Materská otca po materskej matky

24. okt 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť nakoľko nemám dobré skúsenosti s telefonicky kontaktovanim SP.
budúci mesiac mi končí materská, a mala by som nastúpiť na rodičovský príspevok, pani na upsvar sa má pytala že či nejde na materskú druhý rodič.
Celkom ma to prekvapilo, manžel je SZČO, mohol by po mojej materskej nastúpiť na materskú on? Čo to som si prečítala, žeby teda neplatil odvody do sp a niečo by aj dostal (platí síce minimálku ale aspoň to neplatenie odvodov by bolo super) a zároveň by mohol aj fakturovať.
Moja otázka teda znie, je to možné? Ja by som vedela ísť na neplatenu s prostredným synom a manžel na materskú s najmladším?

Prosím žiadne hrubé komentáre, každý sa v tejto dobe snaží financne si pomôcť ako vie a keď už je to raz možné, prečo to nevyužiť.
Ďakujem za odpovede☺️☺️

cezpat
24. okt 2023

Ak spĺňa podmienky na materskú (doba nemocenského poistenia), môže.
Živnosť počas materskej môže mať otvorenú, tak mal aj môj muž, fakturovať mohol.
Čo sa týka odvodov, zdá sa mi, že neplatil počas materskej, mohlo sa to však zmeniť...

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. okt 2023

@cezpat ďakujem za odpoveď 🙏♥️
To je teda dobrá správa, takže po mojej materskej by mohol ísť on znovu na pol roka ? Mne sa tým skráti teda rodicak o toho pol roka?

cezpat
24. okt 2023

Áno, mohol by, ak spĺňa podmienky. A áno, súbežné poberanie rodičovského a materskej nie je možné. Treba si vypočítať, či sa Vám to oplatí.

https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-...

Ešte by som sa predsa informovala priamo na sociálnej poisťovni.

lilinka88
25. okt 2023

To stredne dieťa má koľko rokov? Ako dlho platí odvody? Ak spĺňa 270 dní NP v posledných dvoch rokoch, tak môže ísť na materskú,ale ty v tom období nemôžeš poberať rodicak, takže je otázka či sa vám to aj oplatí...

autor
25. okt 2023

@lilinka88 prostredný má 5 budúci mesiac, platí si všetko na čas poctivo
Ja by som vedela ísť na tú neplatenu rodičovskú a on by bol na materskej

lilinka88
26. okt 2023

Len si prezisti este ohľadne neplatenej RD, dieťa môže byť vtedy v škôlke iba 4 hodiny.
Keď muž platí min odvody, sa to až tak ani neoplati v porovnaní s RP

autor
26. okt 2023

@lilinka88 áno viem, ja som na tejto rd bola keď som otehotnela. Manžel platí minimalku áno, mne ešte z ochrannej lehoty vyšla materská takže budem mať vyšší rodicak, neviem síce koľko presne by vyšla táto materská mužovi plus odvody ktoré nebudeme musieť platiť... No práve uvažujeme, že ak to urobí 150-200€ tak sa nám to velmj neoplatí, aby sa náhodou nedodrbkalo daňové na deti, či sa to neodzrkadli potom v ďalšom roku na výške odvodov. Ešte nebodaj ho prídu skontrolovať a on pracuje mimo domu, tak to nám netreba 🤔
Mňa len pracovníčka na upsvar na toto naviedla, že je možnosť ale že si mám pozistovať lebo ona o Tom veľa nevie, tak zisťujeme 🫣