Materská dávka a iné príspevky

adka998
6. júl 2021

Ahojte.
Prosím vás chcem sa informovať ohľadom príspevkov na dieťa, materské a tehotenské. Neviem sa nikde dočítať potrebných informácií.
Jednoducho som zamestnaná vo firme, kde v auguste budú dva roky čo som nastúpila. Už druhý krát mi predĺžili zmluvu na rok takze dobu určitú a tentokrát mi končí znova 31.07.2021 takze buď mi ju nepredĺžia alebo mi musia dať na dobu neurčitú. Čo som si neni istá či to tak bude kvôli tomu, že som tehotná ale knižku by som mala dostať 14.07. takze potom to chcem oznámiť aby to bolo z mojej strany fér.
Ide o to že ak mi ju náhodou nepredĺžia a pôjdem napríklad na úrad práce na podporu (keďže ma už asi nikde nezamestnajú) či mám nárok na tehotenské a materské. Neviem nájsť príklad situácie v akej som 🙈😅
Pripadne čo by ste mi poradili aby som nárok mala a čo je lepšie ísť na úrad práce alebo na PN alebo čo? Nikdy som nebola bez práce a takéto veci som nikdy neriešila takze naozaj netuším. Toto je moje prvé tehotenstvo a pri tej hypotéke by som bola nerada keby mi úplne vypadol príjem. Každé € dobré v tejto dobe.
Ďakujem Vám veľmi pekne za všetky názory.

petamich
6. júl 2021

@adka998 budes mat narok na oboje, lebo budes v ochrannej lehote (otehotnela si kym si mala riadny pracovny pomer) a zaroven splnas podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky
co sa tyka PN tam zalezi od lekara, ci ti PN da, ak nema na to realne dovod z pohladu tehotenstva, vacsina lekarov to robit nechce, co je pochopitelne - kazdopadne po ukonceni pracovneho pomeru je tam 7 dnova ochranna lehota, kedy mozes este nastupit na PN
na davku v nezamestnanosti neviem, ci mas narok, tam tusim treba splnat 730 dni za posledne styri roky ale snad este napisu baby co sa v tom lepsie vyznaju 🙂 toto o tej nezamestnanosti si nie som ista

adka998
autor
6. júl 2021

@petamich len tam ide o to že som čítala, že ochranná lehota pri dobe určitej nie je (teda ak myslíme ochrannú lehotu zamestnanca) takze ak mi zmluvu nepredĺžia som v pohode áno? Normálne sa potom nahlásim na úrad práce a potom požiadam o tehotenské? Som skoro v 10tt a chcem to riešiť už teraz lebo v mojej “úžasnej” firme ti dajú vedieť deň pred skončením alebo v daný deň že už nemusíš chodiť skôr sa to nedozviem takze nechcem ostať len tak že potom neviem čo mám robit.

lilinka88
6. júl 2021

@adka998 veď 13tt to vychádza ešte asi aj na júl, keď budeš zamestnaná,či nie?
Ochranná lehota je pre tehotné 8 mesiacov, je jedno či je zmluva na dobu určitú,či neurčitú

petamich
6. júl 2021

@adka998 tak to si zle citala 🙂 ochranna lehota nerozlisuje dobu urcitu alebo neurcitu - ochranna lehota je ochranna lehota v trvani 8 mesiacov od ukoncenia pracovneho pomeru, co budes splnat, kedze uz tehotna si - takze o tehotenske riadne poziadas (tlacivo ti da gynekolog najskor v 13tt) a posles na pobocku socialnej poistovne podla sidla posledneho zamestnavatela - vtedy vlastne este stale aj zamestnana budes, detto potom materska, len teda tam uz ti tlacivo nepotvrdi zamestnavatel a odosles ho sama do socialnej poistovne

adka998
autor
6. júl 2021

@lilinka88 koncom augusta mi začína 13tt. Momentálne som podľa posledného sona 9+4tt (podľa plodu)
termín pôrodu zatiaľ vyrátal na 04.02. Tak uvidíme podľa toho to vychádza fakt posledné dni mesiaca keď to tak počítam.
@petamich Takze správne chápem, že nebudú brat ohľad na to, že či som zamestnaná alebo nie (či sa platí nemocenské) jednoducho budú to brat že som v lehote (akože stále zamestnaná) a nárok mám aj na tehotenské aj na materské áno? Na kontrolu idem 14.07. a to by som mala byt 10+5tt takze to mi ešte tlačivo nedá takze naozaj neviem či budem stíhať to odovzdať aj s potvrdením 🥺 bože keby som mala aspoň mesiac navyše 😅
O tej dávke v nezamestnanosti si musím ešte neštudovať ale ak by som nemala nárok tak budem len evidovaná na úrade práce ale nič nebudem dostavať tak?

