Materská dávka v nezamestnanosti - čo sa mi oplatí najviac?

27. jan 2020

Ahojte,
chcem sa spýtať, som nezamestnaná 8 mesiacov, predtým som pracovala vyše 2 roky. Momentálne som evidovaná na úrade práce a čakám bábätko, som v prvých týždňoch, ale napadlo ma..
ako je to s materskou v nezamestnanosti? Je lepšie si platiť dobrovoľné nemocenské poistenie, aby som mala vyššiu materskú dávku? Ďakujem za odpovede

fokuska
27. jan 2020

"Materska v nezamestnanosti" neexistuje. Na to, aby si mala narok dostavat materske musis splnat podmienky:
- za posledne dva roky pred porodom mat aspon 270 dni nemocenskeho poistenia
a zaroven
- mat nemocenske poistenie aktivne alebo byt v ochrannej lehote

Momentalne nesplnas aktivne NP ani ochrannu lehotu.
Takze ak chces mat narok na materske, tak potrebujes obnovit NP -bud sa zamestnat, alebo si platit dobrovolne. Neda sa platit len NP, musis platit cely balicek do SP. Je urcena minimalna vyska - z nej budes mat minimalnu matersku. Pri dobrovolnom plateni si ty urcis z akeho vymeriavacieho zakladu ho chces platit a teda podla toho sa odvija aj vyska materskej.

fokuska
27. jan 2020

Dodam, ze v pripade ak nesplnis podmienky, tak na materske nebudes mat narok a odo dna porodu budes dostavat rodicovsky prispevok.

autor
27. jan 2020

@fokuska tak, ak by som sa nezamestnala, tak by som si to obnovila a platila si cely ten balíček a prosím aká je výška sumy ktorú by som musela platiť ?
Oplatí sa viac pockat na rodičovský príspevok, alebo platiť si teda teraz dobrovoľne a potom mať materskú ? Ďakujem

ukulela
27. jan 2020

pocitaj s tym, ze ak si neobnovis nemocenske, budes mat ten nizsi rodicak (275, ci kolko presne ...). ak budes mat narok aspon na minimalnu matersku, po nej dostanes ten vyssi rodicak - teda 35,ci 370 (naozaj sa neorientujem v tych cislach, prepacte mi ... ale to si vies dohladat na internete za par sekund)
Ak by si mala nejakeho znameho, kto by ta zamestnal - aspon na par dni - teda by sa ti obnovilo nemocenske - a potm by si nastupila na PN.

fokuska
27. jan 2020

Tuto je stranka socialnej poistovne ohladom dobrovolneho poistenia - nastuduj si, je tam toho vela, vsetko vysvetlene, je tam aj kalkulacka na vypocet poistneho: https://www.socpoist.sk/dobrovolne-poisteny/55168s

A co sa ti viac oplati... tak trosku logiky - asi ze sa viac oplati poberat matersku uz pred porodom a potom neskor ten vyssi rodicak. Ako nebrat pred porodom nic a cakat na nizsi rodicak.

biliki
27. jan 2020

Ahojte. Vie mi prosim niekto poradit? Poberam rodicovsky prisp.a v praci sa rusi moje miesto resp.cele oddelenie. Da sa so zanestnavatelom dohodnut na vypovedi a slusnom odstupnom. Este mi zamestnavatel obnovi nemocenske..Manzel pracuje na tom istom oddeleni. Chceli by sme spravit tak,ze manzel nastupi na matersku a ja prerusim rodicovsky a pojdem na pol roka na podporu a potom naspät na rodicovsky. Len teraz neviem, ked prerusim rodicovsky ci budem mat narok o pol roka na tych 370e alebo kvoli podpore uz len na tu nizsiu davku?. A ak by som potom nahodou otehotnela uz asi nemamam narok na matersku..

marcelik88
27. jan 2020

Suhlasim s fokuskou, ze uz si musis ty povedat co sa ti viac oplati z dlhodobeho hladiska aj ked teraz mozno keby si platis to dobrovolne tak prides mesacne o nejake peniaze ale zase sa ti penaize aj vratia takze je to na teba

fokuska
27. jan 2020

@biliki Budes mat narok na ten vyssi, lebo ten je podmieneny narokom na matersku. Ak si mala narok na matersku, mas narok na vyssi RP.

Ak by si otehotnela uz po skonceni PP, tak budes musiet obnovit NP aby si mala znova narok na matersku. Alebo otehotniet este v case trvania PP aby si bola v ochrannej lehote.

biliki
27. jan 2020

@fokuska matersku som mala. Teraz chce ist manzel na matersku a ja zatial na podporu. 3.2.chcem prerusit rodicovsky a 4.2.manzel nastupi na matersku. Ja obnovim na 4.a 5.2.prac.pomer. cerpam dovolenku.aby sa mi.obnovilo nemocenske.potom mam vypoved.

fokuska
27. jan 2020

@biliki V poriadku, to je vsetko ok.

biliki
27. jan 2020

@fokuska tak ak by som chcela koncom roka otehotniet nemam uz narok na matersku? Musim sa predtym zamestnat na tych 270dni? Ak tomu dobre rozumiem

biliki
27. jan 2020

Resp.ak by som chcela 2.dieta a chcela by som poberat matersku musim sa zamestnat na tych 270dni. Inak by som mala narok pri 2 detoch na 1 rodicovsky

fokuska
27. jan 2020

@biliki Musela by si obnovit NP a splnit lehotu 270 dni NP za posledne 2 roky pred porodom.

biliki
27. jan 2020

@fokuska dakujem velmi pekne

autor
27. jan 2020

@fokuska ďakujem, skusim sa zamestnať u priateľa on ma svoju firmu, tým padom by mi spravil zmluvu a plat bude lepšie keď mi dá vyšší ako menší na zmluvu však? A materskú mi vypočítajú z terajšieho budúceho zamestnania čo budem mat u neho zmluvu, alebo sa robí priemer za posledné roky ?
A teda, keď sa dám na pnku napr po pár tyzdnoch, tak platí, že odvody platí za mna on prvých 10 dni a potom už sociálka však?
Ďakujem za odpoved veľmi pekne 🙂

ukulela
27. jan 2020

aby ti matersku pocitali z noveho platu musis mat v novom zamestnani 90 dni NP. (pozor - neviem, ci to nemusi byt bez PN a OCR, baby ti poradia, alebo popozeraj v inych diskusiach - je tu aj forum maximalna materska, alebo tak nejako, najdes to. )

draik
27. jan 2020

Všetko je tu zodpovedané xyz krát. Stačí si dať trošku námahy, je to aj vo Vašom záujme.

autor
11. feb 2020

@ukulela no oni robia myslím, že priemer ale to je ok 🙂 takze takto, priateľ mi dá zmluvu s tým, že pracujem akože u neho a po pár dňoch nastúpim na pnku ( mám rizikové tehotenstvo, takze na pnke budem musieť byť tak či tak). A teraz priateľ platí za mna odvody po cely čas pnky, alebo len prvých 10 dní? Toto neviem ako funguje s tými odvodmi.
Ďakujem za odpoved

klaudika37
3. nov 2021

@fokuska Ahoj, kedze vidim ze sa naozaj dobre vyznas mam jednu otazku. Ukoncila som pracovny pomer po 3 rokoch, od 1.7 2021 som na urade prace a poberam davku v nezamestnanosti. Teraz som v 7tt. Ak sa zamestnám aspoň na tých 90 dní bez PN mám potom nárok na materské? Ďakujem 😊