Materská dovolenka v Rakúsku

Ahojte, potrebovala by som pomoc, mam narok na matersku ak tam pracujem a riadne platim odvody 3 mesiace? Som tam registrovana od Aprila.
Vsade citam ze musim byt registrovana 6 mesiacov ale znamy mi tvrdi ze dostanem aj ked som 3 mesiace len menej.
Prosim Vas o pomoc, velka vdaka.

marta1315
2. aug 2017

No ja ked som si bola vybavovať materskú teraz na GKK a vyplňovali sme ten papier na Kinderbetreungsgeld tak sa ma tiez automaticky opýtala ci tu mam odrobene polroka. To si myslím ze je taky ten " základ " a 3 mesiace neviem teda skus este pozisťovať drzim palec 😊

jankamichalickova
autor
3. aug 2017

Dakujem , aj ja myslim ze 6 mesiacov, znamy mi tvrdi ze od tohto roka su nove zakony alebo co , ja tomu akoze moc neverim a tvrdi ze musim vsetko absolvovat v rakusku aj prehliadky aj porod...je to pravda? Ja mam trvaly pobyt na SVK nie v AT

bibyke
3. aug 2017

Nemusis byt poistena minimalne 270dni? Ked som odtial poberala ja tak to bola podmienka

jankamichalickova
autor
3. aug 2017

V rakusku? Viem ze na svk je to tak ale v rakusku netusim. Viete, ja mam cca 5 tyzdnov do porodu, priatel mi tvrdi jedno a ostatny druhe neviem ci ma nezdrzuje a neklame len aby som v at ostala ja sa chcem vratit na svk a som zufala lebo nepoznam tie ich zakony a naroky. Clovek sa uci a uz hladam pomoc a rady vsade. A matersku esre nemam vobec vybavenu :( no hladam pomoc ako sa da. Na svk mam odrobenych 8 rokov tak to nieje problem len zamestnana som na svk

jankamichalickova
autor
3. aug 2017

Pardon zamestnana som v rakusku nie na svk

vroni
3. aug 2017

Na matersku - tj. tych 16, resp. 20 tyzdnov mas. Na kbg (cize rodicovsku) nie. Aj ked neviem, ci sa cas na materskej nerata do poistenia.

jankamichalickova
autor
3. aug 2017

20 tyzdnov na materskej a viac byt nemozem alebo to je minimum ? A mozem zit na slovensku? Chcem sa prestahovat k rodicom, aj s malym chodit na svk k lekarom porodit tu...ze ci budem mat narok

vroni
3. aug 2017

@jankamichalickova, 20 tyzdnov je maximum, ak budes mat cisarsky alebo dvojicky, 16 tyzdnov je normalny narok. Na to mas narok bez ohladu na to, kde sa dieta narodi a kde chodi k lekarovi. Potom nasleduje rodicovske, kde si volis dlzku a tam neviem, ci mas narok. Ak narok mas, je jedno, kde zijes.

marta1315
3. aug 2017

No neviem presne tiez ako to je ale trvalý tu musíš mať si myslím lebo ja ked som si vypisovala papiere koli familienbeihilfe a kinderbetreungsgeld tak tam bolo treba doložiť aj trvalý pobyt mna aj malého. A prehliadky by si mala mat tu od gynekologa aj od pediatra a to vlastne potom dolozis k žiadosti. A čo sa týka pôrodu ... poroď v at 😊 Neviem v akom meste si ale prístup je tu bohovsky 😁
A materskú s tým sa nemusíš ponahlat ja som to začala vybavovať nedávno (2 mesiace po porode) a to len preto ze sme čakali na rodný slovenský list pre malého potom sme museli spraviť SK pas ináč som sa s vybavovaním tu v at nemohla pohnúť.

vroni
3. aug 2017

@marta1315, nemusis, musis mat trvaly pobyt vramci EU, na Slovensku staci. Aj prehliadky v tehu aj u pediatra.

marta1315
4. aug 2017

Trvalý koli materskej musi mat lebo číslo ktoré je na papieri ( trvalý pobyt ) musi napísať do papierov ( familienbeihilfe ) a to ked neodsuhlasia tak nebude mat ani materskú .... pojem materská teraz myslíme po slovensky nie ako to platí tu, že materská je 2 týždne pred a 2 týždne po porode...

