Materská + DNP

veci_predaj
23. feb 2022

Ahojte, vedeli by ste mi prosím poradiť. V októbri som si začala platiť minimálne odvody na materskú. Zistila som tento mesiac , že som tehotná, keď ma teraz doktor hodí na PN, tak automaticky budem poistená takže by mi malo vyjsť 270 dní, ale čo ma zaujíma ze ak mi vyjde menšia materská ako rodicak tak mi to úrad práce doplatí ten rozdiel? A v prípade ze ma doktor vypíše na PN, koli zdravotným problémom budem mat nárok aj na nejakú PN, keď poberám momentálne rodičovský? Je to vlastne možné? do sociálnej poisťovne sa nemôžem dovolať.

draik
23. feb 2022

Máte už teraz 270 dní NP, hoci aj z predchádzajúcih poistení (zamestnaní)? Inak povedané, či ste boli zamestnaná alebo inak platili odvody pred 10/21, teda pred DNP.

veci_predaj
autor
23. feb 2022

@draik nie, tých 270 dní mi ešte teraz nevychádza, pracovná zmluva mi skončila v roku 2020 počas rodičovského.

draik
23. feb 2022

@veci_predaj
Nemáte nárok na dávku v PN a zároveň by ste počas PN museli naďalej platiť DNP.
270 dní sa počíta v posledných dvoch rokoch pred nástupom na PN.

veci_predaj
autor
23. feb 2022

@draik takže by som musela platiť dobrovoľne dokým by som nemala 270 dní a potom by som mohla ísť na PN? Aj keby som PN nedostávala ale hlavne aby som odvody nemusela platiť.
A ešte takú otázočku na vás, oplatí sa mi to vlastne platiť? Neviete aká je minimálna materská?

draik
23. feb 2022

@veci_predaj
Odvody počas PN sa neplatia vtedy, ak máte nárok na nemocenské. Ten v prípade DNP máte vtedy, ak ste poistená spoň 270 dní.
Minimálne materské vo všeobecnosti určené nie je, pri DNP je minimum z najniožšieho VZ pre platenie odvodov. Kto má nárok na materské, má potom vyšší RP.

gabrielka3891
2. apr 2022

@draik mozem aj ja poprosit o radu? Termin porodu vychadza 11.12.22. Od decembra2020 do februara 2021 som bola na materskej z Dnp, plus este od marca do juna2021 na pn, potom rodicak. Rataju sa mi aj tieto dni poistenia? Je mozne znova sa nahlasit na Dnp, ked pravdepodobne budem znovu vYpisana na pn, mala by som vlastne na nejaku pn narok? Alebo je lepsie v mojom pripade sa zamestnat na 90 dni, aby som mala znovu narok na matersku? Dakujem pekne

draik
2. apr 2022

@gabrielka3891
Odkedy trvalo DNP a kedy ste ho zrušili?

gabrielka3891
2. apr 2022

@draik Od 7.1.2020-20.6.2021.. len som ho pocas pn a materskej neplatila. Plateny bol len januar 2020

draik
2. apr 2022

@gabrielka3891
Ak DNP trvalo do 20.6.2021 (počas čerpania materského resp. nemocenského z DNP sa odvody na DNP neplatia, ale poistenie trvá), tak sa započítavajú aj tieto dni NP; pre splnenie podmienky 270 dní samozrejme len za obdobie posledných dvoch rokov (momentálne od 2.4.2020).
Na to, aby sa dávka počítala z VZ DNP, musí DNP trvať aspoň 26 týždňov, inak bude dávka z minima.

gabrielka3891
2. apr 2022

@draik dakujem krasne za odpoved, a teda ak by som sa znova prihlasila na dnp, mala by som narok na pn a teda nemusela ho platit a mala zaroven aj davku? Lebo ved neplatila som ho realne pocas tej materskej a pn, a viem, ze dnp sa nemusi platit, len ked je aj pn platena, ale neviem z coho by mi ju teda vyratali, ked poistenie nebolo platene len trvalo. Dakujem

draik
2. apr 2022

@gabrielka3891
Viď môj posledný príspevok.

manusik
22. sep 2024

@draik mozem Vas poprosit o radu? Zistila som ze som opat tehotna v pondelok chcem ist na SP a prihlasit sa DNP / nejde mi ovysku MD len aby mi boli priznane prispevky tehotenske , md a ak sa nemylim tym padom aj vyssi RD/ to sa Vas chcem opytat ci na to budem mat narok moja situacia je takato :
od 4.10.2022-22.12.2022 som si platila DNP z minima
Od 23.12.2022 do 31.08.2023 som mala Tp /skocncil pocas MD/
a este 27.12.2022-31.1.2023 dohodu s pravidelnym prijmom kde bolo za mna odvadzane do SP

Momentalne som asi 6tt a v pondelok by som si zacala platit DNP teda 23.09.2024

Dakujem ak budete mat cas sa pozriet na to predym vsetkym som pracovala 5rokov ale to viem ze sa uz nezaratava

Prosim Vas vyjdu mi davky? DNP budem platit z minima nakolko viac nemam dakujem

draik
22. sep 2024

@manusik
Budete.
Je dôvod na PN?

manusik
22. sep 2024

@draik ďakujem krasne za vasu rychlu odpoved
PN myslim ze nieje dovod- teda este som nebola u lekara
Bola by mozna aj PN pocas DNP / samozrejme ak by bol dovod/? Pytam sa informacne

A chcem sa oyptat keby ze zacne DNP platit az 2.10 kedy pojdem k lekarovi bude to stacit? Viem ze tam nesmie byt nejaka dlha doba medzi plateniami

draik
22. sep 2024

@manusik
K obom dávkam, pri tehotenskom na začiatku poberania, pri materskom ku dňu pôrodu, potrebujete mať 270 dní poistenia za posledné dva roky.
Na PN som sa pýtal čisto teoreticky, pretože, ak by ste nemali predčasný pôrod, teoreticky by sa dalo stihnúť vysoké materské pri pomerne nízkych nákladoch. Nemocenské pri PN by ale bolo nízke, aj tehotenské.

manusik
22. sep 2024

@draik dakujem krasne za vysvetlenie, myslim alebo teda dufam ze nie mam po 2sekciach ale zdravotny stav dobry / 10dni dozadu som bola na preventivke lekar povedal ze je vsetko ok/ zdravotne problemy nemam, popisali by ste mi prosim ako by sa to dalo? Termin porodu aspon podla mojho vypoctu by mal byt 20.5.2025

draik
22. sep 2024

Je to irelevantné, keďže nie ste na PN.

manusik
22. sep 2024

@draik ďakujem za vsetky informacie od Vas 🙂 pekny den a este raz vdaka