Potrebovala by som poradiť. Nástup na materskú dovolenku mám stanovený na 11.1.2014 t.j. 6 týždňov pred pôrodom. V tom prípade by sa mi počítal príjem do vymeriavacieho základu za rok 2013. Ale od decembra budem PN zo zdravotných dôvodov možno aj skôr podľa výsledkov a v tom prípade môžem nastúpiť na materskú 8 týždňov pred pôrodom t.j. 28.12.2013 a v tomto prípade by sa mi počítal príjem za rok 2012 keďže by som na materskú nastúpila v decembri 2013?
Ďakujem za Vašu radu
@foolie Dôležitý je dátum, kedy vznikne dôvod na poskytovanie dávky - pôrod, nie kedy nastúpiš na materskú. Ak dôvod nastane v roku 2014, materská sa v tvojom prípade bude rátať z roku 2013. Predpokladám, že si celý rok robila u tohto jedného zamestnávateľa.
@havana_frost no neviem neviem, ale dávku poskytuje MD už pred pôrodom ... tak nebudú prepočítavať .. ked už raz určia výšku MD ...
a ak nastúpi na MD v roku 2013 tých 8t pred pôrodom, čo jej zákon umožňuje tak MD jej bude rátaná z príjmu za rok 2012
@zalka Tiež mi toto napadlo, že vypočítať to musia už k 28.12. Treba si tu definovať, čo je "vznik dôvodu na poskytovanie dávky". Aj podľa SP je to tehotenstvo alebo starostlivosť o dieťa, čiže aj "len" tehotenstvo, tzn. 8 tt pred pôrodom pri rizikovom. Ak teda vznikne dôvod v roku 2013, tak sa bude rátať z 2012.
@havana_frost no ja ti neviem na stránke SP sa píše toto
"dôvod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa, najskôr ôsmeho týždňa, pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo vochrannej lehote"
a dalej
"Rozhodujúce obdobie
ak nemocenské poistenie zamestnanca, samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského "
MD je dôvod ...
@havana_frost
takže ak na stúpim na MD 28.12.2013 tak sa mi bude rátať príjem za rok 2012 /zamestnaná som u jedneho zamestnavatela nepretržite od r.2006/
@havana_frost no akurát že tu si odporuješ " havana_frost @foolie Dôležitý je dátum, kedy vznikne dôvod na poskytovanie dávky - pôrod, nie kedy nastúpiš na materskú. " preto som reagovala na teba.
@zalka Nuž tak treba brať ostatnú odpoveď, v ktorej som sa opravila.
@havana_frost len som to chcela upresniť ... aby to zbytočne nemiatlo babenky 😝 😉
@zalka ahojte a keď som celé tehotenstvo PN tak sa počíta to čo mi platí sociálka alebo čo mám na papieri hrubý plat?Podla doktora mám nástup na materskú 25.12 tým pádom by som mala rátané z 2012 ale ak by sa mi to rátalo zo mzdy a nie z pnky tak by bolo výhodnejšie vyrátať z roku 2013(doktor by vedel posunúť nástup na materskú)
@sonulka81 PN-ka sa do príjmu nezapočítava. Príjem je len z hrubej mzdy, ktorú si dostala v práci. Ak by ti vedel lekár posunúť nástup na rok 2014, tak sa ti bude počítať z r. 2013. Pozor nástup na materské ak si v pracovnom pomere môže byť 6 až 8 týždňov pred pôrodom - toto musí byť dodržané.
@foolie kedy si mala vyšší priemerný plat? v roku 2012? alebo v roku 2013?
A PN neovplyvnuje výšku MD ... PN je vylučiteľná doba.