Materská na druhé dieťa

tali99
20. jan 2024

Dobrý deň , chcem sa spýtať poberám na dcéru rodičovský príspevok dcérka ma 13 mesiacov poberala som aj materskú no už mi skončila pracovna zmluva takze momentálne nemám žiadne zamestnanie chcem sa spýtať ak by som otehotnela je možné aby otec poberal materskú . Môžem poberať ja rodičak na práve dieťa a manžel materskú na druhé dieťa ?ja už nemám nárok na materskú keďže som nezamestnaná ? A kde by sme prosím zistili koľko by dostával muž na materskej ? Ďakujem

zalka
20. jan 2024

@tali99 nie...nedá sa poberať a MD a RD v súbehu.
Ak bude mať mng MD ty nedostaneš nič.

mimi3008
20. jan 2024

Subezne mozu ist 2 materske (co ale nie je tvoj pripad). Subeh rodicaku a materskej nie je mozny. Cize po 28 tyz., ked muz vycerpa matersku, budes dostavat ty ten nizsi rodicak, alebo moze asi muz poberat rodicak, aby ste dostali ten vyssi

lilinka88
20. jan 2024

Môžes si ty platiť dobrovoľne poistenie a budeš mať nárok na materské aj ty.
Inak môže ísť manžel najskôr 6 týždňov po pôrode, ale ty nebudeš poberať ani RP a on nemôže pracovať. Po skončení jeho MD môže buď on rovno požiadať o RP, jeden by bral ten vyšší alebo môžeš najprv ty požiadať o RP,ale na staršie dieťa, to by si do jeho 3 rokov brala aj ty ten vyšší RP ako teraz a po 3 rokoch staršieho buď by si ty mala už len ten nižší alebo by až potom požiadal manžel o RP

lilinka88
20. jan 2024

Pokiaľ otehotnies do pol roka od skončenia PP, nárok by si mohla stihnúť aj ty. Inak sa musíš buď zamestnať alebo si platiť dobrovoľne odvody.
Výška materského je 75% priemernej hrubej mzdy

mimi3008
20. jan 2024

@lilinka88 moze pracovat v istych pripadoch, napr.ak je SZČO

lilinka88
20. jan 2024

@mimi3008 ano, v tom prípade by mohol. A viac tých prípadov ani nie je,ak sa bavíme o plnohodnotnom pracovaní

tali99
autor
20. jan 2024

Čiže ja môžem zostať takto ako som naRD so staršou a on si po 6 týždňoch môže požiadať o materskú ak sa nám narodí druhé babo ? On by poberal pól roka materskú a potom by som si ja požiadala o rodičak a on by sa mohol vrátiť do práce ?

tali99
autor
20. jan 2024

@lilinka88 Čiže ja môžem zostať takto ako som naRD so staršou a on si po 6 týždňoch môže požiadať o materskú ak sa nám narodí druhé babo ? On by poberal pól roka materskú a potom by som si ja požiadala o rodičak a on by sa mohol vrátiť do práce ?

tali99
autor
20. jan 2024

a vlastne už nemám nárok ani na tehotenské ?pracovny pomer mi skončil 9.2022

lilinka88
21. jan 2024

@tali99 nie, pokiaľ si neobnovis nemocensjeke poistenie, nebudeš mať nárok ani na tehotenské,ani materské.
Po narodení môže manžel do 6. týždňa čerpať 2 týždne otcovske a potom po 6. týždni po narodení ešte 26 týždňov materské alebo až po 6. týždni po narodení 28 týždňov materské. Ty počas jeho materského nepiberas nič a musíš si poriešiť zdravotné poistenie - prihlásiť sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (nemôže to byť dieťa,na ktoré muž čerpá materské). Po skončení jeho materského jeden z vás požiada k RP (ak ty, tak na staršie dieťa, kde máš nárok na ten vyšší RP).
Prípadne môže manžel čerpať materske najprv na staršie dieťa a to môže kedykoľvek do jeho 3 rokov, čiže si môže požiadať v období tvojho pôrodu

tali99
autor
21. jan 2024

@lilinka88 ďakujem a keby nejde na materskú a mame dve deti ja budem poberať len jeden rodicak na obe deti ? Alebo na každé bieda zvlášť ? Jeden vyšší a ten druhý nízky ?

tali99
autor
21. jan 2024

@lilinka88 ďakujem a v prípade že by som ja zostala so staršou na rd a požiadal si muž len o rd na mladšie môže chodiť normálne do práce ?

veronikaszabova
21. jan 2024

@tali99 vzdy len jeden RP sa moze v rodine poberat

lilinka88
21. jan 2024

@tali99 môžete poberať iba jeden RP na vsetky deti. Muž ak by necerpal materské, má nárok tiež len na nižší RP

veronicka875
Autor odpoveď zmazal
Zobraz