Ahojte, prosím skúsenejšie o radu, či uvažujeme správne.
Aktuálne som ako matka na rodičovskej dovolenke. Tá sa mi končí v novembri 2024. Manžel by chcel ísť na materskú, ideálne od mája.
Viem, že ja musím nahlásiť prerušenie poberania rodičovského príspevku na úrad práce, ale tu trošku špekulujeme. Môžem ich požiadať o zrušenie rodicaku od 2.5.2024 s tým, že manžel by na materskú nastúpil 2.5.2024? Dostala by som ešte rodičak za máj v plnej výške, aj keď by som ho poberala iba jeden deň? Prípadne ako to urobiť tak, aby dobre bolo?
Budem vďačná za každú radu a pomoc. Pekný deň 🙂
Áno môžeš dať dátum 2.5. S tým že nástup na MD je potom od 3.5. Jeden deň rozdiel a zároveň seba poriešiť od 3.5. Lebo nebudeš mať odvody zaplatené, čiže buď práca alebo úrad práce alebo dobrovoľný platca. A áno rodičak Ti príde za celý mesiac nakoľko nárok vzniká aj za jeden deň.
@bolarazjedna od prvého dňa nového mesiaca ti ho reálne odnimu, kedze RP sa vypláca za cely mesiac, ale žiadosť dávaš vždy deň pred tým, ako druhy partner nastupuje na MD, lebo súbeh poberania MD a RD je zakázaný.
Nedávno sa tu niekto na to pýtal. Muž nastúpi napr od 3.5. na materskú, ty od 3.5. požiadaš o odňatie RP. S tým ze tebe príde za celý mesiac máj. Je povinnosť platiť zdravotnú, socialku nie. Nájdeš to tak aj na nete keď pogoogliš.
No ja som napr z RD šla plynule na MD, ta mi začala 24.1. a ukázali mi vyplniť žiadosť o odňatie RD s dátumom od 1.2.....cize myslím si, že tam vždy musíš dat 1.den nejakého mesiaca, práve preto, že sa zo vypláca na celý mesiac, nie na dní....