Materská nižšia ako rodičovský

7. mar 2024

Som mala zivnostnicka do soc poisťovne odvádzať malo (okolo 187e), ak som dobre počítala, vyjde mi materska nižšia ako ten vyšší rodicak, ktory budem dostavat. Musím matersku dobrat aby som mala vyssi rodicak? Alebo ako to riešiť v tomto prípade?
Dik za rady

snehulak77
7. mar 2024

Ahoj, výška materského bude minimálne vo výške vyššieho rodicaku, keďže máš zaplatené odvody

aliziana
7. mar 2024

Materskú Ti budú dorovnávať na výšku vyššieho RP, ale zisti si, či o to netreba požiadať

jana005
7. mar 2024

Pred pôrodom ten jeden mesiac budeš mať len tu nízku materskú, ale po narodení dieťaťa ti budú dorovnávať do výšky vyššieho rodičáku.
Predtým trebalo o to požiadať na úrade práce, neviem ako to je teraz

zojanka
7. mar 2024

Od mesiaca, v ktorom sa dieťa narodí, budeš dostávať materské + rodičovský príspevok v takej sume, aby výsledná suma spolu bola tých 473,30€. Úrad práce ti dorovná materské rodičovským príspevkom. O rodičovský príspevok treba po pôrode požiadať UPSVaR, vypíšeš klasicky žiadosť.

autor
7. mar 2024

@aliziana podľa tohto článku treba požiadať, tak asi to bude tak ďakujem všetkým

autor
7. mar 2024

Nenasla som nato žiadne tlačivo na stránke upsvaru tak asi vlastnými slovami

9lf9
7. mar 2024

od narodenia si podas normalne ziadsot o rodicovsky a budes dostavat sumu vyssieho RP - vysku tvojeje MD.

jazula
7. mar 2024

Priateľovi vyšla nižšia materská ako vyšší RP. Bol na materskej 2 mesiace, potom ju ukončil a prešiel na rodičák. Nežiadal nič, dorovnali mu materskú doplatkom automaticky.

autor
7. mar 2024

@jazula ďakujem

arasidka123
7. mar 2024

@aliziana jj je treba na úrade požiadať o dorovnanie k rodicovskemu

lulupulu
8. mar 2024

Áno požiadať, ja som to tiež tak mala. Už mám len rodičovský 🙂