Ahojte, chcel a by som sa opytat mam taky problem, doktor ma uz vypisal na matersku dovolenku zacina mi 27.4. kde mam ist odovzdat papier ked iesom prihlasena na urade prace a som samoplatitelka? a este jedna otazka.....Potrebovala som aby mi mama zrusila trvali pobyt lebo byvam od neho cca 350km, a by som veskere papiere musela vybavovat az tam, tak mi ho zrusila a v piatok si idem vybavovat novy obciansky preukaz a ci nebudem mat z tim problem ked ten papier odovzdam o trosicka neskorsie? dakuejm Maťa
no budem mat len na mesku cast NOVE MESTO v ba, a byvam na zlatych pieskach, tak stim potom nebudem mat problek ked ho zanesiem cca o tyzden neskor?
a preco mam riesit to vyzivne ked ja teoreticky z otom toho druheho dietat zijem ??
@matkaba tak ale potom ta budu posudzovat spolu s nim ... uz sme ti to pisali .... ze si najprv musis uplatnit zakonne naroky a to je aj vyzivne ....
@matkaba pretoze prispevok na byvanie je davka v hmotnej nudzi a dostavat ju maju ludia, ktori naozaj v hmotnej nudzi su...vies bolo by velmi jednoduche prist na urad, ze "dobry den, ja som slobodna mamicka s dvomi detmi, dajte mi prispevok na byvanie"...pravidla su take, ze ty ako matka sa posudzujes spolocne s detmi, s ktorymi byvas a ako prijem sa pocita aj vyzivne od otca, pretoze aj on ma povinnost sa starat o dieta...to, ze s nim teoreticky zijes, nikoho nezaujima, pretoze prispevky sa nedavaju len tak, za pekne slovo, ale na zaklade oficialnych pravne podlozenych dokladov...v skratke, stat ti da podporu v hmotnej nudzi, az ked vycerpas vsetky ostatne moznosti...cize najskor ziadaj vyzivne od otca prveho dietata, potom od otca druheho dietata a potom chod na UPSVaR a zistis, ci mas na nejaku davku narok...
@zivika prve dieta zije so svojim otcom.... takze na neho skor ona plati...
treba pockat kym porodis a potom poriesit to vyzivne... na toto dieta co sa narodi az potom mozes ziadat o davku v hmotnej nudzi ale velku sancu nemas ak budes mat RP a vyzivne
@maznacik007 jaj, to som nevedela...a z coho plati, ked je nezamestnana? ach 😔
@zivika
@maznacik007 dievčatá, ako to naozaj je? kamarát ma do nebies presviedčal, že ako nezamestnaná, hoci aj dlhodobo, na materskú nárok mám, ak som v poslednom zamestnaní odpracovala 270 dní minimálne. Ja tvrdím, že nemám nárok na 60% posledného platu/ teda materskú/, on že áno, bez ohľadu nato, že som dlhšie bez práce. POdľa mňa to tak ako on tvrdí nie je, a mám nárok od začiatku iba na rodičovský príspevok a na žiadnu materskú.
@maruska24
skončilo ti zamestnanie počas tehotenstva? ak áno, kamarát má pravdu. Nie je však pravda, že pre nárok na materské stačí len podmienka mať v posledných 2rokoch pred skutočným pôrodom aspon 270dní nem.poistenia. To je len jedna zo základných podmienok. Dalšia podstatná je, aby ti trvalo nem.poistenie v den nástupu na md alebo ak ti netrvá, tak či si v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia a to si, ak si bola tehotná v čase ukončenia nem.poistenia. Ak si tehotná nebola, tak nie si.
Ak splnaš 270dní, tak príp. podla konkrétnych údajov (čo ale neuvádzaš) by si mohla získať nárok na materské rátané z vym.základu z r.2012 (pri nástupe na md v r.2013) ak by si sa zamestnala na dohodu s pravidelným príjmom na menej ako 90dní u iného zamestnávatela ako v r.2012.
dobrý deň, chela by som sa spýtať, prišlo mi rozhodnutie zo socialnej poisťovne, že nemám nárok na matersku. kedže som evidovaná na urade práce už 7 mesiacov, tak mi už v tomto mesiaci nevyplatia ani dávku v nezamestnanosti. som v 37 týždni tehotenstva.chcem sa teda spýtať, či ako slobodná matka mám nárok na nejaké socialne dávky od štátu, a kde by som ich mala ísť vybaviť...viem akurát, že mám nárok na rodičovský príspevok, ale ten možem požiadať až po narodení dieťaťa...Neviem ako von z tejto situacie, kedže nemám rodičov a partner o nás tiež nejaví zaujem...
Ďakujem
@matkaba papier od doktora zanesies do socialnej poistovne, odtial ti pride rozhodnutie, ze nemas narok na materku a s tym rozhodnutim pojdes na urad prace (tam sa rovno opytaj aj na ten narok na prispevok na byvanie, na ktory sa pytas v druhej teme) a nasledne budes dostavat rodicovsky prispevok...kedy im zanesies papiere je v podstate jedno, kedze narok na matersku aj tak nemas, ale cim neskor ho zanesies, tym neskor potom dostanes peniaze...a ak sa mozem opytat, ked byvas na ubytovni, na aku adrsu budes mat novy obciansky? lebo na ubytovni trvaly pobyt mat nemozes...