Materská nižšia ako rodičovský

8. sep 2022

Ahojte, bolo mi schválených 70€ zo soc. poisťovni ako materská. Pracovala som len na dohody a asi 2 mesiace som si platila nemocenské poistenie. Tým pádom ak mi schválili materskú ( aj keď je minimálna ) rodičovský nebudem dostavať ? A ak áno tak tých 280 alebo 380? Ďakujem…

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
enusamt
8. sep 2022

Treba si podat ziadost a budu ti doplacat matersku do vysky vyssieho RP.. po skonceni budes mas vyssi RP

autor
8. sep 2022

@enusamt môžem vám napísať spravu? Ak sa v tých veciach vyznáte

enusamt
8. sep 2022

Ovladam to iba z diskusii a clankov 😀 skusenost nemam

alenah31
8. sep 2022

Je to tak ako pise @enusamt, ale UPSVaR treba o doplacanie do vysky vyssieho RP poziadat az po narodeni dietata. K ziadosti sa totiz doklada RL dietata a rozhodnutie o priznani materskej a jej vyske (myslim, ze si to urady uz preposielaju medzi sebou). Az do porodu Vam bude chodit iba materske v tej nizkej sume z rozhodnutia SP.

autor
8. sep 2022

Som už po porode, a kvôli tomu že mám takú nízku schválenú materskú som išla na úrad prace žiadať o ten rodičovský vypisovanie papierov polhodinové A ja som sa pri tom zabudla opýtať či to budem mat na isto schválené a ak áno či 380 alebo 280. Lebo zo soc peniaze prišli hneď na druhý deň tých 70 a drobné žiadala som to asi na 5den po pôrode čo bolo pred mesiacom . No z úradu prace mi neprišlo nič tak neviem… a či to bude dorovnane do tých 280 alebo 380 alebo k rodičovskemu + 70 materská. Neviem 😫

alenah31
8. sep 2022

Dorovnanie bude do vysky 380e a po ukonceni MD budete poberat stale tu vyssiu sumu - cize RP vo vyske 380e😉

jazula
17. sep 2022

U nás bol partner na MD dva mesiace, mal tiež úplne smiešnu sumu. Po dvoch mesiacoch prešiel na RD (aby mohol cez vikendy robiť u pôvodného zamestnávateľa) a dostal vyšší rodičák, plus mu UPSVAR aj bez našej žiadosti doplatil materskú do 380€/mesiac.
S tým, že partner je reálne doma s dcérkou a ja som v práci na plný úväzok.