Ahojte. Na internete sa z toho neviem vysomáriť a v sociálke mi odmietajú vysvetliť hocičo. Som už v 32tt a chceli by sme to s mužom spraviť tak, aby on išiel na materskú a poberal materské. Ale otec až po 6 týždňoch má na toto nárok a teda ja neviem, čo so mnou dovtedy? Mám ísť ja na materskú 6 alebo 8 týždňov pred pôrodom a on potom po 6tom týždni po pôrode nastúpi namiesto mňa? alebo ja zatiaľ budem len tak visieť vo vzduchoprázdne? (nepôjdem na materskú vôbec) Ak na materskú pôjdem, neukrátim jeho o tie týždne? Pointa je tá, aby on dostával materské a nie ja. (ja mám firmu, kde som sama zamestnaná a platím si len pólku minimálky a umreli by sme od hladu z môjho materského :D) ďakujem každej dobrej duši, ktorá mi poradí, lebo čas ma tlačí a neviem už ako to zistiť. Gynekologička mi nevedela poradiť, na sociálku ma dnu nepustia pre Covid, v telefóne sú pracovníčky hnusné, na nete je to chaoticky. Už som zúfalá.
@mogaa Ďakujem ♥ ano, platím si odvody. Ide len o to, že to je pekné, že mi dorovnaju do 370, ale mužovy vychádza maximálna :D takže chceme tú poberať. To nie je problém, že ja si budem platiť zdravotku, ak muž bude na materskej. Len to neviem, či teda ja ak pôjdem na materskú a dorovnajú mi ju teda na 370eur, tak či potom po 6 týždňoch od pôrodu môže ísť muž. že sa vymeníme a ja si začnem normálne platiť odvody a kvázi budem pracovať. Alebo, či keď ja s tou materskou začnem, či tým nejako negatívne ovplyvním jeho nástup po 6 týždňoch, prípadne trvanie vyplácania dávky. Lebo v tom prípade radšej po pôrode budem 6 týždňov poberať rodičák, ten si dám pozastaviť, kým on bude mať materské a bude na materskej a potom keď mu to vyprší si zase ja alebo on dáme vyplácač rodičák.
@viktorka93 myslím že pokiaľ vznikne nárok na materské tebe, tak prioritne musíš čerpať materskú ty......a neviem či sa dá materská "skrátiť", rodičovský ti ak máš nárok na materskú ani nedajú, tam musíš dokladovať tlačivo zo SP že nemáš nárok na materskú.....osobne si myslím že muž môže nastúpiť na MD až po skončení poberania materského po žene....on môže poberať materské do 3rokov veku dieťaťa
Otec na matersku ist nemoze jedine na rodicovsku. Materska je dovodena od slova matka takze len pre matku, rodicku. Takze Ty na materskej ho o nic neukratis, mozes ist na 6-8tyzdnov a potom on na RODICOVSKU.
@mogaa Tak všade na nete píšu, že od neviem ktorého roku, má otec rovnaký nárok na materskú a poberanie materského ako žena, len musí spĺňať podmienky, ktoré spĺňa. A že je na našom rozhodnutí, ktorý z nás bude príspevok čepať. Tak ja už fakt neviem.
@mamina0078 ach jaj, prečo komentovať niečo, o čom nič neviem? Už niekoľko rokov má na Slovensku nárok na materské aj otec.
@mamina0078 Od 1. mája 2021 má otec dieťaťa nárok na materské, ak:
sa stará o dieťa
matka nepoberá materské na to isté dieťa (už ho nepoberá alebo vôbec nemala na materské nárok)
matka nepoberá rodičovský príspevok (na to isté, ale ani na iné dieťa)
ku dňu podania žiadosti o materské je nemocensky poistený alebo je v ochrannej lehote po zániku nemocenského poistenia a
pred podaním žiadosti o materské bol nemocensky poistený najmenej 270 dní (v posledných dvoch rokoch pred nástupom na materskú).
*
Od 1. mája 2021 už nie je podmienkou prevzatie dieťaťa do starostlivosti otca od matky. Táto podmienka sa už nesleduje a neskúma.
