Materská, PN a OČR

nika3033
2. okt 2023

Dobrý deň prajem môj muž bol na OČR zo synom ked ja som bola v pôrodnici,aby mohol byť doma to musel riešiť tou OČR. Po pôrode prešiel na otcovsku dovolenku na dva týždne. Dnes mal nastupit po nej do práce ale ochorel teplata,hlieny,bolave hrdlo doktorka mu dala pnku. Zvažujeme žeby by po tej pn požiadal o materskú(bolo by to už 6 týždňov po pôrode),do práce chodit nebude bol by doma. Ale teda da sa to je to vporiadku? Vymeriavaci základ mu prišiel ked bol na otcovskej a to by mal mať aj počas materskej alebo bude to nižšie?

daniela1911
2. okt 2023

VZ by mal rovnaký = 26 tyzdnov (2 už minul).
So starším synom bol na otcovskej (materskej)? Do 3r môže.
Ty si nezamestnaná? V akej pozici budeš doma? Či sa vrátiš do prace ?
Malo info píšeš

klarissa25
3. okt 2023

Nech ide na matersku aké so starším synom ak este nebol a ty budeš s bábätkom na materskej

mogaa
3. okt 2023

@nika3033 o materskú treba informovať zamestnávateľa mesiac vopred.....vôbec sa pri takomto prístupe nebudem čudovať ak sa ho zamestnávateľ po návrate bude chcieť zbaviť.....

nika3033
autor
3. okt 2023

@daniela1911 nie ja budem doma a starat sa o staršieho syna,ja nárok na materskú nemám

nika3033
autor
3. okt 2023

@daniela1911 zo starším synom bol na materskej už minulý rok

daniela1911
3. okt 2023

@nika3033 tak nech sa muž vráti do prace, upovedomí zamestnávateľa, že má záujem o otcovskú dovolenku. Keď on nastúpi (potom) ty chod na zdravotnú poisťovňu a prihlás sa ako osoba starajuca sa o dieťa do 6r, alebo na úrad prace - ale to budeš zaradená medzi záujemcov a budeš musieť aktívne hľadať prácu.

nika3033
autor
5. okt 2023

@daniela1911 samozrejme že v práci to ma vybavené a odsúhlasili mu ísť na materskú hned z pnky len som sa pýtala či je to možné či nemá aspoň jeden den medzi tým čerpať dovolenku ..

daniela1911
5. okt 2023

@nika3033 dovolenka nič neovplyvní, ak má rovnakého zamestnávateľa, VZ bude za rok 2022

nika3033
autor
5. okt 2023

@daniela1911 áno ma stále rovnakého zamestnávateľa minulý rok bol na materskej tuším od mája do novembra tak snáď nárok mať bude ešte od vtedy vlastne robil stále . A ešte som sa chcela spýtať rodicak viem že mi odnaju ale pridavok tých 60€ tusim to mi budu posielať normalne aj ked bude muž na materskej?

daniela1911
6. okt 2023

@nika3033 áno ten je do 18r alebo pokial študuje na VŠ denne