adka998
autor
6. júl 2021

*koncom júla mi začína 13tt

petamich
6. júl 2021

@adka998 ano na matersku a tehotenske mas urcite narok - splnas obe podmienky, nemusis sa vobec stresovat s tym tehotenskym ono sa beztak vyplaca spatne za predchadzajuci mesiac ako vsetky davky, pripadne vyplatia dva mesiace naraz

jedine co tam je, ze na matersku si nebudes moct vybrat, ze chces ist napr. uz tych 8 tyzdnov pred porodom, z ochrannej lehoty sa da ist iba 6 tyzdnov

s tym uradom prace nemam skusenosti ani som to nejako viac nestudovala - tak nechcem tresnut somarinu ale @zalka isto bude vediet, ak bude mat chvilu cas okomentovat 🙂

adka998
autor
6. júl 2021

@petamich Ďakujem veľmi pekne. 😊
A náhodou keby mi to tlačivo na tehotenské už nestihli potvrdiť (lebo fakt to vychádza na posledné dni) tak im to nebude vadiť? Môže sa to odovzdať aj bez potvrdenia zamestnávateľa?

petamich
6. júl 2021

@adka998 tehotenske zamestnavatel nepotvrdzuje, ten s tym nic nema, to len gynekolog potvrdi a ty sama ho zanesies/posles alebo aj online sa da podat ;)

len ziadost o materske za normalnych okolnosti potvrdzuje zamestnavatel a ten (vacsinou mzdarka alebo ina poverena pracovnicka) to aj posiela do poistovne

adka998
autor
6. júl 2021

@petamich ahaaa už som sa bála 😂 to tu počítam a vymýšľam že ako by som to spravila. Tak super že to cez neho nejde. No to materské už nebude potvrdené… teda uvidíme ako sa rozhodnú.
Každopádne keď dostanem knižku mám to oznámiť písomne aby som bola v tej ochrannej lehote aby ma brali ako tehotnú zamestnankyňu?

petamich
6. júl 2021

@adka998 urcite pisomne, za normalnych okolnosti by ta nemohli vyhodit (to je ta ina ochranna lehota), skoda, ze ti ta zmluva konci :(

budem optimista, mozno ti tu zmluvu este predlzia ak boli spokojni 🤞🏻

adka998
autor
6. júl 2021

@petamich ona mi končí už druhý krát a normálne by mi teraz dali na dobu neurčitú ako kolegyni ale teraz neviem ako sa zachovajú lebo jednej dali výpoveď po skúšobnej dobe lebo otehotnela tak sa jej zbavili 😏

izabela181
6. júl 2021

@adka998 čo sa týka toho potvrdenia tlačiva...ja som teraz nastupovala na matersku z ochrannej lehoty a zamestnávateľ nic nepotvrdzoval, tlačivo som poslala a materskú normálne schválili 😊

zalka
6. júl 2021

@adka998 no skrz ako tehotná chránená pred skončením PP na dobu určitú nie si. Ale ... skrz to, že je mimoriadna situácia s ohľadom na covid, tak min. rok sa prijala zmena v zákonníku práce, a zamestnávateľ môže predlžiť tretí krát dobu určitú, na další max. rok.
Čiže ak je mzdárka a zamestnávateľ informovaný, tak ti kludne môžu ešte predlžiť zmluvu na dobu určitú. Ale to podľa toho čo píšeš asi neurobia.
Baby ti napísali všetko správne.
Nárok na tehotenské máš, žiadosť o MD nedávaš už bývalému zamestnávateľovi, kludne môžeš od skončenia PP do nástupu na MD ísť na PN v OL ak bude treba,
zvyšok podpory môžeš vyčerpať do 2 rokov tj. aj po materskej ak by napr. partner chcel ísť na MD po tebe.

adka998
autor
6. júl 2021

@izabela181 a bola si na PN či na úrade? 😊

adka998
autor
6. júl 2021

@zalka ďakujem krásne 😊čo sa týka ochrannej lehoty pri výpovedi viem, že neplatí keď je zmluva na dobu určitú len som nevedela čo ďalej a ako je to s tým nemocenským keď vlastne budem akoby pól roka nezamestnaná

zalka
6. júl 2021

@adka998 na všetko budeš mať nárok, aj na PN keby si šla napr. 10.8. tak na PN ti napíšu byvalého zamestnávateľa ale ty rovno odnášať PN na SP .. to isté aj s MD ... a ako baby napísali nástup máš 6t pred TP.

lienka.7
6. júl 2021

@adka998 no ak im povies pred uplynutim skusobnej doby ze si tehotna, tak ti zmluvu nepredlzia na milion percent.
Nechapem, naco im to chces vesat na nos dopredu... ak by ti predlzili, oznamis to potom.
Ak nie, moze ti to byt jedno, lebo v ochrannej lehote budes tak ci tak.
Tlacivo na tehotenske ti zamestnavatel nepotvrdzuje, to si odnesies do poistovne sama, ani mu to nemusis oznamovat.

