Ahojte, chcem sa opýtať baby ktoré ste pracovali pred MD na dohodu a zarabali ste priklad 500€ na zmluve aku môžem očakávať materskú? Ďakujem za odpoveďe
@marika987 v prvom rade si treba uvedomiť, či spĺňaš podmienku na získanie materskej...máš 270 dní nemocenského za 2 roky k pôrodu a máš aktívne nemocenské alebo si v ochrannej lehote? počíta sa to z hrubej mzdy.....málo informácii.......
@juliatriscova no 270 dni mam len neviem ako je to stym úplným poistením ked pnku momentálne beriem 100€ keďže mi bolo vypočítané na den 3€
@marika987 neexistuje úplne a neúplné poistenie...buď si poistená alebo nie...kedy máš nástup na materskú a od kedy pracuješ?
@marika987 Ako pise @juliatriscova nie je ziadne uplne a neuplne. Zalezi na tom aku mas zmluvu, ci ta platia podla poctu odrobenych hodin, alebo ako mas v zmluve uvedenu mzdu. Od toho sa odvija PNka aj materska.
@marika987 od kedy si na PN?...podľa toho čo píšeš, že koľko máš PN, tak to nemáš ani minimálnu mzdu...
@juliatriscova na pn som od októbra v zmluve mam ze zarobim mesačne 540€ na hodinu 3,80€ a je tam vymedzení cas ze som chodila na niekolko hodin aj ked som chodila normálne na 8 hodín a ostatne mi davali do obalky na účet mi akože posielali tolko ako sa im hodilo aby boli niečím krytí
@marika987 od kedy si zamestnaná na dohodu?
@juliatriscova od 11/2020
@marika987 dohodu máš od 11/2020 a na PN si od 10/2020? zaujímavé
@juliatriscova pomilila som sa 11/2019
@marika987 lenže dohody sa dávajú iba na 12 mesiacov...........dostala si novú dohodu alebo ti už skončila?
@juliatriscova ja ju mam na dobu neurčitú
@marika987 zo zákona nemôžeš mať dlhšie ako rok........po roku musia ti dať novú dohodu a opäť iba na rok...........je to porušenie zákona.......pracovná zmluva môže byť na dobu neurčitú.......takže máš dohodu či pracovnú zmluvu?
@juliatriscova Podla mna zbytocne riesis kedze zamestnavatel to ma ocividne niekde a zmluva je len tak, aby to nebolo cele uplne nezakonne. Kedze peniaze na ruku, odrobi 8 hodin, ale na zmluve fiktivne pisane menej. A samozrejme autorka to ma cele tiez niekde, lebo odbrava samu seba a zaroven pomaha zamestnavatelovi odrbavat stat, takze ktovie co presne je v tej zmluve...
@nafka0483 len, aby nebola prekvapená, že jej nevznikne nárok na MD alebo jej vznikne v sume 200€.............sme tu od toho, aby sme si pomáhali....🙂...
@juliatriscova Ked ma PN 100eur, tak veruze aj materska bude nizka. A ci naozaj bude mat narok, to tiez moze byt otazne.
Ja len, ze ty sa tak snazis, ale informacie lezu ako z chlpatej deky, v prvom prispevku info skreslene, takze ktovie ako to je skutocne.
@nafka0483 nemam to cele niekde ja som sa sem prišla spýtať o radu a nie o nejake mudrovanie... Bohuzial v tomto sa az tak pohibovat neviem ja som sama netušila v akom je zmysle ta zmluva vzdy ked som pracovala na zmlúvu tak to bolo normálne pred touto som netušila ze existuje aj takato zmluva ak mi nemáte dať radu tak prosim zdržte sa komentára nepotrebujem tu nejaké premudrele reči ale radu takže ešte pekný deň 😉
@marika987 Vyska je 75% z denneho vymeriavacieho zakladu. Otazne je, ci si z dohody mala odvadzane nemocenske poistenie, kedze to je jedna z podmienok.