Priznavam sa, ze mi uz dost zacina liezt na nervy ako sa kazda mamicka stazuje na to, aku ma malu matersku a ze sa z toho neda vyzit.
Ano, materska na Slovensku nie je naozaj vela, cca 250 eur neviem presne kolko to je... ale uvedomte si vazene mamicky, ze v zahranici su pridavky na dieta len 9 mesiacov, po 9 mesiacoch musi matka dat dieta do jasli a ist makat, na Slovensku si pokojne 3 roky uziva matersku.. Ked napriklad v UK dostanete 550 libier mesacne po dobu 9 mesiacov, naklady na zivobytie su tiez o dost vyssie a na Slovensku 250 eur je to vlastne to iste... Takisto ked vidim jak pomaly kazda druha mamicka na slovensku ide na PNku lebo predsa tehotna musi byt v klude a tu v zahranici pokial mamicka nemaka do 7 mesiaca tak nedostane od statu ani cent... a je jedno ci robi vo fabrike alebo v office.. vsetky sa len stazujete ale podla mna to mate ovela jednoduhsie!! Teraz nepisem o vsetkych mamickach, len v poslednej dobe toto casto pocujem... a to nehovorim o mamickach co ledva vysli zo skoly pripadne nikdy nepracovali a tu matersku dostavaju co niekde v zahranici nie je vobec mozne..
Keď si niekto mýli dojmy s pojmami...Dalmáciu s dalamánkou... 😉
to je jedno ako to nazveme, vsetci to nazyvaju materska a vieme o co sa tym mysli...
Priznavam ze mne to vadi tiez...
Netvrdim ze je to vela a ze sa da vyzit z toho. No hovorim ze kazda vedela co sa stane ked je sex...
"Nasledky" v podobe mimina. Kazda z nas vie kolko je rodicovsky prispevok.
A nechapem ked sa niekto nato stazuje. A neznasam ked niekto porovnava kolko dostanu v inych statoch. Treba pozriet nato kolko dostanu,ake maju naklady na byvanie a prezitie a ako dlho maju ten prijem.
Neviem kolko z nas by islo do prace od tak maleho mimina a dala ho do jasiel...
Ze v zahranici 9 mesiacov to by boli este v mnohych statoch EU zeny stastne ako blchy - v inych statoch sa materska plati len 16 tyzdnov a vo vela pripadoch ju zacnu pocitat uz vtedy ked vypisu zenu 2-3 tyzdne pred porodom cize s dietatom je o tie tyzdne menej, a ak nema dobrych a zovotaschopnych dedkovcov a robit potrebuje - koli prachom, pozicii alebo inemu tak ide do roboty a dieta este nema ani 4m 😂😂😂 apridavky - to je co??? Pokial si fakt neni socialny pripad staraj sa ty si rodic system ti akurat tak hadze polena pod nohy😂😂😂
Nuž,zvláštna téma...Ja som na rodičáku a nesťažujem sa.Manžel dosť zarába,takže nás ťahá.A ešte sme aj pošetrili..Netreba však hovoriť o všetkých maminkách rovnako...Neviem si predstaviť,ako by som fungovala bez mm a v podobnych pripadoch.A čo teraz že sa niektore stazuju,že je to málo?!Ideme štrajkovať,aby sa na Slovensku odobral rodičovský a prídavky na deti?Alebo pani zakladatelka nie je spokojná v zahraničí a potrebuje sa len vysťažovať?Keď je to tu jednoduchšie treba tu bývať a nie odísť a lamentovať😉
A? nechápem o čom má byť táto diskusia.
@matulik56 "zahraničie" taký široký pojem. Lebo mám blízku rodinu v zahraničí, materskú dovolenku mala 42 dní a išla naspäť do práce.keby nešla má vyhadzov a to si nemohla dovoliť. Ale nesťažuje sa že v iných krajinách matky dostávajú 550£ po dobu 9 mesiacov.
