Materská dovolenka

mayolenka
3. nov 2024

Dobrý deň prajem.

Chcela by som sa opýtať.
Prvý syn sa narodil v roku 2022 kde mi vyšla plná materská dávka. Teraz pracujem 2 mesiac a zistila som že som tehotná. Dovtedy som bola po ukončení RD na úrade práce tj. od februára tohoto roku. Počítam že ak nebudú komplikácie, pôrod by mal byť v júli.
Koľko dní musím odpracovať aby mi vznikol nárok na materskú? Počítajú sa aj víkendy alebo len pracovné dni?
Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

luliu
3. nov 2024

@mayolenka potrebuješ 270 dni NP a to ti beží aj cez vikendy

mayolenka
autor
3. nov 2024

@luliu aj cez sviatky? Proste každý jeden deň odkedy mám zmluvu?

zalka
3. nov 2024

@mayolenka áno 270 kalendárnych dní treba, nie pracovnych

mayolenka
autor
3. nov 2024

@zalka a ako to funguje keď sa na materskú chodí mesiac vopred prosím vás neviete?

zalka
3. nov 2024

@mayolenka počkajú kým budeš mat 270 dní poistenia a až tak priznaju davku

mayolenka
autor
3. nov 2024

@zalka ahaa, chápem.. ďakujem veľmi pekne

zalka
3. nov 2024

@mayolenka môže sa stať že až po pôrode. Alebo normálne keďže si nenapísala kedy ti skončil pp

mayolenka
autor
3. nov 2024

@zalka ja mám teraz nové zamestnanie od 16.septembra a tehotná neviem ešte s úplnou presnosťou ako dlho som, nakoľko som si robila test pred par dnami a bol negat a dnes už ukázalo silnú čiarku

zalka
3. nov 2024

@mayolenka ja sa pýtam kedy skončil PP... Ten predosli

zltalienka
3. nov 2024

@zalka píše, že na úrade práce je od februára. Takže zrejme vtedy jej skončil predošlý pracovný pomer.

zalka
3. nov 2024

@zltalienka vôbec to tak nemuselo byť, lebo na UP môže ísť a poberať podporu do 2 rokov od skončenia PP .. čiže ten údaj nebol podstatný, ale dôležitý je dátum skončenia PP.

mayolenka
autor
3. nov 2024

Moja chyba. Mňa vyhodili keď zistili že som tehotná a syn sa narodil rok 21 to som bola teda pár mesiacov na úrade a potom na materskej. Čiže PP skončil v roku 2020

zalka
3. nov 2024

@mayolenka dobre, takže nárok na tehotenské nemáš, na materské ako som napísala budú čakať, či ku dnu pôrodu budeš mať 270 dní, ked nebudeš mať 270 dní ku dnu nástupu na MD tj. 6t pred TP.
Samozrejme potom všetko doplatia, až splníš podmienku.