Ahojte,
mala by som od 20.4. nastúpiť na materskú dovolenku. Avšak, podľa toho ako mi to bolo vysvetlené sa tých 270 dní ráta spätne k dátumu predpokladaného termínu pôrodu. Čiže ak mám termín 1.6.2023, tak sa ráta k 1.6.2021
Chýba mi tam 3 dni nemocenského poistenia, momentálne som na PN. Môžem PN ukončiť povedzme k zajtrajšiemu dňu a tých 5 dní si doplatiť v soc. poisťovni ako Dobrovoľne nemocensky poistená osoba? Bude sa mi to potom rátať do tých 270 dní? Ešte poviem, že som momentálne bez práce, takže preto to chcem riešiť takto.
Ďakujem za odpovede
@zalka a ak si zaplatím vyšší základ? Lebo PNku vy vyplácajú slušnú, tak by som si rada ten zaklad ponechala. Nemôžem si určiť ja či si vyplatím "len" minimum alebo vyšší základ?
Aj keby ti vysla mala materska - als potom budes mat narok na vyssi rodicak je to viac ako 100 kazdy mesiac. Takze za 2,5 roka to spravy peknu sumu. Urcite pozistuj.
je to jedno pri dobrovolnom poistení ak poistenie netrvá 182 dní v kuse tak aj keby si si dala základ 1000e tak ti MD vyrátajú zo 605,5e
Ak porodíš skôr tak ti MD výjde? ... Tak sa skús s lekárom dohodnúť aby si porodila pred ..
ale po 20.4. už nepomôže ti doplatiť na DNP a nárok na MD ti nevznikne ak porodíš potom 1.6. ako píšeš ..
@zalka no ono to už podľa sona teraz vyzerá, že to bude skôr, ale termín v knižke mám stále 1.6 a ten mi lekárka napísala aj na žiadosť o materské. Ako hovorím, chýbajú mi tam 3 dni, takže ak ten pôrod príde skôr a nebudem prenášať, tak problém nie je.
ked porodíš napr. 25.5. a máš tam 270 dn í tak nemáš problém ..
ale ak by to šlo toho 1.6. tak potom MD mať nebudeš .. a celé tri roky znížený rodičák ..
@zalka a ako sa viem dohodnúť na skoršom pôrode? Že by mi vyvolali? Tieto veci neviem ako fungujú, je to moje prvé tehotenstvo.
no áno vyvolávačka, cisarsky .. to musíš sa pýtať lekára .. pôrodníka čo sa dá robiť ..
@zalka no a keď mi to povedzme teraz zamietnu, lebo tam chýbajú tie 3 dni, tak potom, ak sa bábo narodí povedzme o týždeň skôr (lebo o týždeň je väčšie), tak mi to spätne uznajú a doplatia?
nie oni budú čakať do pôrodu tvojho a potom ti dajú vyjadrenie či áno alebo nie ...
@zalka aha, toto som nevedela, lebo som čítala na FB, že ženy tam písali, že do dvoch-troch týždňov im prišli rozhodnutia. Ďakujem za vysvetlenie ☺️
to preto tak budú čakať lebo nemáš dostatok dní poistenia k predpokladanému dnu pôrodu
aj keby si ku dnu nástupu na MD mala dosť dní poistenia tak ti nevyrátajú MD lebo budú čakať na pôrod ak je to takto hraničné
@zalka už rozumiem. A ešte posledná otázka, keďže v tom očividne viete chodiť - ak by som si teda zaplatila nemocenské od 1. apríla do toho 19. apríla (lepšia menšia materská a vyšší RD ako klinom do oka), tak tam budem mať dosť dní aj na prípadné prenášanie. Dalo by sa to? Viem že do 8. v nasledujúcom mesiaci to treba vyplatiť a žiadosť by som odniesla spolu so žiadosťou o MD budúci týždeň
nemôžeš spätne ak chceš platiť DNP tak sa musíš prihlásiť , prihlášku odniesť hned na SP , do dvoch dní ti prídu platobné údaje spolu s vyčíslenou sumou do konca mesiaca .. a ideálne je toto aj do konca apríla potrebné zaplatiť ... preplatok poistného SP vráti po nástupe na MD ...
čiže ak pôjdeš ešte dnes na SP , robia do 17,00 sa mi marí a odnesieš prihlášku ( vypísať 2x jednu kopiu ti potvrdia aby si mala doklad ) ... tak vieš získať do nástupu na MD 8 dní poistenia ... viac nie ...
@zalka ďakujem, pomohli ste mi ☺️
@zalka prosím môžem mat na vas otazku? Platila som si dobrovoľne min. nemocenske 92 dni ktore som ukoncila. Teraz som tehotná len piaty tyzden. Chcem si platit maximalne DNP tych 182 dni. Len teraz si nie som ista kedy začať platit. Termin pôrodu az 5.7.2024. Napriklad ak je nástup na matersku 10.5.2024. Je jedno ci tych 182 ziskam pred 10.5. Alebo po 10.5?toto mi nie je jasne. V knihe mihala sa napríklad pise ze ku dnu vzniku materskej musim byt bud v ochrannej lehote alebo nemocenske musí trvat. Ďakujem pekne. Základ ovládam len sa bojím aby to nestroskotalo na detailoch alebo zlom nacasovani lebo je to veľa peňazí
Pokiaľ je nárok na materské, výplata PN končí 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu
nemusíš ukončovať PN ,.. môžeš sa prihlásiť na DNP a toto si zaplatiť ale si si vedomá toho že ti MD bude rátaná len z DNP z minima z VZ 605,50e
Ale zase ak to neurobíš tak tak nárok na MD nebude.