@viktorka93
@mamina0078
@mogaa
Žena ostane na MD do 6.týždňa po pôrode, potom zruší v SP materské, o materské požiada otec dieťaťa - nesmie však pracovať na zmluvu, z ktorej materské čerpá, na materskej je 28 týždňov, potom si jeden z rodičov požiada o RP. Žena počas otcovej materskej môže kľudne pracovať.
@lucka_ke @zalka baby, vy budete vedieť odborne poradiť, či autorka otázky môže predčasne ukončiť poberanie materského, aby po 6 týždňoch po pôrode mohol poberať materské otec. Čiže či môže otec začať poberať materské v čase, keď na neho ešte má nárok matka.
@viktorka93 žienky, ktoré som označila budú vedieť poradiť
@ivkazba matka má nárok na materské, ale nie povinnosť ho čerpať, sestra nastupovala do práce po 2 mesiacoch od pôrodu, zrušila materské a začala poberať RP
@viktorka93 ahoj, v prvom rade potrebujes vediet, ze materske mozete cerpat obaja (postupne) a tvoja materska nijako neovplyvni manzelovu. (A dokona ak by bolo dalsie dieta, mladsie a starsie by este nemalo 3r tak moze otec cerpat MD na starsie a matka na mladsie). Nie je mozny subeh MD a RP.
Ty mozes ist na MD tych 8 az 6 tyzdnov pred terminom a trva Ti 34 tyzdnov. Mozes ukoncit po 6 tyzdnoch (tusim od porodu), ale nemyslim si, ze to ma naozaj pre Teba zmysel. Ty pocas svojej MD mozes dalej podnikat a dokonca si zvyhodnena co sa tyka platenia odvodov (to si pozri presne ze co vtedy nemusis platit).
Manzel bude mat plat + ty MD i kebyze len tych 380.
Nasledne ako Tebe skonci MD tak cca od 2-heho dna nasledujuceho mesiace (ideal najneskor do cca 14) moze nastupit manzel - nemusi to byt hned nasledujuci mesiac, on ma cas kedykolvek do 3r veku dietata a dlzka jeho MD bude 28 tyzdnov bez ohladu na to, ako dlho trvala tvoja MD. Len ked nastupuje v prvej polovici mesiaca tak tam mas o RP navyse. Lebo kym MD sa vyplaca na pocet dni, tak RP sa vyplaca cely, aj ked narok nam vznike hoci len za 1 den. Daj do googla lehotnik materske a mozes podla toho lepsie naplanovat i nastup tvojej vlastnej MD (to rozpatie medzi 8 az 6 tyzdnom).
No a co bude s Tebou, kym bude manzel na MD?
Tych moznosti je niekolko:
- ty po svojej MD mas 7 dni ochrannu lehotu kedy mozes nastupit na PN (ak by bol dovod, ale verim, ze zdravie je dolezitejsie ako peniaze)
-mozes sa vratit naspat do prace/podnikat
- mozes ist na urad prace (ak by si zrusila podnikanie), ci budes mat narok na podporu aktualne sa neviem vyjadrit, min za Teba budu platit ZP
- mozes byt dobrovolne nezamestnana a platit si zdravotku sama
- ak by bolo tych deticiek viac do 6r a druhe (to s kt otec nie je na MD) by nechodilo do MS alebo chodilo na max 4h/den, tak mozes byt v ZP nahlasena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r (stat plati za Teba odvody do ZP)
@sasesoe Ďakujem 🙂 ono vlastne s tou materskou dovolenkou je to tak, že ja ju nepotrebujem moc čerpať, lebo ja som pánom svojho času a aj tak môžem aj roky nepracovať, len si teda odvadzam do poistovní, ale to je smiešna suma z mojho platu. Takže to nám nevadí to platiť. A keď môžme namiesto mojich 380 (+čo ušetrím neplatením odvodov) dostávať cca 1000eur ako manželove materské, tak to sa nám viac oplatí. Okrem toho on má aj živnosť, takže by dostával 1000 materské a okrem toho by vedel privyrobiť niečo. Obaja by sme boli doma s bábom. Takže myslíš, že môžem ja nastúpiť na MD dajme tomu 6 týždňov pred pôrodom, poberať to malinké materské a potom po 6týždňoch po pôrode si zruším MD a pôjde na ňu muž a bude tých 28 týždňov on poberať materské vo výške tých čo ja viem 1000eur koľko jemu vychádza? Lebo ak si ja vyčerpám celú MD, tak potom aj keby išiel aj on, tak už materské znovu nemôže poberať nie?
