Dobry den, mam odpracovane 2 roky v zahranici(holandsko), pred tyzdnom sme sa s priatelom dozvedeli ze budeme rodicia a moja otazka je ci mi vznika nejaky narok na matersku dovolenku a rodicovsky prispevok na Sk, pretoze vsetky vysetrenia budem mat v holandsku ale rodit chcem na Sk, som prvorodicka a nemam skusenosti s takymito vecami 😄 dakujem pekne za kazdu odpoved
@laurika1995 no zalezi ci sa chces vratit do holandska poporode, ak ano tak nemas narok na ziadne prispevky zo svk
@mihula pre informaciu- NL nepozna "porodne", materska je cca 6-4 tyzdne pred porodom a minimalne 11t po porode. Potom sup spat do prace, alebo zit zo vzduchu. Vsetky prispevky od statu idu cez danovy urad= cim vyssi prijem tym menej dostane. Pridavky sa vyplacaju stvrtrocne ta suma je dost mala.
@laurika1995 kde si odvadzala dane, zdravotne a socialne poistenie?
@laurika1995 Ahoj ja to ma podobne ale s rakuskom. V tomto pripade si myslim ze je to to iste ked su obe krajiny v EU. Matersku by si mala poberat z krajiny kde mas Pracovnu zmluvu a teda aj kde si naposledy robila a co sa tyka rodicovkeho prispevku ten dostanes zo Svk ked teda budete realne zit tu ale potom ti zas z holanska nic nedaju.Je to aj zavisle na tom ako sa obe krajiny medzi sebou dohodnu. Su to vybavovacky na dlho🤐.Drzim palce
No vlastne chceme sa vratit na Sk, ale dane odvadzam tu a poistenie mam tak isto tu
Celkovo je to komplikovane, slovenske urady by mali byt radi, ze sa ludia chcu vratit spat a zit na Sk
@mihula neviem ci je to tak jednoduche zobrat si 😃😃😃
@laurika1995 😀 slovenske urady by mali byt radi 😀 ze dane platis inde a peniaze chces dostavat tu? To je snad vtip 😀 Narok na matersku nemas. Len na rodicovsky prispevok ale aj ten dostanes az po narodeni dietata. Plus rodinne pridavky.
@dmka a nahodou nevies ako je to ked budem uz na sk z poberanim materskej? Ako materska v Nl nie je boh vie co, ale kazdy peniaz sa prida
@marcelatje no platim dane tu,, pretoze neni ina moznost 😃
@laurika1995 a kedy si naposledy robila na Sk ked si teda robila? Mam pocit ze ked chces matersku zo Svk musis tam mat odrobenych tusim 7 alebo 9 mesiacov v tomto som si neni ista ze kolko presne. Ale ked pises ze si posledne 2 roky robila v zahranici obavam si nebudes mat na matersku narok. Toto su strasne opletacky s uradmi kym sa dostanes k peniazom na ktore mas narok.
@laurika1995 a toto je presne to ked ludia nadavaju ake je to u nas vsetko na h...o ..... Co sa napriklad materskej a rodicovskej dovolenky tyka sme na tom ovela lepsie ako zapadne krajiny.
Ak platis dane v NL vyuzivas vyhody ktore poskytuju tam. Ale zjavne to az take vyhodne nie je. Najma co sa casu straveneho s dietatom tyka 😣
@dmka vlastne na Sk som nepracovala ☺ vlastne mi islo len o to sa poinformovat ze co a ako je to s tymi vsetkymi rodinnymi pridavkami, materskou ..atd.m
@marcelatje ja sa nestazujem 😃😃 len som sa chcela informovat co a ako... nerodim kazdy den 😃 takze sorry ze som sa opytala
@dmka je to tak ze za posledne 2 roky by musela byt 270 dni poistena co nebola lebo pracovala v zahranici.
@marcelatje a kedze sa uz do Nl vracat nechcem, pretoze chcem mat male slovaka asi sa vyseriem aj na ru 6 ci kolko tyzdnovu matersku
@laurika1995 tak ked si nerobila na Sk na matersku narok nemas vobec tak som to.mala aj ja. Poradim ti vybavit matersku z Holanska popytaj sa tam co treba nato aby ti to schvalili a potom poberaj rodicak zo Slovenska ked zijes uz tu mas na nho narok aj na prispevok na dieta co cini 220€ dokopy.
@laurika1995 to som napisala vseobecne. Konkretne som pisala vyssie. Narok mas len na RP a rodinne pridavky. Mozno na prispevok po narodeni dietata ale to neviem.
@marcelatje Ano 270 dni som myslela by si musela mat odrobenych na Slovensku aby si mala narok na matersku
@dmka dakujem za radu popytam sa tu ze co a ako a na prispevok ako prvorodicka mam vlastne narok ci tak isto nie?
ak pracujes v holandsku, matersku poberas odtial, ak sa vraciate na svk, po skonceni materskej si vybavis na Svk rodicak
@laurika1995 je to zalostne malo 😞
@sibalka21 dakujem
@marcelatje aspon na kociar nech mi vyjde 😃😃
@laurika1995 Prispevok po narodeni dieta myslis? Ked budes rodit na Sk teoreticky mas narok to za vztahuje len na krajinu kde porodis tusim dufam ze sa nemylim.
@dmka ano ten prispevok co dostavaju prvorodicky od statu ..pridavam foto
Narok na prispevky ma len z jedneho členskeho štatu. Ked sa vrati na SK tak bude poberat matersku okolo 270 eur, rodinne pridavky okolo 20 eur...a dostane aj prispevok 800 eur pri narodeni dietata - musi sa dozit 28 dni, niekedy aj mestska čast kde ma dieta trvaly pobyt dava nejaky prispevok - to sa treba informovat na prislušnom miestnom urade. Takze na kočik by vyšlo podla mna.
@laurika1995 vidis tak super na ten prispevok mas narok. Budes ma dost behaciek po uradoch ale musis mat pevne nervy a dostanes co ti patri.
@laurika1995 no ked budes mat vsetky vyšetrenia v holandsku a pred porodom nastupis na matersku dovolenku,tak peniažky budes poberat od tejto krajiny.či?