Materská dovolenka zahraničie - uznaná na SR?

erb
1. feb 2019

Ahojte baby. Rada by som sa informovala. Kedz a po skole som odišla pracovať do zahraničia, narodilo sa nám tam bábätko poberala som materskú tam. Keď mal malý rok vrátili sme sa na Slovensko. Poberam na malého rodičovsky keďže v júli bude mať 3. No ja som momentálne v 31 týždni tehotenstva v apríli máme termín na druhé bábätko. Samozrejme v pondelok pôjdem na sociálnu poisťovňu no rada by som vedela , budem mať nejaký nárok na materskú dovolenku aj tu na Slovensku? Aj keď nemám odpracované na Slovensku? Uznali niektorej z Vás materskú? Alebo len rodičovský príspevok? Ďakujem. S pozdravom Barbora

9lf9
1. feb 2019

na SK ti nema vzniknut z coho narok na MD kedze si tu nikdy nepracovala. A ci ti zvnikne narok inde v cudzine zalezi ci ti tam trva PP a ak ano ake maju zakony a podmienky na vznik MD v danej krajine, pokial si PP ukoncila tak nema ti aka MD vzniknut a od narodenia dietatka bude narok na poberanie RP.

erb
autor
1. feb 2019

@9lf9 ďakujem zatiaľ za informácie. Nie na svk som odvtedy nepracovala keď som sa vrátila pretože som bola na RP zo synom.

erb
autor
1. feb 2019

@9lf9 a náhodu neviete ako to je keď poberám RP na syna, narodi sa druhé dieťa budem poberať obe RP na obe deti ? Alebo len na jedno.

alenah31
1. feb 2019

@erb budeš poberať len jeden RP a 2x prídavok na dieťa + ten jednorázový príspevok pri narodení.

erb
autor
1. feb 2019

@alenah31 ďakujem Vám za odpoveď