Ahojte mamicky 😊 ma niektora skusenosti s materskou po ukonceni studia v tomto roku? Ak sa nemylim, mali by sme na nu narok mat, ale neviem dohladat detaily.
Som totiz studentkou denneho doktorandskeho studia, ktore by som mala ukoncit v auguste. Od januara mam aj pracovny pomer na polovicny uvazok (zmluvu zatial do konca roka) a od septembra nastupujem k tomu este na skrateny 20 % uvazok na jednom projekte, ktory bude trvat 2.5 roka. Chceme sa pokusit o dietatko, avsak mam uz 32 rokov takze to nechceme velmi odkladat. Neviem, ci by sa financna situacia az natolko zmenila keby pockame do noveho roka krd budem mat 100% ny uvazok, ale este dalsi rok naviac cakat uz fakt nechcem. No ako vravim, nechapem uplne z coho sa ta materska rata, pripadne ci by sa ratala aj z tychto skratenych uvazkov ked za mna zamestnavatelia platia odvody...
Dakujem
@kikusinkaa este doplnim ze mne vysla materska z dobrovolneho poistenia (vym.zaklad zda sa mi, ze 566e) kusok vyssia ako vyssi rodicovsky. Prepokladam, ze pri materskej z obdobia studia je to podobne. Ratat sa Ti budu aj male uvazky.
@kikusinkaa materská sa ráta z vymeriavacích základov z ktorých idú odvody.....za obdobie štúdia samozrejme minimálne odvody teda z minimálneho vymeriavacieho základu...ak chceš aby sa ti zarátali aj dohody počas štúdia , musí tam byť detto splnená podmienka 270dn nem.poistenia
@blaazi dakujem za info, planujem ist aj na poistovnu ale tiez ocakavam neochotu, preto som najskor pisala sem. Nebola som si ista ci sa sa zohladnuju aj tie mensie uvazky, alebo prave iba tie, tak dobre uz mam l lepsi prehlad. Skoda ze mi tiez nenapadlo platit si to dobrovolne poistenie. Kazdopadne dakujem 🙂
@mogaa taktiez dakujem za uzitocne info. Som rada ze sa mam od coho odrazit lebo fakt som tomu velmi nechapala. Zbehnem ale urcite este aj na poistovnu
@kikusinkaa este tip, na infolinke centraly v Bratislave mi vzdy dobre poradili.
@kikusinkaa skus napisat email na centralu Socialnej poistovne s konkretnymi informaciami o uvazkoch, vyske mzdy a oni ti urcite poradia. Ked som nieco riesila u nss na pobocke, tak som dostala od dvoch pracovniciek uplne rozdielne nazory na riesenie daneho problemu
@kikusinkaa ahoj, ja som koncila minuly rok, takze na mna sa ta nova vyhlaska este nevztahovala. Ale chapem to tak, ze teraz ked koncis, tak ku dnu nastupu na matersku potrebujes byt zamestnana (jedno na aky uvazok) a bude sa Ti pocitat do 270 dni aj obdobie studia. Neviem vsak aky tam bude vymeriavaci zaklad, urcite vsak aspon ziskas narok na vyssi rodicak po materskej. Ja som si kvoli tomu platila dobrovolne poistenie. Musim povedat ze v socialnej poistovni mi boli velmi neochotne poradit, dokonca mi dvakrat poradili zle, prisla som na to vdaka radam od pana Mihala.