Materská dovolenka - stačí oznámiť zamestnávateľovi?

martina_90
16. nov 2021

Ahojte, chcem sa opýtať, či pred odchodom na materskú stačí doručiť zamestnávateľovi papier od lekárky? Sociálke/zdravotke treba tiež oznámiť info ohľadom materskej, alebo to spraví zamestnávateľ? Ďakujem

luci_ba
16. nov 2021

@martina_90 ja som to mala tak, že mi Dr. vypisal papier k materskej, tam som doplnila cislo účtu a podpisala, dala zamestnavatelovi a ten to poslal do sociálky. Vymer mi ešte neprisiel ale snáď som to spravila dobre.

es2021
16. nov 2021

@martina_90 áno iba oznámiť zamestnávateľovi. On to oznámil ďalej kam treba.

marianna_peskova
16. nov 2021

Každá firma to má inak. V mojej by si musela do konca piateho mesiaca tehotenstva oznámiť dátum odchodu na materskú dovolenku a vypočítaný dátum pôrodu. Potom v určitom týždni v treťom trimestri dostaneš od gynekologičky papier pre sociálnu poisťovňu, ktorý odovzdáš zamestnávateľovi, ktorý ho následne pošle do sociálnej poisťovne.

nafka0483
16. nov 2021

@martina_90 Podla zakona si povinna posomne oznamit nastup na matersku minimalne mesiac vopred. Takze ak si doteraz tehotenstvo ani predpokladany nastup na MD neoznamila, tak najneskor mesiac vopred tak urob.
Ak si uz oznamila, tak potom len odovzdas ziadost o materske a zamestnavatel to uz hlasi dalej ;)

@marianna_peskova Vy mate nejake firemne pravidla postavene nad zakon?

marianna_peskova
16. nov 2021

@nafka0483 Očividne. 😆

nafka0483
16. nov 2021

@marianna_peskova A nikomu to nevadi? 🤪

marianna_peskova
16. nov 2021

@nafka0483 Je to zaužívaná vec, pokiaľ viem, nikto s ňou problém nemal, ja tiež nie. Dokonca som sa tak tešila, že môžem tehotenstvo oznámiť v práci, že som konkrétny list poslala o mesiac skôr. 😆