>Dobry den chcem sa informovat ci my viete poradit ako postupovat som na rodicovskej do dovrsenia 3 rokov syna 23.7 2021 no otehotnela som teraz a nestiham retazovy pôrod termyn pôrpdu by bol az v septembri no som zamestnana na dobu neurcitu ako mam postupovat aby som neprisla o materske davky pripadne ako postupovat to medzi obdpbie ktpre my vznikne dakujem pekne za radu a odpovet
@090255 no dakujem pekne aj ja si myslim ze to je takto noneviem ako to vide ked nebudeme z aposledne 2 roky pred pôrodom nemocensky poistene no poistenie s anam zase nastartuje nastupom do prace a asi case nastupu na amtersku staci ze bideme nemocensky poistene no neviem ci stavi taky maly cas pisala som aj na socialnu zatial neodpisaly
@090255 ale kedze len mesiac ti chyba tak to je este pohode lebo staci nastupit na matersku kyn prve dieta nedovrsi 3 a materska je 6 az 8 tyzd pred
@dominikadominika11 no mne chyba mesiac od konca rodičovskej a dátumu kedy môžem nastúpiť na materskú tých 6 týždňov pred termínom pôrodu čiže ja to budem riešiť bud dovolenkou alebo marodku...
@090255 aha no mne konci rodicovska 23.7 21 a matersku by som mala narok asi od augusta cize ked to takcratas tak aj mne chyba mesiac do nastupi na matersku
@dominikadominika11 ale tak ono pokiaľ si stále zamestnaná aj keď momentálne na rodičovskej teda keď ti pracovný pomer trvá tak materskú mat budeš nemusíš zas od robiť aby si mala nárok teda ak to stihneš v niakom čase neviem presne v akom
@dominikadominika11 moj ma 12.4 3 roky čiže teoreticky 13.4 by som mala do prace a v máji nastupujem na materskú..
@dominikadominika11 ak ti trvá pracovný pomer tak aj nemocenské poistenie, materskú budeš mať
medzi koncom RD a zač. MD sa vrátiť do práce, alebo čerpať dovolenku, alebo ísť na PN
mesiac pred koncom RD si povinná zamestnávateľovi oznámiť, že sa chceš vrátiť
@lucka_ke dakujem cize oed budem mesiac pn mesiac cerpat dovo a potom pojdem na matersku abo budem mat narok aj apriek tpmu ze za posledne 2 roky pres nastupom na matersku nebudem 270dni nemocensky poistena?
stále si poistená ak ti trvá pracovný pomer
@lucka_ke a nieke to zastavene ked som na rodicovskej?
neplatia za teba, ale počet dní sa ti počíta aj počas RD
https://www.socpoist.sk/materske/1293s :
najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom
- započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
- započítava sa aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby z dôvodu nároku na rodičovský príspevok
@dominikadominika11 Ako si na tom so zostatkovou dovolenkou? Lebo za obdobie, čo si bola na riadnej materskej s prvým (necelých tých prvých 8 mesiacov vrátane obdobia pred pôrodom) ti vychádza nárok na dovolenku. Mne pripočítali plných 20 dní a ak by som bola v tvojej situácii, krásne s nimi ten mesiac vykryjem. Lebo mesiac ma približne 20 pracovných dni, plus mínus. Potom povedz lekárovi, že nástup chceš 8 týždňov pred pôrodom, nie klasických 6. Vždy sa to dá zahrať na zdravotné dôvody, že ťa boli chrbát alebo čo. A máš to
@dominikadominika11 na materskú máš nárok, mne to tak teraz vyšlo. Mala som tam cca 7 dni rozdiel. Materska sa vypočíta z predpokladaného príjmu, čiže kolko by si zarobila keby si pracovala. Cize to vychadza skoro rovnako ako si mala pri prvej materskej. Ja som tie dni vykryla dovolenkou.
@lucial88 dakujem pekne aj ja vykrijem dovca a ked nebude dost tak aj pn
@dominikadominika11 ahoj ja riešim to isté akurát mne bude chýbať zhruba mesiac medzi koncom rodicovskej a nástupom na materskú. Ono som zisťovala a zevraj sa ten rozdiel dá riešiť bud nástupom do prace, aj keď napr v mojom prípade si neviem predstaviť na mesiac do prace a potom zas pôjdem a ani malého nevzali do škôlky. Potom ďalšia možnosť vziať si na ten čas dovolenku alebo ešte ísť na marodku... Ono materskú by sme mali mat lebo sme stále zamestnané teda pracovný pomer trvá teda aspoň to tu na koniku písali.