma úplne odbila.

draik
23. jún 2020

@pibza
Prečítajte si tu tie desiatky či stovky tém o tom istom, rozobrané od A po Z. Btw. "zadreli" správne.

patulieenka
autor
23. jún 2020

@draik ale toto ja predsa viem, moja otazka znela inak..

daniela1911
23. jún 2020

@patulieenka spočítaj si odrobené dni v novom zamestnaní. Máš 90 kalendárnych dni (bez PN)?

daniela1911
23. jún 2020

@patulieenka ak áno, vypočítajú ti z tohto nového PP materskú dávku.

pibza
23. jún 2020

@draik no tak mne je len divne, ze kamoske, ktorej sef zdvihol plat len kvoli tehu tak tej to matersku navysilo ale mne ako dobrovolnej to nenavysi...cele divne

daniela1911
23. jún 2020

@pibza tvoja kamarátka mohla mať nový pracovný pomer na min 90 dni, z vyššej HM... tak áno, mohla mat vyššiu materskú. Ty nemáš novovzniknuté poistenie.

patulieenka
autor
23. jún 2020

@daniela1911 ano mala by som mat pokial sa rata normalne akoze odrobene aj april a polka maja co som bola doma kvoli korone. Tymto si niesom ista ako to je.

pibza
23. jún 2020

@daniela1911 ok tomuto rozumiem. ale je to riadna diskriminacia. mna totiz neuveritelne vytaca, ze ako doktorandka nemam narok na nic a tak si poctivo platim nie male poistenie dobrovolne a nakoniec nemam ziadne prava si prilepsit. napriek tomu, ze by som si platila o to viac.

draik
23. jún 2020

@daniela1911
Nemusí byť "odrobené"

draik
23. jún 2020

@patulieenka
Všetko tu bolo napísané, napriek tomu si nedáte ani tú najmenšiu námahu, aby ste presne popísali situáciu resp. dni spočítali. Nechápem...

draik
23. jún 2020

@pibza
Dôležité je rozhodujúce obdobie, z ktorého sa dávka počíta. Vymeriavací základ je síce možné zvýšiť, ale pri DP sa to spravidla neveľmi oplatí, jednak kvôli vysokým odvodom a jednak kvôli tomu, že zvýšenie na krátky čas miernejšie zvýši priemer pre výpočet dávky. Čiže právo prilepšiť si máte, len si to spočítajte, či náhodou nezaplatíte viac, ako by ste dostali. V systéme sú však stále diery a za istých okolností sa dá dopracovať k vysokej materskej, aj v prípade DP.

patulieenka
autor
23. jún 2020

@draik no neviem asi zle vidim, ja som sa len pytala ze ci platia aj dni ktore som bola kvazi zamestnana len fyzicky odrobene neboli kedze bola korona. Pardon za blbe otazky mozno, len som vobec neni zbehla prvykrat idem na matersku

draik
23. jún 2020

@patulieenka
Čítajte s porozumením - viď už moja prvá odpoveď 9:09, poistenie musí trvať aspoň 90 dní bez PN a OČR, nie je podmienka ich odpracovať. A keďže zjavne nečítate s porozumením, tak ste opakovane neuviedli, či ste počas korony boli na PN alebo OČR alebo na tzv. prekážkach.

patulieenka
autor
23. jún 2020

@draik ved v otazke pisem,( tak asi vy necitate s porozumenim nie ja) ze som ukoncila pn v polke aprila bola som pn 28 dni presne, potom som bola uz len na tych 80% co bol prispevok od statu. Da sa reagovat aj normalne, vobec v tychto veciach neviem chodit bohuzial kvoli tomu sa pytam tu.

draik
23. jún 2020

@patulieenka
Ja s porozumením čítam, ale prvý krát píšete o prekážkach. Aj keď som si mohol myslieť a myslel, že to zrejme nebude korona OČR ako nová štátna podpora, tak nemám vešteckú guľu, ako to je v skutočnosti. Preto som opakovane písal, že nemusia byť odpracované, ale poistenie musí trvať (teda bez PN a bez OČR). Kvalita odpovede vždy závisí len od kvality vstupných údajov.

zuziatko12
23. jún 2020

@draik no si ty ale už len múdry 🤦🏻‍♀️ Teraz naozaj ČÍTAJ S POROZUMENÍM KONEČNE TY. Baba veľmi dobre vie, že musí byť 90 dní bez PN a OČR. Na to sa v otázke nepýta. Pýta sa ale, či sa jej bude rátať do materskej aj obdobie “korony”, ktoré jej platil zamestnávateľ prispevkom od štátu (skoro normálny plat) keďže nie jej chybou, pracovať nemohla. Keďže počas tých 90 dni, ktoré ma mat, po zhruba 60 prišla “korona” a prevádzky sa zatvorili.

patulieenka
autor
23. jún 2020

@draik tak chcela som opisat moju situaciu presne ako bola cize aj s tou PN (ktora trvala 28 dni). Ale o tom otazka nebola, neviem preco vravite, ze opakovane mi to pisete kedze ste mi to napisali iba raz a to v poslednej reakcii. Otazka bola ci si mozem ratat april a maj ako odrobene mesiace i ked ich odpracovane fyzicky nemam kvoli korone. To je vsetko co som potrebovala vediet. Dakujem

draik
23. jún 2020

@zuziatko12
Nuž, keby ste sa vo veci vyznali, tak by ste vedeli, že štát zamestnancovi pri prekážkach nevypláca žiadny príspevok, ale kompenzuje časť mzdy zamestnávateľovi, teda zamestnanec dostáva naďalej kvázi mzdu. Zadávateľka však píše, že ona dostala príspevok od štátu - čo by skôr naznačovalo, že šlo o OČR resp. pandemickú OČR, aj keď osobne som si to nemyslel. Pre presnú radu je úplne irelevantné, čo som si myslel a mohol myslieť, pokým nie je presne uvedené, v akom režime bola.
Tak si najskôr ujasnite dojmy a pojmy než začnete na niekoho útočiť. Vďaka za pochopenie. Btw. zrak mi slúži, nemusíte sa vyvyšovať kapitálkami.

evittam
23. jún 2020
evittam
23. jún 2020

@pibza Koľkoze platíš ked je to "nemale"? Ak chces mat MD z VZ z DNP tak to musi trvat aspon 26tyzdnov.

evittam
23. jún 2020

@zuziatko12 Súhlas s
@draik

patulieenka
autor
23. jún 2020

@draik hej,ja som sa zle vyjadrila nevedela som ako to mam presne pomenovat “tie peniaze od statu,ktore dostal zamestnavatel zamna , ako nahradu mojej mzdy pocas korony” . Nevedela som ci to brat ako normalny prijem alebo ako co a ci tie dni za ktore mam zaplatene su brane ako by som tam realne pracovala. A teda ci si mozem akoby za april priratat plus 30 dni k tym cca 60 dnom co boli odrobene prve dva mesiace. (Pred koronou) Inak to uz vysvetlit bohuzial neviem :D

zuziatko12
23. jún 2020

@draik 🙉🙉 “Všade som bol, všetko som videl, všetko viem”... a nejak stále odpoved na svoju otázku slečna od vás nedostala.... podozvedali sme sa hocičo, ale či sa jej aj obdobie pandemie ráta do materskej to stále nie 🙉 BTW - zrak Vám možno slúži , ale mozog pomenej, keď to čítanie s porozumením stále neprislo....