izabela181
6. júl 2021

@adka998 ja som bola na úrade lebo som mala nárok na podporu v nezamestnanosti 🙈 tak som to chcela využiť lebo mi to vyšlo celkom pekne...ale moja gynekologička mi hneď pivedala že by mi dala PN kebyže chcem 😊

adka998
autor
7. júl 2021

@lienka.7 na to aby som bola považovaná za tehotnú zamestnankyňu im to musím nahlásiť písomne. Keď im to nenahlásim tak aj tak som v ochrannej lehote? Keď mi náhodou nepredĺžia zmluvu tak či tak nemozu potom poukázať na to že nevedeli o tom že som tehotná? Neviem mne to celkovo svedomie nedá im to neoznámiť keďže budem mat potvrdenie od lekára skôr. Neviem si predstaviť že podpisem zmluvu a potom im poviem že ozaj inak som tehotná. Aby to bolo z mojej strany fér a nemala som nejaké problémy že som to zatajila pred podpísaním zmluvy

lilinka88
7. júl 2021

@adka998 v ochrannej lehote (pre účely soc. dávok) si vždy, keď skončí pracovný pomer, rozdiel je len v jej dĺžke. Štandardne je 7 dní, resp ak trval PP kratšie ako 7 dní, tak je to toľko dní, koľko trval PP. Tehotné majú ochrannú lehotu 8 mesiacov a je úplne jedno či im to ty oznámia alebo nie, akým spôsobom skončí PP alebo či máš zmluvu na dobu určitú alebo neurčitú. Proste tehotné, ktorým skončil PP (a čase jeho ukončenia už tehotné boli), majú ochrannú lehotu 8 mesiacov.
Tebe je v podstate jedno či ti ju predĺžia alebo nie, na tehotenské aj materské by si mala mať nárok (spĺňas podmienku "aktívneho" nemocenského poistenia vďaka ochrannej lehote a mala by si teda aj mať 270 dní nem. poistenia za posledné dva roky). Tehotenské ti potvrdí gynekológ a to pošleš na SP, s tým,že poistný vzťah je tento zamestnávateľ,či zmluvu ešte budeš mať alebo nie
Tehotenské cez zamestnávateľa nejde
Materské ti taktiež potvrdí gynekológ a taktiež dáš poistný vzťah tohto zamestnávateľa. Pokiaľ ti zmluvu predĺžia, môžeš ísť na materskú 6-8 týždňov pred termínom pôrodu a žiadosť ti musí potvrdiť aj zamestnávateľ. Pokiaľ zmluvu nepredĺžil, môžeš ísť iba 6 týždňov pred termínom pôrodu, zamestnávateľ nepotvrdzuje nič a zanesies si to na SP

lienka.7
7. júl 2021

@adka998 no je na tebe a na tvojom svedomi ako sa zachovas.
Ale pocitaj s tym, ze tvoj zamestnavatel urcite 2x rozmyslat nebude a vyrazi ta, resp.ti zmluvu uz nepredlzi. To si pis.
Ale ak chces byt charakter, pokojne mu to oznam uz teraz. Nedajboze by sa nieco stalo (nezelam ti to!!! Pozor) ostanes bez roboty.
Ale rob ako myslis.
Ako ti napisali baby, v ochrannej lehote uz si prakticky tym, ze si otehotnela pocas PP.

lienka.7
7. júl 2021

@adka998 a jasne, ze ti nepovedia, ze ti nepredlzili zmluvu kvoli tehotenstvu 🙉🙉🙉
Este nech ti to daju na papier a bude 🙉🙉🙉

adka998
autor
7. júl 2021

@lilinka88
@lienka.7 ďakujem Vám veľmi moc aspoň som o niečo múdrejšia 😊😊
Naozaj neviem či mu to mám oznámiť alebo nie. Na jednej strane by som si vydýchla lebo tento stres a chaos čo tu vládne sa obávam že mi nerobí dobre ale na druhej strane ma drží ten príjem no neviem. A za ďalšie chcem byt aj férova ale to oni nebudú keď im to oznámim je mi jasne že mi ju nepredĺžia. Len rozmýšľam že či to ešte ten polrok tu vydržím 😭

lienka.7
7. júl 2021

@adka998 oznam mu to hned aj zajtra a mozes si vydychnut, ze 31.7.si pobalis kufre a pojdes ta ta 🙉🙉🙉
Fakt ta nechapem, prepac... mysli predovsetkym NA SEBA PREDSA!!!

adka998
autor
7. júl 2021

@lienka.7 ja myslím na seba ale myslím aj na priateľa a na to aby sme mali príjem z ktorého to všetko človek utiahne 🙈 preto najprv musím zvážiť skôr ako odídem aký príjem mi ostane a na čo nárok mám a nemám. Som v tej práci momentálne LEN kvôli peniazom. Keby som mala peniaze tak tam nechodím už len skrz zdravia môjho dieťaťa a seba 😊