Ahojte maminky,
Prosim o radu. Manzel pobera matersku na dcerku a popritom pracuje na 1/2 uvazok u toho isteho xamestnavatela. Naskytla sa mu vsak lepsia praca blizsie k domu. Co teraz? Zrusit len ten 1/2 uvazok a nastuput do inej roboty bez toho, aby 1.zamestnavatel o tom vedel? Teda bude zamestnany nadalej na tpp , z ktoreho je na materskej? Alebo dat vypoved z oboch pp, teda z tpp i 1/2 uvazku?
Obavam sa, ze nam matersku zrusia ak nastupi do novej robity ako to robia...
Mna fakt len napadlo, aby povedal ze konci na 1/2 uva ok ale ostane mu zmluva na tpp, no zaroven sa zamestna u noveho zamestnavatela a pred koncom cerpania md poda vypoved z povodnej prace...toto by bolo fajn...ale co ak pozastavia cerpanie md??
Taktiez ked pobera md, novy zamestnavatel zanho nieco nemusi v sp platit??
Dakujem babenky.
@lienka263 Ked chce pracovať v novej práci aj po MD nech ukonci oba PP, nakolko ak da výpoveď pred skončením MD ma výpovednú lehotu-neviem ako dlho tam pracuje ale ak viac nez rok na vyp.lehota je dva mesiace. To ho potom budu cakat v novej praci alebo ako chcete tie dva mesiace riešiť v pôvodnej práci?
Na pozastavenie MD nevidim dôvod.
@evittam chce ostar v novej robote uz. V starej robi 10 rokov. Ok, cize nech da vypoved z oboch pp u povodneho zamestnavatela. Poberanie materskej mame do 15.10.2019, teda manzel ma...a v SP sa pani vyhrazala, ze akonahle uvidi vyssie odvody, pozastavia matersku....takze ezte podotazka? Moze sa dohodnut s novym zamestnavatelom, ze mu na zmluvu do 350 eur ako ma teraz v povodnej robote na 1/2 uvazku a po skonceni MD mu uz normalneto da? Teda minimalku...
Pribeh o tom,ako oje..t socialny system...
@evittam ano aj ja som vedela z predchadzajucich debat, ze to neuvidi, len som nechapala preco to vravi, preto ta otazka 😉 ahaaa, cize dovolenku musia preplatit. Super vdaka..
Este mimo troska otazka, mozno budete vediet...preco niekomu, kto zacne pracovat popri MD- myslim otcovia, tak SP pozastavi davku...ako zistili to ked sa neodvadzaju odvody do SP? Iba z toho som mala zmiesane pocity...ze konecne muz sa dostal do robotu, kde chcel uz par rokov ist, ale nemali volne...a teraz ked sa to podarilo konecne, v starej da vypoved, zacne robit vo " vysnivanej robote" 😉 a md pozastavia, hoc by nemali...no poznam take pripady zial...
@nini1010 Nie, nie je. Kto vie vyuzije kto nie tak vypisuje podobne veci ako ty.😉 Co ta zerie? Ze ty si nevyuzila? Preco len platiť tomuto statu cely zivot a mat z toho holy prd?! Co myslíš ze co z toho budes mat za 20-30-40rokov? Dochodok?!😂😂😂😂Odvody platíme cely zivot, cize si vyberie len co zaplati. A ze pracuje? A? Preco by nemohol ked to zakon dovoľuje?
@evittam ale zistia to tak, ze ho novy zamestnavatel prihlasi do SP? A zacnu ich (Sp) "setrenie"? A vyziadaju zmluvu a podobne asi...len premyslam, ako je mozne ze to zistia a pozastavia...
Kazdopadne fakt veeelke dakujem za rady, velmi ste nam pomohli😊 zajtra moze ist dat vypoved😉
@lienka263 Tak zistia nove zamestnanie. Ked da výpoveď zajtra tak bezi vypovedna lehota od 1.6.-31.7.😉
SP prešetruje (pokial viem) len úväzok a od toho riesia, nakolko vlastne podpisal prevzatie dietata do starostlivosti a apelujú na to,ze ak pracuje na plny uvazok tak sa nemoze o dieta starať. Aj ked to nikde v zákone nie je. Cize na to by som si dala pozor. Urcite nie ist na plny uvazok.
A rado sa stalo
@evittam Nie,vdakabohu nie som na to prave odkazana.muz zarobi a sama som zo svojho slusneho platu dokazala nasetrit dost neskor aj na rodicovsku.Zeru ma jedine tie slobodne mamicky ktore chudery ziju s dietatom v doslova existencnych podmienkach a bud zivoria alebo musia odist po 7 mesiacich od dietata aby zarobili.A potom su tu ti,ktori beru dalsiu matersku a riesia popri tomu ci tu alebo tu pracu.to ma zerie.Ale to nikto z nas nevyriesi,kto moze zneuzit tu dieru v zakone ten ju zneuzije.
@draik ako to ze nizsia? Noooo...manzel teraz robi na 1/2 uvazok ako skladnik...ale chce vypoved dat ...a v novej robote bude ako vodic. Len tam musi uz byt plny uvazok ☹ plat sa dohodne 350 eur v hrubom na zmluve, aj tak to podobne maju...
@evittam tak predsa nam tu matersku vezmu ked muz teraz bde mat plny uvazok- pri vodicovi sa inak neda ani, kedze ktokolvek si moze ho odkontrolovat cez kartu vodica kolko robil...tam sa neda polovic.uvaxok ☹ a myslim, ze s povodnym zamestnavatelim sa dohodne na ukoncenu dohodou, bez vypovednej....ze k 1.6.zacne uz v novej praci teda mu nebude vypovedna bezat....alebo radsej nech bezi? Tomu sa uz fakt nerozumiem ☹
@lienka263 Tak to neviem ci si ho preklepnu z SP. Nemam to odkial vediet. Viem,ze robia problémy hlavne kvôli plnemu uvazku-ako som napísala (vid diskusia "otec na materskej-zamietnute pripady). Ci podpise dohodu alebo poda výpoveď je fuk. Btw.keby podal vypoved a ma vypovednu lehotu tak co v starej práci? Neplatene volno?
@evittam viem, ze vy sa dost vyznate, kedze ste mi radili este ked som ja chcela ist na MD. Viete mi poradit?