Tiez zijem v zahranici materska 14 tyzdnov....pravda je ze vela zien ostava doma a nie vzdy je dovodom to ze muz zarobi vela ale ten ze co by zena zarobila by dala na jasle al. Opatfovatelku a este aj zdravotne poistenie plati rodina a nie stat, prilade miesto v jasliach ani nedostane lebo cakacie listiny su dlhe a ked chce mat min.sancu tak dieta zapise hned ako dostane tehotensku knizku...na druhu stranu co je oproti slovensko vyhoda je viac moznosti na skrateny uvazok ale nie vzdy a vsade je to mozne....zitie v akejkolvek krajine prinasa aj plusy aj minusy.....a ja osobne povazujem 3 roky byt doma za velmi vela ale na druhej strane tych 14tyzdnov je velmi malo
@matulik56 tak take necitaj...
Tie ktore zavidia,ze tu mozeme byt do 3r.doma,nemali liezt do zahranicia.
Pokial viem,tak je kopec zien aj v zahranici, co su doma a nerobia.
Vratane mojich dvoch znamych (byvala kolegyna-kamoska z prace a sestrina kamoska). Ta moja,ked som.jej povedala,ze nastupujem do prace,tak mi povedala,ze si to nevie predstavit,ze by pri 2detoch pracovala a je stastna,ze moze byt doma.
Na druhej strane v zahranici je vacsia flexibilita uvazkov.
Tam,kde som robila "au-pairku", ta pani mala este pomocnicu, ktora takto pracovala.len preto,aby bola co najviac s detmi. A dalsej kamosky - au-pairky zamestankyna vobec nechodila do prace,ale ju ako au-pair mali,aby si ona mohla behat po kozmetikach,masaziach a na kavicky.
Tu,co zarobis a dakedy aj viac.das na sukromnu skolku, ked ti dieta nevezmu do statnej.
Mne tiez hrozilo,ze si polroka nebudem.moct hladat pracu,lebo dat cely moj prijem na skolku pre dve deti? To radsej podpora,na ktoru mam narok a pocas pohovorov ci navstevy uradu prace moji rodicia k detom.
O skratenych uvazkoch tu tak mozes snivat.
Mnohi maju tak 350-400v hrubom prijem a plat si z toho nebodaj este hypoteku a sukromnu skolku.
Stale to v tom.zahranici vychadze prijatelnejsie. Ale ja nezavidim,nesla.by som,mala som.tu moznost. Keby to bolo maxinutne,tak do prace idem aj skor,ale za podmienky,ze by deti boli ochotni strazit cely den nasi rodicia.
Inak nie. Lebo aj s tym prispevkom na dieta do 3r. Cca 230 by som vlastne zarobila len o par eur viac ako keby som.bola.len doma.na rodicaku. Takze by sa nam to vlastne ani neoplatilo a deti by si neuzili ani jedneho rodica.
Ked si aj pozriem ceny potravin v Rakusku,su len i maloco vyssie nez tu,kdezto tam zarabaju ti ludia omnoho viac. Dochodky maju vyssie,nez moj byvaly hruby prijem.
Necuduj sa teda,ze sa to mnohym.nepaci,zvlast,ked nasi spoluobcania maju vselijake priplatky a maju vyssi prijem nez ti,co poctivo chodia do prace a staraju sa o deti.
Vy sa vlastne tiez stazujete..ze mate kratku matersku,tak je to vlastne jedno.
A na matersku nema kazdy narok.
Ono sa to da tazko porovnavat,lebo kazdy je na tom inak. Jednak podmienky statu jednak konkretnej rodiny.
Ty nevies,ze tu ludia hrdlacia aj 10hodin za minumalny plat,pre zenu je tazke sa niekde uplatnit,pokial,zial,nie je nadana a nema.vzdelanie, ktore by jej umoznovalo si vyberat a klast podmienky..nie kazda sa vie vrhnut do podnikania,ale takeho,ze je naozaj sama sebe panou.
My si naozaj asi zavidime aj nos medzi ocami a nepomoze ani to ze niekto zije x rokov v zahranici..
@matulik56 drzim palce aby sa tvoje problemy poriesili k tvojej spokojnosti 🙂