Materská dovolenka po návrate zo zahraničia

laurika1995
29. sep 2016

Dobry den, mam odpracovane 2 roky v zahranici(holandsko), pred tyzdnom sme sa s priatelom dozvedeli ze budeme rodicia a moja otazka je ci mi vznika nejaky narok na matersku dovolenku a rodicovsky prispevok na Sk, pretoze vsetky vysetrenia budem mat v holandsku ale rodit chcem na Sk, som prvorodicka a nemam skusenosti s takymito vecami 😄 dakujem pekne za kazdu odpoved

mihula
29. sep 2016

@laurika1995 no ked budes mat vsetky vyšetrenia v holandsku a pred porodom nastupis na matersku dovolenku,tak peniažky budes poberat od tejto krajiny.či?

sibalka21
29. sep 2016

@laurika1995 no zalezi ci sa chces vratit do holandska poporode, ak ano tak nemas narok na ziadne prispevky zo svk

ervenka
29. sep 2016

@mihula pre informaciu- NL nepozna "porodne", materska je cca 6-4 tyzdne pred porodom a minimalne 11t po porode. Potom sup spat do prace, alebo zit zo vzduchu. Vsetky prispevky od statu idu cez danovy urad= cim vyssi prijem tym menej dostane. Pridavky sa vyplacaju stvrtrocne ta suma je dost mala.

marcelatje
29. sep 2016

@laurika1995 kde si odvadzala dane, zdravotne a socialne poistenie?

dmka
29. sep 2016

@laurika1995 Ahoj ja to ma podobne ale s rakuskom. V tomto pripade si myslim ze je to to iste ked su obe krajiny v EU. Matersku by si mala poberat z krajiny kde mas Pracovnu zmluvu a teda aj kde si naposledy robila a co sa tyka rodicovkeho prispevku ten dostanes zo Svk ked teda budete realne zit tu ale potom ti zas z holanska nic nedaju.Je to aj zavisle na tom ako sa obe krajiny medzi sebou dohodnu. Su to vybavovacky na dlho🤐.Drzim palce

mihula
29. sep 2016

@ervenka no,vsak si zoberie,čo jej patrí a potom na sk nastupi na rodicovký prispevok

laurika1995
autor
29. sep 2016

No vlastne chceme sa vratit na Sk, ale dane odvadzam tu a poistenie mam tak isto tu

laurika1995
autor
29. sep 2016

Celkovo je to komplikovane, slovenske urady by mali byt radi, ze sa ludia chcu vratit spat a zit na Sk

laurika1995
autor
29. sep 2016

@mihula neviem ci je to tak jednoduche zobrat si 😃😃😃

marcelatje
29. sep 2016

@laurika1995 😀 slovenske urady by mali byt radi 😀 ze dane platis inde a peniaze chces dostavat tu? To je snad vtip 😀 Narok na matersku nemas. Len na rodicovsky prispevok ale aj ten dostanes az po narodeni dietata. Plus rodinne pridavky.

laurika1995
autor
29. sep 2016

@dmka a nahodou nevies ako je to ked budem uz na sk z poberanim materskej? Ako materska v Nl nie je boh vie co, ale kazdy peniaz sa prida

laurika1995
autor
29. sep 2016

@marcelatje no platim dane tu,, pretoze neni ina moznost 😃

dmka
29. sep 2016

@laurika1995 a kedy si naposledy robila na Sk ked si teda robila? Mam pocit ze ked chces matersku zo Svk musis tam mat odrobenych tusim 7 alebo 9 mesiacov v tomto som si neni ista ze kolko presne. Ale ked pises ze si posledne 2 roky robila v zahranici obavam si nebudes mat na matersku narok. Toto su strasne opletacky s uradmi kym sa dostanes k peniazom na ktore mas narok.

marcelatje
29. sep 2016

@laurika1995 a toto je presne to ked ludia nadavaju ake je to u nas vsetko na h...o ..... Co sa napriklad materskej a rodicovskej dovolenky tyka sme na tom ovela lepsie ako zapadne krajiny.
Ak platis dane v NL vyuzivas vyhody ktore poskytuju tam. Ale zjavne to az take vyhodne nie je. Najma co sa casu straveneho s dietatom tyka 😣

laurika1995
autor
29. sep 2016

@dmka vlastne na Sk som nepracovala ☺ vlastne mi islo len o to sa poinformovat ze co a ako je to s tymi vsetkymi rodinnymi pridavkami, materskou ..atd.m

laurika1995
autor
29. sep 2016

@marcelatje ja sa nestazujem 😃😃 len som sa chcela informovat co a ako... nerodim kazdy den 😃 takze sorry ze som sa opytala

marcelatje
29. sep 2016

@dmka je to tak ze za posledne 2 roky by musela byt 270 dni poistena co nebola lebo pracovala v zahranici.

laurika1995
autor
29. sep 2016

@marcelatje a kedze sa uz do Nl vracat nechcem, pretoze chcem mat male slovaka asi sa vyseriem aj na ru 6 ci kolko tyzdnovu matersku

dmka
29. sep 2016

@laurika1995 tak ked si nerobila na Sk na matersku narok nemas vobec tak som to.mala aj ja. Poradim ti vybavit matersku z Holanska popytaj sa tam co treba nato aby ti to schvalili a potom poberaj rodicak zo Slovenska ked zijes uz tu mas na nho narok aj na prispevok na dieta co cini 220€ dokopy.

marcelatje
29. sep 2016

@laurika1995 to som napisala vseobecne. Konkretne som pisala vyssie. Narok mas len na RP a rodinne pridavky. Mozno na prispevok po narodeni dietata ale to neviem.

dmka
29. sep 2016

@marcelatje Ano 270 dni som myslela by si musela mat odrobenych na Slovensku aby si mala narok na matersku

laurika1995
autor
29. sep 2016

@dmka dakujem za radu popytam sa tu ze co a ako a na prispevok ako prvorodicka mam vlastne narok ci tak isto nie?

sibalka21
29. sep 2016

ak pracujes v holandsku, matersku poberas odtial, ak sa vraciate na svk, po skonceni materskej si vybavis na Svk rodicak

marcelatje
29. sep 2016

@laurika1995 je to zalostne malo 😞

laurika1995
autor
29. sep 2016

@sibalka21 dakujem

laurika1995
autor
29. sep 2016

@marcelatje aspon na kociar nech mi vyjde 😃😃

dmka
29. sep 2016

@laurika1995 Prispevok po narodeni dieta myslis? Ked budes rodit na Sk teoreticky mas narok to za vztahuje len na krajinu kde porodis tusim dufam ze sa nemylim.

laurika1995
autor
29. sep 2016

@dmka ano ten prispevok co dostavaju prvorodicky od statu ..pridavam foto

sardinka336
29. sep 2016

Narok na prispevky ma len z jedneho členskeho štatu. Ked sa vrati na SK tak bude poberat matersku okolo 270 eur, rodinne pridavky okolo 20 eur...a dostane aj prispevok 800 eur pri narodeni dietata - musi sa dozit 28 dni, niekedy aj mestska čast kde ma dieta trvaly pobyt dava nejaky prispevok - to sa treba informovat na prislušnom miestnom urade. Takze na kočik by vyšlo podla mna.

dmka
29. sep 2016

@laurika1995 vidis tak super na ten prispevok mas narok. Budes ma dost behaciek po uradoch ale musis mat pevne nervy a dostanes co ti patri.