vroni
4. aug 2017

@marta1315, prosim ta, osoba, o com to tocis? Nie, trvaly pobyt NEMUSI byt. Materska 2 tyzdne pred a 2 tyzdne po porode NEEXISTUJE! A uz vobec nesuvisi materska s vyplacanim rodinnych pridavkov. A ak ti niekto cislo z Meldezettlu napisal do ziadosti o rodinne pridavky, daj mi to, prosim, vediet, potom ide o zneuzitie dat a ide o vcelku vazny trestny cin. Interne cisla osob su chranenym identifikatorom a urady si ich NESMU vymienat.

marta1315
5. aug 2017

Aha 😀 Tak to iste sa pýtam aj ja teba o čom ty točíš ?! Keby som to teraz nedovybavovala tak nepoviem ani pol slova ... a neprišla som sa sem hadať len som jej chcela povedať, ako som to mala JA tak nemusíš hneď štekať .... slovač...oni tu majú tzv.materskú ( wochengeld) ... a kto písal nieco o Meldezettli? Tak vidím ze tomu určite rozumieš ...😅 Anmeldebescheinigung je "trvalý pobyt" a opakujem ! ....z neho potrebuješ vypísať to "tvoje číslo" do žiadosti o familienbeihilfe ( aj "číslo" dieťaťa ) a TO ked neschvália nemáš nárok na kinderbetreungsgeld ! A ak sa nemýlim este v jednom fóre tu na stránke si písala ze wochengeld = materská a mne tu teraz píšeš ze neexistuje?? 😄 Halloooo nepíš jedno cez druhé 😄
( Prekopírované z netu )
6. AKO DLHO MÔŽEM POBERAŤ MATERSKÚ DOVOLENKU Z RAKÚSKA?
Nárok máte na 8 týždňov pred pôrodom a 8 týždňom po pôrode. Pri predčasne narodených deťoch sa tento nárok predlžuje na 12 týždňov po pôrode. Táto doba je identická v prípade normálnej zamestnankyne, i v prípade živnostníčky.

7. AKÁ JE VÝŠKA MATERSKEJ V RAKÚSKU?
Výška materskej sa vypočítava zo zárobkov z ostatných troch mesiacov od začiatku čerpania materskej v prípade zamestnankýň. Z nich sa vypočíta priemer, ktorý je následne vyplatený v plnej sume počas poberania materskej dovolenky. V prípade živnostníčok je stanovená pre rok 2015 fixná suma 52,07 na jeden deň. Vypočítaná suma sa následne posiela na váš účet počas prislúchajúcich 16 alebo 20 týždňov. Je dôležité vybaviť tieto doklady na úradoch včas, pretože niekedy môžete mať problém so zasielaním materskej na slovenský účet a budete musieť vybavovať viac dokladov a dlhšie čakať na peniaze.

S tebou som skončila tuto diskusiu 😉
Maj krásny deň!

marta1315
5. aug 2017

A vlastne teraz čítam tu hore 😀

vroni
Na matersku - tj. tych 16, resp. 20 tyzdnov mas. Na kbg (cize rodicovsku) nie. Aj ked neviem, ci sa cas na materskej nerata do poistenia.

Papaaa 👋😁

vroni
5. aug 2017

@marta1315, materska ako taka, pochopitelne, existuje. Len netrva 2 tyzdne pred a 2 tyzdne po porode, ako si to napisala ty. Ze ty si pleties demostraciu s menstruaciou a trvaly pobyt s anmeldebescheinigung, tak za to uz ja nezodpovedam. A pokial v Rakusku nemas Wohnsitz, tak Anmelde vobec nepotrebujes. Ale co, ty uz si raz bola na urade, uz vies vsetko, co sa ja s mojou desatrocnou praxou vobec ozyvam. .

marta1315
5. aug 2017

Hej a ja s mojou 13 ročnou praxou....😂 veď toto co sa vôbec ozývaš

vroni
5. aug 2017

@marta1315, jojo, svoju genialitu si patricne ukazala, pobavilo. 🙄

marta1315
5. aug 2017

Slovač ...uz stačilo 😉

arabeska
5. aug 2017

Žasnem...
@marta1315 skús si po sebe prečítať čo si písala a na čo @vroni reagovala....

vroni
5. aug 2017

@arabeska, to je uplne zbytocne, vsetci su blbi, len ona je lietadlo 🤐 Ale vdaka 😉

marta1315
5. aug 2017

Ozvala sa veľká rakušačka 👏😄