Prosím vás, či sa s tým niektorá nestretla: 20. augusta tohto roka by som mala ukončiť dokotrandské štúdium riadnou skúškou. Všetko odovzdané, odučené, už ma čaká len tá obhajoba na záver. Avšak 9. júna mám oficálny nástup na materskú.
Problém je: Na materskú nárok nemám, lebo som študent, už teraz viem, že mi ju zamietnu a budem si potom po pôrode pýtať od úradu práce len rodičovský. Štúdium prerušovať nechcem, lebo načo, keď najväčší nápor povinností mám za sebou a už musím len obhájiť prácu.
V škole mi povedali, že ak im neodovzdám papier, že nastupujem na materskú a budem schopná do školy dochádzať + okolo pôrodu si zoberiem zostávajúce 4 týždne dovolenky, štúdium prerušovať nemusím, v auguste obhájim a tým normalne skončím školu a nepr'ídem o žaidne peniaze.
Obávam sa však, že keď donesiem papier od gynekologičky na socialku, oni hneď budú konfrontovať mojeho "zamestnávateľa" či som prerušila štúdium. Takže by som ostala úplne bez prijmu - ani doktorandské štipendium a ani materská.
Je nejaká lehota, dokedy musím doniesť papier na sociálnu poisťovňu?
Ďakujem, že ste sa dočítali až sem. 🙂
@sif Dakujem, toto znie ako príjemná správa. 🙂
Ahoj, ja som riešila niečo podobné, ale v prvom ročníku. Termín pôrodu som mala prelom júl/august. Gynekológ mi dal papier, ktorý som odniesla do SP, materskú mi aj hneď v ten deň na počkanie zamietli a po narodení malej som požiadala o rodičovský príspevok. O prerušenie štúdia od septembra som požiadala až behom augusta. So školou neriešili nič, to nie je "pravý" zamestnávateľ. Štipendium som dostala ešte v septembri za august, popritom som už mala schválený rodičovský príspevok. U nás bolo viac tehotných študentiek v poslednom ročníku a žiadnej neprerušili kvôli tomu štúdium, nechali ich obhájiť práce. Na rozhodnutie o materskej nemá vplyv, či si alebo nie si študentka, SP nie je až taká iniciatívna, neboj :D držím prsty, nech ti všetko dobre dopadne 🙂