Materská, ak som zamestnaná vo vlastnej sro

lencika1
7. jan 2021

Ahojte, prosím vas tie co ste išli na materskú ako zamestnanec vo vlastnej sro bol s tým nejaký problém ?
Dakujem

draik
7. jan 2021

Ak ste "nečarovali" so mzdou pre dosiahnutie vysokého materského, tak to bude ok.

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik mam vyšší VZ od októbra na materskú idem v apríl

draik
7. jan 2021

@lencika1
Obvykle to SP vyhodnocuje ako účelové zvýšenie. Dúfam, že ste sa nezamestnali vo vlastnej firme až od októbra.

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik áno predtým som bola v inej

martul
7. jan 2021

@lencika1 keď to takto riešili moji klie, každý mal kontrolu zo SP. Vždy.

draik
7. jan 2021

@lencika1
Počítal by som radšej s tým, že z tohto PP materské nebude, ak si v SP Vašu žiadosť spoja s Vašou firmou. SP už uspela aj v súdnych sporoch.

sabiii
7. jan 2021

@martul co prosim vas kontrolovali?

lencika1
autor
7. jan 2021

@martul aj mna by zaujimalo čo kontrolovali - dochádzku a tieto veci ? A taktiež ako to nakoniec dopadlo. Dakujem

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik ok a nejednalo sa hlavne o take kde dali presne 90dni plus cca. 3 -5 dni ?

draik
7. jan 2021

@lencika1
Nielen to, ale aj zvyšovanie mzdy a pod. Istú nádej máte v tom, že uplynie pol roka. Ak ste mali predtým mzdu napr. 600 e a zrazu vo vlastnej firme a v čase tehotenstva napr. 2000 e, tak ste tomu nepomohli. Už zamestnanie vo vlastnej firme v čase tehotenstva je podozrivé, najmä, ak nie sú iní zamestnanci, firma nemá reálne výkony atď. Do toho preukazovanie výkonu práce a spol.

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik firma má reálne výkony išli Vianoce a tržby sa mi zniekolkonasobili. Keďže som mala aj mam atraktívny tovar a navyše bola aj je korona.

sabiii
7. jan 2021

@draik mozem sa prosim spytat aj ja? Ja som v podobnej situacii, az na to ze predtym som pravovala ako Szco a platila som si dobrovolne nemocenske poistenie (prvy rok ako zivnostnik). Vykon realne vykonavan a moja firma ma aj oficialnu zmluvu s firmou, ktorej dodava sluzby. Ako je to vnimane v tomto pripade?

rikarika
7. jan 2021

@draik
@lencika1 toto sa bezne robi, dokonca mnohi z ministerstva radia...napr.p.Mihal casto v telke aj na roznych portaloch, nic nie je mozne na tomto okontrolovat....

martul
7. jan 2021

@sabiii všetko, komplet mzdovú agendu za určité obdobie

rikarika
7. jan 2021

@martul a ako to ovplyvni vysku materskej? Konkretne nieco....

lencika1
autor
7. jan 2021

@martul vdaka a po tej kontrole ak bolo vsetko ok priznali ?

draik
7. jan 2021

@sabiii
Vyvoláva to problém vtedy, ak zrazu vyskočí vysoký vymeriavací základ v čase tehotenstva. Samozrejme sú teraz v SP vyťažení skrz korony, ale ak už niečo využívať, tak to aspoň nerobiť okato a na doraz.

martul
7. jan 2021

@lencika1 áno, skontrolovali a všetko ok, priznané

tulipanicek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martul
7. jan 2021

@rikarika kopec mamičiek keď zistia že sú tehotné, si účelovo zvýšia príjem hlavne vo vlastných s.r.o. alebo sa dohodnú so zamestnávateľom, aby potom vyšla vyššia materská

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik pre nich v čase tehotenstva pre mna v najsilnejšom predvianočnom čase.. podnikám už vela rokov a vždy aj počas tehotenstva, materskej a aj cez rodičovskú dovolenku.

rikarika
7. jan 2021

@draik nikdy som sa s takouto kontrolou nestretla...a to nam ich chodi hodne....jedine ma tak napada, ze udanie?...ale aj tak sa mi to nezda, ved podmienky su dane jasne...

lencika1
autor
7. jan 2021

@tulipanicek ahoj ty si to tak mala ako budem mat ja ? Vďaka

rikarika
7. jan 2021

@martul no a ved zakon neporusili, prave naopak ako som napisala odbornici pravidelne radia ako si mozno zvysit matersku...

tulipanicek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sabiii
7. jan 2021

@tulipanicek mozem poprosit aj ja?

lencika1
autor
7. jan 2021

@martul vďaka a bolo to konkrétne takto že vo svojej sro ?

draik
7. jan 2021

@rikarika
Tiež som si ako právnik myslel, že aj zvýšenie mzdy vlastníčkou firmy (sama sebe ako konateľky) v čase tehotenstva je v pohode obhajiteľné. Až ma rozhodnutie SP a následne súdu presvedčilo, že to tak byť nemusí. Je viacero rozhodnutí, keď SP uspela s tvrdením účelovosti. Zase povedzme na rovinu, prečo by sa inak konateľka zamestnávala, keď ma s tým spojené odvody, dane atď., zatiaľ čo môže fungovať aj bez postavenia zamestnanca.

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik sro mam len pár mesiacov. Ale zamestnaná som bola vždy a vždy som odvádzala poistné ake mi vyslo aj ako živnostníčka aj počas rodičovskej. Nikdy som nebola na pn. Za celých 10 rokov. Nečerpala som ani pandemicku ocr aj keď som mohla mam dve maloleté deti. A budem zamestnaná aj naďalej aj keď budem konateľka. A tiež nepatrím medzi tých čo si dávajú hodinový pracovný čas. No hlavne by má zaujímali tie konkrétne prípady o ktorých hovoríte, či sa jednalo o takýto prípad, že mi tam vyjde nie 90dni ani 100 dni ale viac a či aj tak to vyhodnotili ako účelové.

stela01
7. jan 2021

@lencika1 u mna nie nebol žiadny .