Ahojte, vedel by mi niekto poradiť. Čakáme bábätko, do konca minulého roka som bola v zahraničí.. Na sk som si neplatila nemocenské p. Od 8.1. som sa zamestnala a nevychádza mi 270 dní do pôrodu... Dá sa niečo priplacat naviac aby mi vyšla materská alebo už nie? Musí tam byt splnená ta podmienka odpracovaných 270 dní posledné 2 roky? Ďakujem 😉
@majkaat tiez som bola v zahraničí 10rokov po návrate na sk soom čakala babo robila som na slovensku pár mesiacov... Doložil som do práce papiere z CZ a aj úradu prace s dostávala som minimalnu materskú. Ak chcete napíšte spravu
@sofinka1301 minimálna materská je rodičovský príspevok nie ?
Bola som na sociálnej poisťovni povedala som moju situáciu a pán mi povedal ze sa mam niekde zamestnať aspoň a 2 mesiace čím skôr a materská sa mi bude počítať zo zamestnania ktoré mam teraz... Preto sa pýtam ci s tým má niekto skúsenosť... Ci sa to budú rátať tie dni z druhého zamestnania alebo ako? Asi tam zájdem ešte raz... 🤔
Som v 15 týždni... Okolo 25.9. Mam termín
@lubik87 vypočítali mi normálne materskú aj keď bola malá no vyššia ako rodicovsky
@sofinka1301 no lebo minimálna materská neexistuje
Tak ja som to už rátala vychádza tam 261 dní... A na tu zmluvu zo zahraničia som sa pýtala a povedali mi ze počítajú len nemocenské platené na slovensku.. Tak ja už neviem 🤔😀
@majkaat no ono ked chces poberat matersku na slovensku musis tu aj platit... takze tych 270dni musis mat nemocenske zaplatene tu... a kedy mas termin? tych 261 dni ti vychadza do terminu alebo do nastupu na matersku (6t pred terminom)
@prettiness vychádza to do termínu... To mi je jasne ze tu musím platiť... Mňa len zaujímalo ci sa to nepočíta naviac keď sa ešte niekde zamestnam na par mesiacov...
@majkaat výšku MD ti vyrátajú z príjmu kt. dosiahneš na SVK .. tj. ak by si počúvla toho pána zo SP a zamestnala sa kdesi na dva mesiace tak MD by bola minimálna
na MD z výšky hrubej mzdy musíš byť zamestnaná 90 dní bez PN a OCR ...
a zo zahraničia ak si tam platila obdobu našho nemocenskeho poistenia tak dni poistenia zo zahraničia ti dorátajú.
alebo sa do istoty zamestnaj na dohodu s pravidelným príjmom v súbehu so zamestnaním na 2-3 mesiace max. 89 dní.
@zalka takze ak budem normlane zamestnana az do porodu tak sa mi bude pocitat materska z hrubej mzdy aku mam teraz .... alebo ak nesplnim tych 270 dni tak budem mat minimalnu matersku alebo len rodicovsky? lebo v zahranici neviem ako tam odvadzaju NP....kedze som tam mala nieco ako dohoda u nas...len na par hodin....dakujem za odpovede ...
@sofinka1301 Minimalna MD neexistuje.
@prettiness Nemusíš mat NP zaplatené musis mat 270NP.😉
Rodicovsky prispevok
@majkaat v ktorom si presne týždni? Doplatiť sa nedá , podmienka musí byť splnená