Materská dovolenka a mimoriadna odmena

barbie891
16. sep 2014

ahojte kočky, neviem ci sa tu uz niekde objavila podobna tema ale nenasla som ju tak sa chcem spytat 🙂 od marca som bola preradena na ine oddelenie s tym ze doplatok za to dostanem naraz az v januari 2015. Na matersku odchadzam 1.10 a niekde som citala ze pokial dostanem nejaku mimoriadnu odmenu od zamestnavatela tak v ten mesiac nemam narok na matersku? je to pravda? dakujem za odpovede

fuska
16. sep 2014

@barbie891 A ako socialka zisti, ze si dostala mimoriadnu odmenu? Myslis, ze na zaklade odvodov? Podla mna necekuju odvody kazdej mamicky na materskej, ale mozem sa mylit.

barbie891
autor
16. sep 2014

No neviem niekde som citala taky prispevok ze by nemali vyplatit v ten mesiac matersku tak zistujem ci nahodou niekto o tom nieco nevie :/

evittam
16. sep 2014

@barbie891 Ahojky, tiež neviem na 100%, ale pochybujem. Materská nemá nič s odmenami. 🙂

fuska
16. sep 2014

@barbie891 Ja som tiez nieco take niekedy niekde citala, ale netusim, ako to funguje v praxi. Opytaj sa uzivatelky "zalka", ona je sikovna a ochotna poradit, ak ma cas. Mozno bude o tom nieco vediet.

jana2605
16. sep 2014

nechcem strašiť, ale aj ja som počula, že ak posledný mesiac dostaneš odmeny, pred odchodom na materskú, tak ti ju nevyplatia....ale nepoviem ti prečo, ani kde som to čítala.....ale je to blud, podľa mňa...

vlockasnehu
16. sep 2014

Ahoj. Mala som podobny problem, potrebovala som vyplatit mzdu za nadcasy predtym, nez som bola pn, vyplacali mi ju az ked som bola na materskej. Informovala som sa telefonicky na infolinke socialnej poistovne, tam mi pani vysvetlila, ze nejde o to, kedy Ti su peniazky vyplacane, ale za ake obdobie. Problemom by bolo, leby Ti ho vyplacali za obdobie, ked poberas matersku, lebo to by bolo, ako keby si pocas materskej pracovala. Takze je potrebne, aby Ti na mzdovom vyznacili do dokumentacie, ktora ide do socialnej poistovne, ze ide za prijem vyplateny za obdobie spetember 2014 - vtedy si este normalne pracovala, takze bez problemov. Zavolaj si na svoje mzdove, oni to pravdepodobne ovladaju, ale radsej si to over. Ja som napriklad pre istotu na mzdovy vykaz aj na sprievodnu ziadost o preplatenie nadcasov pisala, ze prosim, aby re soc poistovnu uviedli, ze ide o prijem za konkretne obdobie, kedze som poberatelkou nemocenskych davok.

jasminet
16. sep 2014

neviem ti poradit, ale svagrina tiez ide na matersku, mala by dostat v januari odmeny a v praci jej povedali, ze jej ich kvoli matereskej vyplatia az ked prejde na rodicak, aby o nu neprisla, alebo sa jej nekratila...

barbie891
autor
16. sep 2014

no tak to je super teda :/ snad o to nepridem kedze to ma byt odmena za obdobie od marca 2014 do oktobra 2014 a v novembri by som mala dostat uz matersku.

vlockasnehu
16. sep 2014

Výplata materského: Od 1.1.2014 ju už neovplyvňuje príspevok pri narodení dieťaťa
14.02.2014

Ak zamestnanec v minulosti poberal nemocenské dávky a počas obdobia ich poberania mu zamestnávateľ vyplatil príjem (s výnimkou príjmu, ktorý zamestnancovi patril za obdobie pred vznikom nároku na nemocenskú dávku), tento príjem negatívne ovplyvnil výplatu nemocenskej dávky. V mesiaci, za ktorý bol príjem vyplatený, zamestnanec nárok na výplatu nemocenskej dávky stratil. Mohlo sa napr. stať, že matke zamestnávateľ vyplatil pri príležitosti narodenia dieťaťa príspevok zo sociálneho fondu, a preto stratila nárok na výplatu dávky materské.

Od 1.1.2014 je zákon v tomto smere priaznivejší, v podobnej situácii už matka nárok na materské nestratí. Ak zamestnávateľ zúčtuje zamestnankyni príspevok pri narodení dieťaťa za január 2014, t.j. vo februári 2014, vyplatenie tohto príspevku nebude mať vplyv na výplatu materského. Sociálna poisťovňa však upozorňuje, že ak zamestnávateľ zúčtoval zamestnankyni príspevok pri narodení dieťaťa ešte za mesiac december 2013, nárok na materské zamestnankyňa za december 2013 mať nebude.

Od 1.1.2014 ovplyvní dávku materské, prípadne inú nemocenskú dávku len príjem, ktorý zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi za vykonanú prácu v období poberania dávky. Nároku zamestnanca na nemocenskú dávku nebráni príjem, ktorý sa mu poskytuje z iného dôvodu, ako za vykonanú prácu, ak ide o príjem zúčtovaný za obdobie po 31.12.2013.
zo stranky soc poistovne

lennicka
16. sep 2014

Tak ako píše vlockasnehu, mne preto zamestnávatel vyplatil odmeny, príspevok za narodenie dietata...až ked som prešla na rodičovsku....

barbie891
autor
16. sep 2014

cize aby som bola v obraze aj ked to dostanem vyplatene v januari 2015 ale dostanem to za obdobie od 1.3. do 1.10.2014 tak mi nesiahanu na matersku?

majusqa77
16. sep 2014

@barbie891 v roku 2013 by si matersku naozaj nedostala. V roku 2014 to vsak uz neplati, tiez som pocas materskej dostala aj rocne odmeny, aj prispevok zo socialneho fondu

majusqa77
16. sep 2014

a suhlasim s prispevkom vyssie, musi to byt prijem za obdobie pred nastupom na matersku. Keby si to nahodou socialka overovala, aby mzdarka jednoznacne potvrdila v akom obdobk vznikol narok

vlockasnehu
16. sep 2014

@barbie891 ano, ak to mzdarka vyznaci pre SP ako prijem za obdobie napriklad za september 2014, kedy este normalne pracujes, tak aj ked Ti to vyplatia v januari, tak je to bez problemov. Mne v aprili vyplatili prijem za september 2013, a v juni som dostala aj nejaky prispevok od zamestnavatela k narodeniu dietata a uplne bez problemov.

barbie891
autor
16. sep 2014

@majusqa77 dakujem velmi pekne za vysvetlenie 🙂

sandri
16. sep 2014

Ahoj, mne v praci prave kvoli tomuto odmenu vyplatili, az ked som presla na rodicak. Nech to tak urobia aj tebe a mas po probleme.

siska53
16. sep 2014

D