Materská otca z DNP.

walkerka
23. feb 2020

Dobrý deň, prosím o radu ohľadne materskej otca.
-od r.2011 do 07/2019 bol zamestnaný na TPP
-od 08/2019 do 4.12.2019 mal založené slobodné povolanie (z ktorého bol oslobodený od platenia odvodov do soc.poistovne)
-od 5.12.2019 do teraz je evidovaný na ÚP (poberajúci dávku v nezamestnanosti)
-27.4.2020 ja nastupujem na materskú s druhým dieťaťom (6tyzdnov pred TP)
Otázka znie: je nejaká možnosť, aby manžel dostal materskú na naše staršie (skoro 2ročné dieťa), ak si začne platit DNP?
Veľmi pekne ďakujem

lucka_ke
23. feb 2020

musí mať splnené dve podmienky:
- 270 dní nemocenského poistenia ku dňu nástupu na MD
- aktívne nemocenské poistenie
ty končíš niekedy v novembri čiže ak by chcel nastúpiť napr. v polke novembra, bude sa posudzovať obdobie 11/2018-11/2020, v tomto období musí mať 270 dní, čo asi má zo zamestnania, čiže ešte druhá podmienka - mať aktívne nemocenské poistenie, to dosiahne tým, že si začne platiť dobrovoľné, stačí tesne pred nástupom na MD
alebo - ak by chcel vyššiu materskú tak by bolo dobré zamestnať sa na novú zmluvu (vysoký základ), mať ju aspoň 90 dní a z toho by sa mu počítala materská, potom samozrejme netreba dobrovoľné, lebo by mal aktívne NP z novej zmluvy

lucka_ke
23. feb 2020

pardon, tebe skončí v decembri, čiže potom muž zrejme nebude mať 270 dní, treba spočítať a doplatiť DNP alebo novú zmluvu ako som písala

walkerka
autor
23. feb 2020

@lucka_ke ďakujem za odpoveď. Mala som však na mysli súbežnú materskú-ja budem na MD s mladším (ešte nenarodeným) dieťaťom a on by bol so staršou dcérou (ktorá bude mať ešte len 2 roky). Čiže to, kedy mne skončí MD zrejme nehrá rolu (aspoň som si to tak myslela), keďže to bude na iné dieťa.

walkerka
autor
23. feb 2020

@lucka_ke a tiež som teda myslela len na to, či sa dá v tejto situácii získať materskú LEN z dnp. Viem, že ak sa zamestná na 90 dní, tak by sa rátalo z nového platu. Preto sa pýtam čisto len na DNP 🙂 ďakujem

veronikaszabova
23. feb 2020

@evittam nevies poradit?

lucka_ke
23. feb 2020

DNP by musela trvať najmenej 26 týždňov

lucka_ke
23. feb 2020

a áno, prehliadla som, že súbeh dvoch MD, teda on môže nastúpiť aj počas tvojej MD samozrejme