Dobrý deň prajem. Prosím vás o radu. Aktuálne som v 5 mesiaci tehotenstva a pracujem ako SZČO. Ako SZČO pracujem od minulého roka a tým som bola oslobodená od povinného platenia sociálnej poisťovne. Čiže je mi jasné, že nárok na materskú nemám. No nemám nárok ani na rodičovský príspevok? Tiež sa chcem spýtať. Priateľ (otec dieťaťa) môže poberať materskú dávku? Samozrejme je zamestnaný, no tiež je problém v tom, že od budúceho mesiaca (október) tiež bude ako SZČO. Sociálnu poisťovňu si chce platiť aj keď bude oslobodený. Prípadne, ak môže poberať materskú dávku, môže v tomto obdobi cca 7-8mesiacov vystavovať faktúry?
Ďakujem krásne!
Pred prácou ako Szco si nebola zamestnancom alebo dohodarom?
@zalka bola som, v podstate som ako SZČO od minulého roka od mája. Ale tak myslím, že to mi moc nepomôže..
Do kedy si bola zamestnancom? Dátum
@autorka je tu k tomu veľa tém, stačí pohľadať. Mas narok na rodicak odo dňa porodu, pridavky a pôrodné.
Otec dieťaťa na matersku môže ísť najskôr 6 týždňov po tebe. Ty si potom platis zdravotnú sama. Keď on bude mať nárok na matersku, požiada potom o RP, dostane vyšší. Počas materskej nesmie pracovať, dávajú na to pozor, už to nie je tak ako kedysi. Aj o tom sú tu témy, tiez stačí pohľadať. Toľko v skratke