@ivkazba
@viktorka93
Možno to bude prekvapujúce, ale skutočnosť, že otec dieťaťa poberá materské, neznamená, že je na materskej dovolenke (vysvetlenie v danom komentári, na ktorý ste reagovali). On je totiž skutočne na rodičovskej dovolenke.
@viktorka93
Netuším, prečo sa chcete obrať o materské, keď počas jeho poberania odvody nie ste povinná platiť. Po skončení Vašej "MD" začne poberať materské otec dieťaťa.
@viktorka93 bez ohladu na to kolko tyzdnov materskej vycerpas ty ma otec dietata narok na 28 tyzdnov materskej resp ako pise draik rodicovskej, cize jedine peniaze o ktore pridete budu tie tvoje ked predcasne ukoncis materskú ( co neviem ci je mozne), cize ja by som to urobila tak ze ty si vyčerpaj komplet matersku a po ukonceni tvojej nastupi otec, tak nikto o nic nepride
@viktorka93 ano mozes prv ty a potom otec ;)
@mogaa urad prace dorovnava do vysky toho vyssieho rodicovskeho, tak som to mala ja, zo socialky mi chodili smiesne sumy, lebo ja som robila len na polovicny uvazok za minimalku 🙃 a z uradu prace mi chodil ten doplatok. Potom automaticky to preslo na rodicovsky v tej vyssej sume. A muz ide teraz na matersku a ja mam odnaty rodicak za tu dobu.
@nevenka tak to je vlastne presne nas pripad 😊 tak aj my to tak spravime 😊 ďakujem
skúste si požiadať rovno o rodičovský na upsvar kaslite na sociálnu. Keď muž požiada o materskú na sociálke tak sa z úradu práce od hláste. Nesmiete poberať aj aj. Alebo vycerapjte materskú vy a potom nech nástupy muž s tým ze pôjdete do práce. Možnosti je viacero. Keby ste šli na rodičak alebo materskú až po mužovi, tak sa určite kráti. Na vašom mieste by som ostala na materskej a až keď vám skončí tak nech nástupy muž. Pre počítajte si v kalkulačke koľko by ste spolu dostali
@slavussik1
Píšete čiastočne hlúposti
@draik no neviem v com. Soc poisťovňa definuje mateřské https://www.socpoist.sk/otec-a-materske/1293s. Nie rodičovské. Rodičovský poskytuje Upsvar. To sú 2 inštitúcie, ktoré vyplácajú dávky za rozdielnych podmienok. Ocet môže byť tiež na materskej.
@slavussik1
Asi ste to celé nepochopili. Skúste si to prečítať ešte raz.
@draik uff. Ešte že vy všetkému rozumiete. Škoda, že nie je viac ludi ako vy.
@slavussik1
Všetkému našťastie nerozumiem, ale niektorým veciam, najmä v oblasti práva, áno.
Snáď ste si aspoň naštudovali, či má materské niečo spoločné s MD alebo RD a či všetci poberatelia materského/RP musia byť na MD či RD. Napríklad, či tehotná žena po skončení zamestnania, ktorá čerpá materské z ochrannej lehoty, je na MD.
@viktorka93 platíš si odvody do SP? ak ano a spĺňaš podmienky na MD tak ti SP dorovná materskú do 370eur, ak nesplňaš podmienky na MD tak požiadaš od narodenia dieťaťa o RP.....muž môže nastúpiť na MD najskôr po 6 týždňoch od pôrodu a to len v prípade ak nemáš na materský príspevok ty....pokiaľ bude muž na materskej, ty si musíš platiť zdravotku.....