Ahojte!
Viete mi niekto poradiť či uvažujem správne?
Po uplynutí mojej materskej dovolenky a teda aj poberaní mojej materskej uvažujeme nad tým, že by ma doma vystriedal manžel a išiel a teda poberal aj materskú. Je však živnostník, ktorý si roky dozadu platí minimálne odvody, z čoho bude pochopiteľne min. materská (cca 340 e) - btw ohromný sociálny štát. Preto uvažujem, že na min. 26 týždňov mu buď prerušíme alebo zrušíme jeho živnosť (stačí prerušiť alebo musíme zrušiť?) a do Social. poisťovne ho prihlásime ako dobrovoľne poisteného s tým, že vymeriavací základ určíme tých vyše 1800 e, čo má za následok platenie odvodov vo výške viac ako 600 e/mesačne po dobu tých min. 26 týždňov (bude teda súčasne dobrovoľne nemocensky a dôchodkovo poistený) . Ako dobrovoľne poisteného by sme ho museli nahlásiť tohto roku, keďže tú materskú by mal začať poberať niekdy od apr./mája bud. roku. Ide mi o to, že podmienku 270 dní/2 roky spĺňať bude, keďže táto podmienka nemusí byť splnená z titulu jedného poistenia (dobrovoľne poistený), ale rátajú sa aj predchádzajúce poistenia (teda aj SZČO). To, že stačí z tých 270 dní v priebehu posledných 2 rokov len 182 dní (teda 26 týždňov) dobrovoľného poistenia odvodzujem z § 54 ods. 7 zákona o social. poistení a tiež z toho odvodzujem, že z tohto poistenia by mala byť vyrátaná materská, čo je max. materská. Alebo sa mýlim? Je to pomerne nákladné platenie si dobrovoľného poistného, takže ak sa mýlim dosť by ma to zamrzelo...
@evittam ďakujem za odpoveď.
S tým sociálnym štátom som to myslela tak, že roky (má po 40) platí poistenie (síce minimálne, čo je ale v súčasnosti 160 e) a výsledkom je materská vo výške cca 340 e po dobu 28 týždňov (cca polrok)...Pričom rodičovský príspevok, ktorý by dostával tak či tak, je 230 e...Takže aj keď sú odvody minimálne, osobne si myslím, že tá materská by mala byť vyššia...Netreba zabúdať, že živnostník nemá nárok na žiadnu náhradu počas PN za prvých 10 dní (čo je napr. chrípka, angína a pod. - teda bežné ochorenia) a výšku dôchodku si radšej ani nepredstavujem ... to som už ale odbehla od témy.
Ešte raz ďakujem za odpoveď.
@evittam O.k.
Ale ešte sa vrátim k Tvojej prvej odpovedi, že stačí navýšiť len VZ. Mne to totiž nevychádza a to z toho dôvodu, že manžel celý tento rok (2018) doteraz platí min. odvody (až v priebehu okt. by som z neho urobila dobrovoľne poisteného).
Ak by len navýšil VZ ako SZČO, platilo by na neho všeobecné ustanovenie o rozhodujúcom období na zistenie denného vymeriavacieho základu - teda § 54 ods. 1, teda ak by mu nárok na materské vznikol v priebehu roku 2019, rozhodujúcim obdobím by bol celý rok 2018. No a z toho mi vychádza, že pre výpočet denného vymeriavacieho základu pre účely § 55 by bol potom rozhodný priemer VZ za rok 2018 (čo by bol do okt. len min. VZ a až následne 3 mesiace ten vysoký) a počet dní roku 2018 (365), a výsledok by nebol taký, aký by som chcela dosiahnuť... Z toho dôvodu uvažujem o dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, aby som sa dostala k tomu spomenutému § 54 ods. 7.
Nad tou PN neuvažujeme.
Každopádne som rada, že som to s niekým prešla, lebo viac hláv viac vie...Ak sa ešte niekto zapojí do diskusie budem rada...možno odhalí nejaký zádrheľ v zákone, ktorý zostal nami nepovšimnutý.
@lenka7878 Nemylis sa. A nemusi rusit zivnost,staci si navýšiť dobrovoľne VZ ako SZCO. A nemusi platit 26tyzdnov, musi trvat NP 26tyzdnov t.j.moze ist na PN-neplati odvody,PN síce minimálna ale MD maximalna. Samozrejme nemoze fakturovať.