Vôbec sa tomu nerozumiem ale chcela by som vedieť či by som mala nárok na materskú. Som zamestnaná od od roku 2003 jeden zamestnávateľ. Keby nastala situácia že ma prepustí napríklad v januári ci v decembri a ja otehotniem uz ako nezamestnaná dostanem materskú ? Som.v tomto úplný amatér
@veronikaszabova NP je nepocenske poistenie? Bože ja tomu vôbec nerozumiem. NP obnovim len zamestnanim?
@ajinka23 ano, nemocenske poistenie.
Zamestnanim alebo dobrovolnym nem.p.
Inak uz je tu o tom milion tem, staci si nieco v nich precitat.
@veronikaszabova Máš tam preklep, treba jej 270 dní NP.
@ajinka23 NP si môžeš aj platiť. Na materskú musíš nastúpiť z aktívneho NP. Alebo z ochrannej lehoty. Tiež ti to ovplyvní výšku materskej. Poraď sa s babami, čo sa tomu rozumejú. Prehľad aj fóra, kde radia evittam a zalka. Rozumejú sa často lepšie, ako platené úradníčky.
@ukulela jezis ano 😳
bacha potom na vypoet materskej - ak by si chcela MD z noveho zamestnania (lebo tam mas lepsi plat), tak tam musis mat planete NP min 90dni. ak sa ti oplati mat NP zo stareho zamestnania(tohto roku), tak to treba ustriehnut. a teda snazit sa otehotniet cim skor, ak to pojde.
@ukulela bez PN a očr
ďakujem za rady dúfam že zo mňa nezamestnaná osoba nebude 🙂 a keby aj odporúčajú mi potom isť hned na PN
@ajinka23 profil chlapa, ale v pohode 🙂
Aby si mala narok na MP, musis mat za posledne 2 roky 90 dni NP. Dalej musis mat aktivne NP alebo byt v ochranej lehote.
Ak budes tehotna v case PP - mas narok na MP.
Ak otehotnies po PP, musis si obnovit NP.