Dobrý deň rada by som sa spýtala ako je to s materskou od 18.decembra som na materskej došlo mi vyrozumenie že mám schválených 10€ na deň dneska mi došiel šek na 150€ neviete ako to rátajú rátala som že mi dojde viac peňazí .. ale priateľ hovorí že to je len december od 18 do 31 . Nemáte skúsenosť ?
@hanka280741 ved to ti prišlo za dni od 18 do 31, či čo si chcela za celý december ked si na materskej až od 18teho??
@hanka280741 koľko si zarábala za rok 2019 a koľko si odrobila dní? čakala si vyššiu dávku na deň?
@hanka280741 ale to mas akosi malo..ved rodicak budes mat vyssi ako matersku ? To si zarabala menej ako minimalku?ak mas len 10€na den (300-310eur mesacne a pri februari 280€) to je smiesne ale pri naroku na matersku davku mas narok na vyssi rodicak 370€ mesacne.by som zrusila matersku a poziadala o rodicak.
Matersku vyplaca soc.poistovna a je podla poctu dni v mesiaci kedy beries md,teda 150€ za december je spravne a rodicovsky vyplaca upsvar a je to pevna ciastka za mesiac bez ohladu na pocet dni ktore si na rd v danom mesiaci
Od narodenia dietata si poziadas urad prace o doplatenie do sumy rodicovskeho prispevku...
@babydesire nárok na materskú dávku mám až keď sa narodí mala či ?
@babydesire ak je materka nizsia ako rodicak, tak si nema zrusit matersku, ale poziadat o dorovnanie do sumy RP.
Po materskej bude mat aj narok na ten vyssi rodicak.
@hanka280741 matersku predsa uz mas - ved ti ju aj vyplatili podla poctu dni.
@qetka áno materskú mám ale ten rodicak je čo
Ak matka poberá dávku materské v nižšej sume, ako je momentálne suma rodičovského príspevku, teda menej ako 370 eur, má nárok na rodičovský príspevok vo výške rozdielu medzi sumou 370 eur a sumou materského.
Výška materského sa určuje z reálneho hrubého príjmu (vymeriavacieho základu), ktorý žiadateľ o materské skutočne dosiahol v rozhodujúcom období. Obmedzená je len maximálna suma dávky, minimálna suma materského stanovená nie je. Môže sa preto stať, že výška materského bude nižšia ako suma rodičovského príspevku (v súčasnosti 370,00 eura na mesiac).
Ak je suma materského nižšia, ako je suma rodičovského príspevku, možno požiadať o jej dorovnanie do výšky rodičovského príspevku. Nie však Sociálnu poisťovňu, ale príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste svojho bydliska, ktorý rodičovský príspevok aj ostatné štátne sociálne dávky priznáva a vypláca.
„Ak je materské nižšie ako rodičovský príspevok, mamička musí požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o výplatu rozdielu medzi dávkou materské a rodičovským príspevkom. K žiadosti o rodičovský príspevok je potrebné priložiť aj rozhodnutie o nároku na materské zo Sociálnej poisťovne, ktoré je mamičkám doručené automaticky po podaní žiadosti o materské a v ktorom je uvedená aj výška materského na deň,“ priblížil podmienky riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/OSSD/...
Ak má žena, ktorá porodila dieťa vyplácané materské v nižšej sume ako je suma rodičovského príspevku vo výške 370 eur mesačne, vypláca sa jej rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa vo výške rozdielu medzi sumou 370 eur a výškou materského za celý kalendárny mesiac. Suma materského je závislá na počte dní v kalendárnom mesiaci.
@qetka ok,da sa aj tak
@hanka280741 az ti skonci materska,poziadas si na upsvare o rodicovsky prispevok, inak by si ostala bez prispevku s polrocnym dietatom,,v mesiaci kedy sa ti kryje materske a rodicovske dostanes obe davky ale matersku podla dni na ktore mas este narok a rodicovsky cely. Teda pr.: k 10.5. ti skonci materska, od 11.5.budes na rodicaku,dostanes matersku za 10dni+370€rodicak..vsetko ostatne ti napisala
@qetka
@hanka280741 priateľ má pravdu, materská sa vypláca za dni, takže ak si na MD od 18.12., tak ti došla materská od 18 do 31.